Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. apríla 2020, 13:09
Čas čítania 2:02
Tímea Krauszová

Igor Matovič: Skôr ako 6. mája nič ďalšie neotvoríme, bez ohľadu na počet nakazených

NEWS IGOR MATOVIČ
Uložiť Uložené

Premiér dnes odpovedal na otázky Michala Kovačiča v relácii Na telo.

Hosťom Michala Kovačiča v dnešnej politickej relácii na telo bol premiér Igor Matovič. Hlavnou témou je programové vyhlásenie novej vlády, o ktorom práve v týchto dňoch rokuje parlament. Kovačič sa ho však pýtal aj na situáciu s koronavírusom a premiér sa nevyhol ani otázkam o Kajetánovi Kičurovi, bývalom šéfovi Štátnych hmotných rezerv, ktorého tento týždeň zatkli.

Nemali by sme nič urýchľovať

Premiér nechce predbiehať udalosti, ale v relácii vyjadril, že je spokojný s výsledkami za včerajšok. Mali sme rekordne najmenej nových potvrdených prípadov nákazy a zároveň najviac – takmer päťtisíc vykonaných testov. Ale skôr ako 6. mája podľa neho do ďalšej fázy uvoľnovania opatrení určite neprejdeme, a to bez ohľadu na kĺzavý medián. „Skôr to nebude, nemali by sme to určite urýchľovať.“ 

Igor Matovič: Skôr ako 6. mája nič ďalšie neotvoríme, bez ohľadu na počet nakazených
Zdroj: TASR - Jaroslav Novák

Na margo testovania v osadách povedal, že do včerajšieho dňa pretestovali viac ako 230 osád, povedal Matovič. To znamená, že sa testovalo v najviac obývaných osadách. Ďalším krokom bude testovanie v 54 osadách, ktoré odborníci vyhodnotili ako najohrozenejšie. „Je to de facto vojenská operácia, Ozbrojené sily SR chcem mijmoriadne pochváliť,“ povedal premiér v televíznej relácii.

Odporúčané
Vykonali sme rekordný počet testov, no pribudlo málo nových prípadov nákazy koronavírusom. Jeden človek zomrel Vykonali sme rekordný počet testov, no pribudlo málo nových prípadov nákazy koronavírusom. Jeden človek zomrel 26. apríla 2020, 10:01

Premiér tiež apeloval na ochranu dôchodcov, zdôraznil, že sú veľmi ohrozenou skupinou a nechce, aby sa len tak promenádovali na nechránenom území a vystavovali sa riziku nákazy.  „Tí ľudia určite nemôžu ísť von,“ povedal o ľuďoch v domovoch dôchodcov. V DSS sa chystajú intenzívne testovať.

Matovičova  vláda kúpila pol milióna tých istých testov ako tá Pellegriniho, no boli o euro/test drahšie

Využívať k testovaniu budú rýchlotesty, ktoré premiér v minulosti kritizoval. Testy sú nepresné, no dokážu určiť, či už niekto koronavírus prekonal. Táto informácia pomôže pri ďalšom rozhodovaní sa. Nebudú sa však využívať na štandardné testovanie, z ktorého zisťujeme počet aktuálne nakazených.

Bývalá vláda kúpila milión testov za deväť miliónov eur. Matovič povedal, že oni nemohli dostať nižšiu jednotkovú cenu, keďže kupovali menej testov: „Bolo by pre nás zbytočné mať milión testov za deväť miliónov, ušetrili sme štyri milióny.“

„Najviac sa obávam toho, že ľudí to prestane baviť,“ vyjadril svoje obavy Matovič o tom, že ľudia prestanú dodržiavať pravidlá. Už len keď každý piaty človek prestal nosiť rúško alebo sa začal viac stretávať či cestovať, tak by sa nám intenzívna vlna nákazy podľa neho mohla vrátiť. „Sme pripravení opatrenia vrátiť späť, keby sa nám to malo nejakým spôsobom vymknúť spod kontroly,“ upozornil.

Podľa slov premiéra sme číslo 1 z pohľadu počtu mŕtvych v Európe. „Z pohľadu pozitívne testovaných sme v prvej päťke,“ pochválil nás a tiež fakt, že dodržiavame opatrenia a máme ich také prísne, aké sú. „Šiesty týždeň žijeme nie veľmi slobodný život, ale na druhej strane je to zodpovedné,“ dodal s tým, že naša trpezlivosť a dodržiavanie pravidiel prináša výsledky.

Premiér v relácii vysvetľoval aj svoj virálny status, v ktorom odvolanie a neskôr zatknutie bývalého šéfa Štátnych hmotných rezerv Kajetána Kičuru označil za svoj prvý skalp. „Je to z toho pohľadu, že som toho človeka jednoducho odstavil dole, kým Fico a Pellegrini ho tam držali.“

Okrem toho pripustil zrušenie vlakov zadarmo pre dôchodcov, prvýkrát o tom hovoril predseda parlamentu Boris Kollár. Zároveň Televízia Markíza zverejnila výsledky prieskumu agentúry Focus. Otázka znela: Kto zvláda boj s koronavírusom lepšie: Matovič alebo Pellegrini? Prečítaj si výsledky tu.

Odporúčané
Kto zvláda boj s koronavírusom lepšie: Matovič alebo Pellegrini? Výsledky prieskumu majú jasného víťaza Kto zvláda boj s koronavírusom lepšie: Matovič alebo Pellegrini? Výsledky prieskumu majú jasného víťaza 26. apríla 2020, 13:34
Domov
Zdieľať
Diskusia