Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento obsah je sponzorovaný obsah spoločnosti Husqvarna
16. apríla 2020, 11:11
Čas čítania 2:04
Sponzorovaný obsah

45-metrový sekvojovec aj pávy vo voľnom výbehu. Toto sú najkrajšíe záhrady na Slovensku

KULTÚRA
Uložiť Uložené

Zelené oázy už onedlho rozkvitnú.

Tí, čo pochodili Slovensko určite poznajú okrem známych pamiatok aj záhrady, ktoré k nim patria. Určite ti nemusíme predstavovať Bojnický zámok či Hrad Červený Kameň, ale vedel si, že v blízkosti toho prvého je 700-ročná lipa a ten druhý bol založený už v  13. storočí? Zaujímavostí, ktoré sme pre teba zozbierali je veľa. Na týchto miestach oddychu zaručene dobiješ baterky. 

Oddychuj ako šľachtic 

Na Slovensku je viac ako 100 hradov a zámkov. Mnohé z nich sú dnes už iba ruiny, no zeleň v ich okolí každoročne kvitne. Niektoré z nich sú skutočne unikátne. Zámocký park v Pezinku, ktorý nájdeš v centre mesta, má voľne vypustené pávy, medzi ktorými sa môžeš prechádzať.

Kaštieľ a zámok Topoľčianky zas zdobí parádny anglický park, ktorého rozsiahle trávniky ľudia často využívajú na piknik. V tomto parku oddychovali členovia rodu Habsburgovcov, ale  aj prvý prezident Československej republiky T. G. Masaryk. Teraz je jeho súčasťou aj múzeum, jeho návštevou tak nielen zrelaxuješ myseľ, ale možno sa aj pritom dozvieš aj niečo o našej minulosti. 

Kaštieľ a zámok Topoľčianky
Kaštieľ a zámok Topoľčianky Zdroj: slovakia.travel

Takýto park však nájdeš napríklad aj v Dolnej Krupej v blízkosti Trnavy, ktorý má rozlohu až 100 hektárov. Jeho raritou je obrovský strom sekvojovec mamutí, vysoký až 45 metrov

Kaštieľ v Dolnej Krupej
Kaštieľ v Dolnej Krupej Zdroj: SNM

Za pozornosť stojí aj už spomínaný park v okolí hradu Červený Kameň. Ten je súčasťou Slovenského národného múzea, v lete tam môžeš vidieť šermiarsky festival a predstavenia sokoliarov. Magickú atmosféru zažiješ nielen v jeho záhrade, ale aj v interiéri počas letných nočných prehliadok. 

Park Červený Kameň
Park Červený Kameň Zdroj: Múzeum Červený Kameň

Botanické záhrady

Bol si už v bratislavskej či košickej botanickej záhrade? Sú to miesta s najväčšou rozmanitosťou rastlín. Nájdeš v nich hneď niekoľko štýlov záhrad pokope - od japonskej s čerešňami, po francúzsku s rybníkom a obrovskými leknami. A k tomu všetkému skleníky plné tropických rastlín či sukulentov z púšte. 

Botanická záhrada Košice
Botanická záhrada Košice Zdroj: Botanická záhrada Košice

Alebo ostaň na svojom dvore

Legendárne slovenské parky a záhrady sú dobrým príkladom toho, ako by to mohlo vyzerať aj na tvojom dvore. Mierime príliš vysoko? Jasné, že ich rozloha aj rozmanitosť vysadených rastlín je násobne väčšia, no kus upokojujúceho trávnika môže mať na teba rovnaký efekt aj doma.

O zámocké a botanické záhrady sa starajú desiatky zamestnancov. Ty s robotickou kosačkou nebudeš  musieť vynaložiť takmer žiadne úsilie. Táto technologická vychytávka spraví všetku prácu za teba. 

Toto je 5 najkrajších slovenských záhrad, ktoré už onedlho rozkvitnú
Zdroj: Husqvarna

Zaujíma ťa, ako to dokáže? Všetky potrebné nastavenia, ako výška, na ktorú chceš zastrihnúť svoj trávnik či vzor, jej určíš cez aplikáciu vo svojom telefóne. Kosačka má zabudovanú GPS navigáciu, vďaka nej si zapamätá a vytvorí mapu záhrady, vrátane miest, kde sú prekážky. Vstavané senzory prispôsobia jej činnosť povrchu záhrady i aktuálnemu počasiu. Pokojne ju  preto nechaj kosiť v daždi aj v silnom vetre. 

Čo nájdeš v najkrajších slovenských záhradách? 45-metrový sekvojovec aj pávy vo voľnom výbehu
Zdroj: Husqvarna

S tvojim pozemkom si poradí, nech má svahovitý, či rovný terén. Jej okraje majú gumené nárazníky, preto sa nepoškodí ani v prípade kolízie. Pracuje na akumulátor, nevypúšťa tak žiadne splodiny a kosí takmer bezhlučne.

Čo nájdeš v najkrajších slovenských záhradách? 45-metrový sekvojovec aj pávy vo voľnom výbehu
Zdroj: Husqvarna

V dobe, keď sa  inteligentná domácnosť stáva realitou tak prichádza pomocník, ktorý ti ušetrí energiu a desiatky hodín ročne. Už vieš, ako ich využiješ? Ponuku všetkých modelov robotických kosačiek Husqvarna Automower® spolu s detailnými informáciami nájdeš na tejto stránke

Domov
Zdieľať
Diskusia