Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento obsah je sponzorovaný obsah spoločnosti Za horami, za dolami.
26. augusta 2020, 9:30
Čas čítania 4:31
Sponzorovaný obsah

Plánuješ dovolenku či výlet na Slovensku? Týchto 10 miest na strednom Slovensku musíš navštíviť

ZAUJÍMAVOSTI DOVOLENKA KAM CEZ VÍKEND KAM NA VÝLET – SLOVENSKO SLOVENSKO ZAUJÍMAVÉ MIESTA NA SLOVENSKU
Uložiť Uložené

Leto za chvíľu končí, ale zábava pokračuje. Aj v jeseni môžeš spoznať nové miesta, či skúsiť adrenalínové športy.

Do konca leta síce nezostáva veľa, ale celá jeseň je ešte pred nami. Čo to znamená? Stále je dosť času na výlet, dovolenku, či spoznávanie nových miest a pekných zakutí. Napríklad aj na našom krásnom strednom Slovensku. A aby si sa pri tom spoznávaní nenudil, prinášame ti niekoľko tipov, ako stráviť čas a čo podniknúť. Poďme na to!

Banskobystrický kraj má čo ponúknuť a široká je aj paleta aktivít a podujatí, ktorých sa môžeš pri jeho návšteve zúčastniť. Stačí sa rozhodnúť, či tvoj víkend bude plný gastronómie, alebo kultúry a spoznávania dôb dávno minulých.

1. Sláva Zvolenského zámku (Zvolen)

Začneme štipkou histórie priamo v meste  Zvolen. Zvolenský hrad patrí k národným kultúrym pamiatkam. Je to veľmi zachovalý, pôvodne gotický hrad s renesančnou nadstavbou, ktorý sa nachádza na vyvýšenej terase Zvolenskej kotliny. Jeho hradby si pamätajú toho veľa. Po jeho nádvorí a chodbách sa prechádzali napríklad aj uhorské kráľovné. Hrad postupne v priebehu rokov menil svoju podobu. Zatiaľ čo po vzniku predstavoval miesto komfortného bývania, neskôr sa zmenil na vojenskú pevnosť. Svoju hrdosť si ale zachoval a to napríklad aj pri nájazde Turkov, ktorému statočne odolal.

Zvolenský zámok
Zvolenský zámok Zdroj: zahoramizadolami.sk

Ak si chceš zo Zvolenského hradu odniesť naozaj unikátny zážitok môžeš využiť možnosť prehliadky so skutočnými odborníkmi. Prehliadka trvá 2 hodiny a počas nej ti radi povedia o histórii, architektúre, či rekonštrukcii zámku. A veru, je sa na čo tešiť!

Zvolenský hrad
Zvolenský hrad Zdroj: zahoramizadolami.sk

2. Tajomstvá Pustého hradu (Zvolen)

Pri hradoch, zámkoch a vo Zvolene ešte chvíľu zostaneme. Ďalším hradom, ktorý by si pri návšteve Zvolene určite nemal vynechať je Pustý hrad, niekedy nazývaný aj starý Zvolenský hrad. Nachádza sa nad sútokom Hrona a Slatiny a tvoria ho dva hradné komplexy, medzi ktorými je spojovacia časť dlhá takmer 400 metrov.

Pustý hrad
Pustý hrad Zdroj: zahoramizadolami.sk

Zaujímavosťou je, že aj keď ide len o ruinu, v porovnaní s inými európskymi aj svetovými hradmi, ktoré sú postavané na vrchoch či kopcoch, je pravdeopodobne najväčší. A ak chceš spoznať naozajstné čaro tohto miesta, vypočuť si príbehy o hrade a zaujímavých archeologických nálezoch, ktoré sa tu našli, neváhaj a rezervuj si prehliadku. Na nej sa dozvieš celý tajomný príbeh tejto pozoruhodnej stavby.

