Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento obsah je sponzorovaný obsah spoločnosti CK Daka.
25. apríla 2020, 13:32
Čas čítania 2:36
Sponzorovaný obsah

Chceš mať rúško ako premiér Matovič? Cestovka sa premenila na krajčírsku dielňu, aby zachránila seba aj Slovensko

MÓDA
Uložiť Uložené

Pekné rúška je projekt, o ktorom sme už počuli všetci. Okrem toho, že povýšil rúško na plnohodnotný módny doplnok, zároveň pomáha ľuďom v prvej línii.

David Gavaľa ešte pred pár týždňami viedol úspešnú cestovnú kanceláriu CK Daka, zo dňa na deň však príjmy spoločnosti klesli na nulu. Impulzívne z vlastných úspor nakúpil desať šijacích strojov a zamestnancom oznámil, že začínajú šiť rúška. Začínali s desiatkami objednávok, dnes sú to tisíce, David je nútený pracovať od rána do noci. Ich vlastnú tvorbu reprezentujú aj ústavní činitelia, ktorým dodali špeciálne rúška s výšivkou slovenského znaku. 

Bývalé turistické sprievodkyne sú dnes profesionálnymi krajčírkami, šoféri autobusov pracujú ako kuriéri a firma sa prakticky nezastaví. „Začínali sme s ôsmimi ľuďmi, dnes ich máme štyridsať, pracuje sa na dve zmeny. Dokonca sa pridali aj svokra a švagriná a ďalší ľudia sa prichádzajú pýtať na prácu. Niekoľko ľudí pracuje v našom sídle v Hamuliakove, ale mnohí šijú aj doma,“ hovorí pán Gavaľa, ktorý stojí za nápadom pekneruska.sk.

Jeden deň cestovka, na druhý krajčírska dielňa. Slovák David stojí za nápadom, ktorým zachraňuje firmu aj zdravotníkov

Dvojvrstvové, antibakteriálne aj dizajnové 

Sortiment Pekných rúšok je dnes už natoľko široký, že je skoro nemožné si nevybrať. Používajú pri tom zdravotne vyhovujúci materiál – bavlnu s časticami antibakteriálneho striebra, ktorá nahrádza ochranné vlastnosti respirátora.

Obzvlášť populárnymi sa stali rúška so slovenským znakom, aké nosí napríklad Igor Matovič. Riaditeľ spoločnosti prezradil, že síce nestoja za pôvodným nápadom, rozhodli sa ho však povýšiť na inú úroveň, keďže znak vyšívajú priamo na rúško, vďaka čomu vyzerajú luxusne. Dnes sa už z rúšok stávajú aj plnohodnotné módne doplnky či dokonca zberateľské kúsky.

Ponuka je každým dňom bohatšia aj pokiaľ ide o farebné návrhy, ktoré môžeš zladiť s outfitom. Všetky návrhy si CK Daka alias Pekné rúška pripravuje interne. Prelomový a zároveň veľmi sympatický je nápad vytvoriť  doslova najlacnejšie 2-vrstvové rúško zo 100 % bavlny najvyššej kvality. 

Jeden deň cestovka, na druhý krajčírska dielňa. Slovák David stojí za nápadom, ktorým zachraňuje firmu aj zdravotníkov

Neodmietli nikoho, kto potreboval pomoc

Najdôležitejšie je, že z každého predaného kusu investujú Pekné rúška jedno euro na ochranný zdravotný materiál pre ľudí bojujúcich s nákazou v prvej línii. Do dnešného dňa neodmietli ani jeden tím záchraniek, zdravotných sestier aj celých nemocníc, ktoré sa im ozývajú s prosbou o pomoc. „Spolu je to už takmer 2000 rúšok, ktoré sme ušili a bezplatne venovali rôznym neziskovým organizáciám.“ odhadol Gavaľa.

Rúška posielajú aj tam, kde o nich nežiadajú, predsa však vedia, že ide o nedostatkový tovar. Zásobili množstvo centier pre seniorov, ľudí bez domova a hospicov. 

Krízová situácia učí Davida aj jeho zamestnancov vynájsť sa v každej situácii. Keď im lekári napísali, že medzi nedostatkový tovar patria aj ochranné čiapky, okamžite našli spôsob, ako ich začať šiť z nevyužitého materiálu, ktorý im zostáva po vystrihnutí rúšok. 

Jeden deň cestovka, na druhý krajčírska dielňa. Slovák David stojí za nápadom, ktorým zachraňuje firmu aj zdravotníkov

„Zvládneme to“ rýchlo a efektívne

Dnes si viac než kedykoľvek predtým uvedomujeme, že skutočná pomoc je tá, ktorá príde rýchlo, len tak dokáže byť naozaj efektívna. Pekné rúška momentálne doručujú v Bratislave a okolí do 24 hodín vrátane víkendu, na zvyšok Slovenska ich prinesú kuriéri do 48 hodín. Doručenie je bezplatné pri objednávke nad 50 eur. V sortimente dnes už nájdeš aj dezinfekcie, respirátory či dokonca najnutnejšie potraviny, medzi ktorými nájdeš aj instatné droždie, ktorého je na trhu úplný nedostatok. Vo výbere nechýbajú ani výhodné balíčky. 

David je aj v tejto situácii otvorený kreatívnym nápadom, je autorom kolekcie ZVLÁDNEME TO, firmám ponúka možnosť, aby si nechali rúška potlačiť vlastným logom, vďaka čomu môže ísť o skvelý reklamný materiál alebo pracovný doplnok. Aby toho nebolo málo, od dnešného dňa expanduje na ďalšie trhy. „Zatiaľ Česká republika, Rakúsko, Nemecko a Švajčiarsko, čoskoro pridávame Francúzsko, Veľkú Britániu, Holandsko a Belgicko,“ prezradil. Po novom už je možné zakúpiť si aj rúška s vlajkami týchto štátov, ale aj rúška s vlajkami Maďarska a Ruska.

Jeden deň cestovka, na druhý krajčírska dielňa. Slovák David stojí za nápadom, ktorým zachraňuje firmu aj zdravotníkov

Chce sa vrátiť k cestovnému ruchu

Spoločnosti CK Daka momentálne vo vzduchu u partnerov „visia“ stovky tisíc eur. Len v spoločnosti Ryanair je to podľa slov Davida až 700-tisíc. Aj keď cestovný ruch utržil obrovskú ranu, šéf firmy verí, že sa v dohľadnej dobe vráti k pôvodnému zameraniu firmy.

Dnes sa však môže pýšiť titulom krízového manažéra, akého by v svojich radoch chcela každá firma. Samozrejme, Pekné rúška aj vzhľadom na svoje charitatívne akcie nedokážu ani zďakela pokryť príjmy, aké mala CK Daka, napriek tomu dnes zarobí minimálne na všetky náklady a čo je najdôležitejšie – šíri svetlo v temnejších časoch. 

Domov
Zdieľať
Diskusia