Ísť do reštaurácie pri dodržiavaní bezlepkovej diéty môže byť skľučujúce. Táto výrobňa bezlepkových koláčikov sa stará o to, aby tomu tak nebolo. Ich produkty ti radi prinesú domov.
Susedky Nina a Tímea začínali vypekať doma a svoje výtvory si navzájom dávali ochutnať. Nina je celiatička, intolerancia na lepok ju preto prinútila, aby bola v kuchyni o niečo kreatívnejšia. Podľa jej vlastných slov v tom čase nič dostupné nebolo práve chutné. Keďže je Tímea vášnivý experimentátor s rôznymi diétami, dievčatá spojili sily a založili blog.
Netrvalo dlho a ozvali sa im kamoši, ktorí ich poprosili, aby im dodávali bezlepkové výtvory do jednej nitrianskej reštaurácie a odvtedy je o ich šikovnosť na Slovensku veľký záujem.
Aj keď si hovoria Pinch of Sweet, dnes už nepečú len sladké. Pochutnať si môžeš aj na slaných quiche koláčoch, ktoré sú ich špecialitou, robia však aj slané muffiny. Zároveň ponúkajú možnosť cateringov pre väčšie akcie, prípade firemné brunche. Všetkom čo Nina a Tímea vyprodukujú, je poctivá ručná práca, v receptoch nepoužívajú umelé farbivá ani arómy a pridané Éčka.
„Bezlepkáči“ to na Slovensku stále nemajú jednoduché
Príbeh slovenskej bezlepkovej pekárne rástol postupne, najprv začali so zásobovaním kaviarní a reštaurácií v Nitre, neskôr, keď sa už dostali do povedomia celiatikov, už bol o ich výrobky záujem aj v celom kraji. „My bezlepkáči, keď vieme, že niekde majú bezlepkové jedlo, tak sa tam vždy vraciame, nakoľko je to na Slovensku ešte stále skôr rarita nájsť podniky ponúkajúce produkty vhodné pre celiatikov,“ vysvetľuje Nina.
Dnes už nájdeš cukrárenské výrobky od Pinch of Sweet v prevádzkach v Bratislave, Partizánskom, Bojniciach alebo v Topoľčanoch. Zoznam prevádzok je dostupný aj na ich oficiálnej stránke.
Obzvlášť kľúčové je, že táto domáca cukrárenská výroba prebieha v prostredí kuchyne, ktorá nie je kontaminovaná lepkom. Tomu možno rozumejú len celiatici, v jednoduchosti však platí, že ani tí najsilnejší alergici sa nemusia báť, že by sa koláče od Niny a Tímei dostali do kontaktu s lepkom a spôsobili im ťažkosti.
Pandémia ich nakopla
Dievčatá mali vždy ambíciu priblížiť sa svojim zákazníkom čo najviac. Lásku, ktorú dávajú do svojich výrobkov, totiž chceli šíriť aj osobne. Práve k tomu ich nakopla pandemická situácia. Aj tu však zvolili radšej opatrný a postupný rast, aby nemuseli uberať na kvalite. Začínali len v okolí Nitry, dnes sa už príležitostne vyberajú aj na iné smery.
Rovnako rozbehli aj realizáciu ďalšieho zaujímavého nápadu – predávajú zástery so špeciálnym strihom, aby boli pohodlné a zároveň mali aj priestranné vrecká, kde si môžeš odložiť pomôcky počas pečenia a varenia.
Nie je pravda, že bezlepkové nie je chutné
V skutočnosti je to dokonca opačne – bezplepkové výrobky aj suroviny sú kvalitnejšie, pretože neobsahujú lepok (klasickú múku), ktorý sa často využíva ako náhrada alebo „výplň,“ aj v produktoch, kde nemá čo hľadať.
Napriek tomu sa na Slovensku stretneme s názorom, že čo je bezlepkové nie je chutné, prípadne si mnohí myslia, že je to príliš zdravé. „My sa tieto mýty snažíme vyvrátiť a aj sa nám to zdá sa darí, keďže sa k nám vracajú zákazníci, ktorí ani nie sú celiatici, jednoducho im naše koláčiky chutia,“ vysvetľujú zakladateľky Pinch of Sweet.