Pustý hrad
Pustý hrad Zdroj: zahoramizadolami.sk

3. Medená Bystrica (Banská Bystrica)

Ďalším z našich tipov je jednoznačne a bez váhania krásne mesto - Banská Bystrica. Ak chceš namietať, že Bystricu poznáš, máme pre teba pozvánku na miesta, kde si doteraz pravdepodobne nebol.

Medená Bystrica
Medená Bystrica Zdroj: zahoramizadolami.sk

Mesto v samom srdci Slovenska dýcha históriou a zaujímavosti ponúka aj tam, kde by si ich nehľadal. Objav Banskú Bystricu s hrou Medená Bystrica. Do rúk dostaneš kapsu historika a bádateľa, ktorého zaujal život Jána Thurza s jeho zápiskami. Tieto zápisky sa stanú indíciou, vďaka ktorej môžeš každú nepárnu sobotu v mesiaci nájsť nielen  Thurzovo tajomstvo, ale taktiež spoznať Bystricu úplne inak a ešte sa aj super zabaviť. Stačí sa rozhodnúť kedy a s kým vyrazíš.

4. Vláčik 34 tunelov (Banská Bystrica – Kremnica – Zvolen – Banská Bystrica)

Pre milovníkov aktivít máme ešte jeden super tip na perfektný program - je ním vláčik 34 tunelov. Už si niekedy prešiel za jeden deň 34 tunelov? Takýto okruh ponúka jedine jazda s nostalgickým vláčikom. Vydaj sa s nami za objavovaním inžinierskych skvostov postavených v dobách minulých. Z Banskej Bystrice do Kremnice a späť cez Starú Kremničku a Zvolen.

Vláčik 34 tunelov
Vláčik 34 tunelov Zdroj: zahoramizadolami.sk

Tento špeciálny vláčik ťa privezie priamo do náručia humoru a satiry: na Kremnické gagy! Aby si bol správne naladený, na jeho palube ťa budú zabávať vlakoví klauni so svojim umením. Program navyše doplnia vláčikový odborníci, ktorý ti  povedia viac o histórii trate a o jej početných technických zaujímavostiach.

Vláčik 34 tunelov
Vláčik 34 tunelov Zdroj: zahoramizadolami.sk

5. Strašidelná nočná jazda (Banská Štiavnica)

Banícky expres ale nie je jediný "banský" vláčik, ktorým sa môžeš previesť. Ak zbožňuješ čarovnú Banskú Štiavnicu rovnako ako my, je čas ju spoznať aj z inej stránky... Pretože malebná Štiavnica je nielen krásna, ale vie byť aj tak trochu strašidelná. Neveríš? Presvedčíme ťa!

Strašidelná nočná jazda
Strašidelná nočná jazda Zdroj: zahoramizadolami.sk

Každú sobotu sa môžeš zúčastniť strašidelnej vyhliadkovej jazdy naprieč Banskou Štiavnicou, pri ktorej si pozrieš renesačný palác aj ilúzie Infinitória a vychutnáš wellcome a goodnight drink. 

6. Ochutnávka vín spod sopky (Banská Štiavnica)

Samozrejme, my vieme, že aktívny program nie je pre každého. Niektorí z nás túžia aj po naozajstnom oddychu a vychutnávaní. Veď každý správny cestovateľ vychutnáva nielen nové miesta, ale aj lahodné chute. Napríklad aj takého vínka.

Ochutnávka vín
Ochutnávka vín Zdroj: zahoramizadolami.sk

A ak k takýmto turistom patríš aj ty, na piatok večer si môžeš naplánovať návštevu malej rodinnej vinotéky v Banskej Štiavnici, ktorá sa špecializuje výhradne na vína z oblasti Štiavnických vrchov. Tie sú jedinečné tým, že vinič, z ktorých sú vyrobené, rastie na sopečnej pôde a vďaka nej, je ich chuť naozaj unikátna. Okrem ochutnávky sa dozvieš viac aj o výrobných postupoch a súčasťou degustácie je aj malé chutné občerstvenie. Tak čo, aj teba tento tip na program zaujal?

