Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. júna 2020, 17:23
Čas čítania 1:12
Tina Hamarova

V areáli Istrochemu v Bratislave hrozí ekologická katastrofa. Utajovaná štúdia dokázala látky, ktoré môžu spôsobovať rakovinu

NEWS
Uložiť Uložené

V podzemných vodách aj pôde sú látky, ktoré sú nebezpečné pre ľudské zdravie ako atrazín, toluén, arzén, olovo či benzén.

Desať rokov utajovaná štúdia odhalila ekologickú katastrofu v areáli chemickej fabriky v Bratislavskom Istrocheme. Podľa odborníkov na životné prostredie z mimoparlamentnej strany Spolu sa do zeme aj podzemných vôd dostali látky nebezpečné pre ľudské zdravie.

V štúdii sa píše, že v okolí Istrochemu našli atrazín, toluén, arzén, olovo, benzén či PCB. Podľa Tamary Stohlovej  ide o látky, ktoré sú karcinogénne, teda môžu spôsobovať rakovinu.  

Podzemnými vodami sa látky šíria ďalej a ohrozujú obývané oblasti a zdroje pitnej vody.

V areáli Istrochemu v Bratislave hrozí ekologická katastrofa. Utajovaná štúdia dokázala látky, ktoré môžu spôsobovať rakovinu
Zdroj: TASR/Ivan Majerský

„Pri viacerých látkach boli limity, ktoré máme na znečistenie, prekročené viac ako tisícnásobne. Samotný autori prieskumu hovoria, že na viacerých lokalitách bolo cítiť silný chemický zápach, ktorý bolo ťažké uniesť," uviedla detaily zo štúdie na tlačovke Tamara Stohlová.

Domov
Zdieľať
Diskusia