7. Foodtour (Banská Bystrica)

Keď sme už začali s tým dobrým pitím a jedlom, budeme v tom aj pokračovať! Milovníci dobrej gastronómie a slovenských chutí si určite nesmú nechať ujsť špeciálne pre nich vyskladaný foodtour. V prípade, ak sa tak rozhodneš, Banskú Bystricu nespoznáš len zrakom, ale aj prostredníctvom chuťových pohárikov. Budeš mať možnosť ochutnať najlepšie regionálne vína, napríklad  biele „U Fuggera“ či červené vína „U Kemov“, syry z farmy Hiadlovských, lokálne mäsové špeciality či remeselné pivá v miestnych podnikoch. A by to celé nebolo len o jedení, medzi zástavkami ti sprievodcovia povedia aj niekoľko informácií o gastronomickej minulosti Banskej Bystrice.

Foodtour
Foodtour Zdroj: zahoramizadolami.sk

8.  Nevšedné putovanie históriou (Kremnica)

Výborné jedlo a lahodné víno však nájdeš aj inde ako v Banskej Bystrici. Napríklad taká Kremnica ponúka všetko, čo hľadáš. A ak ju chceš spoznať naozaj poriadne, objednaj sa na netradičnú prehliadku mesta, ktorou ťa bude sprevádzať pán Varhaňovský.

Máme pre teba 10 najzaujímavejších miest v Banskobystrickom kraji! Objav krásy Slovenska aj s kamošmi už túto jeseň
Zdroj: zahoramizadolami.sk

Pozrieš si bežne nesprístupnené gotické pivnice, tajomný Františkánsky kláštor, ale navštíviš napríklad aj Atkaryho cukráreň, kde ti povedia o jej majiteľovi a vychutnáš si dobrotu, vďaka ktorej je taký známy. Okrem sladkého dezertu ťa čakajú aj vínka Ringbürger a ešte oveľa oveľa viac. Veď vyskúšaj na vlastnej koži to, o čom ti píšeme.

Atkaryho cukráreň
Atkaryho cukráreň Zdroj: zahoramizadolami.sk

9. Skalolezenie na Kalamárke (Podpoľanie)

Ak miluješ adrenalín a šport a trocha nebezpečenstva určite si ako zástavku naplánuj aj Kalamárku v Podpoľaní. Tá je totiž skutočným rajom pre športové lezenie. Čaká ťa nádherná príroda a skúsení inštruktori. Od nich dostaneš základnú inštruktáž, výstroj a neboj sa, aj istenie. A potom vlastne už nič viac nepotrebuješ. Len trocha guráže a chuť skúsiť niečo nové

Skalolezenie na Kalamárke
Skalolezenie na Kalamárke Zdroj: zahoramizadolami.sk

10. Splav Muránky (Gemer)

Naším posledným tipom na program v Banskobystrickom kraji je taktiež adrenalínové dobrodružstvo a to konkrétne splav Muránky. Gemerský región samozrejme ponúka toho oveľa viac, ale spomínaný splav je skutočne super zážitkom a hlavne je ideálny na dovolenku a zážitky s kamošmi či partiou.

Splav Muránky
Splav Muránky Zdroj: zahoramizadolami.sk

Rieka Muráň, ktorú domáci volajú Muránka je síce nenáročným, ale napriek tomu napätým vodáckym zážitkom. Splavovať ju budeš na trase dlhej až 2,7 km. Trasa vedie z brodu Teplá voda po koniec Jelšavy. V kajaku si užiješ mierne zákruty, príjemné vlnky a v neposladnom rade aj netradičné výhľady na prekrásnu prírodu a krásy Jelšavského údolia.

Domov
Zdieľať
Diskusia