Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. marca 2020, 13:39
Čas čítania 2:47
Viktor Kniš

Andrej Kiska po stretnutí s Igorom Matovičom: Sme pripravení vojsť do koalície, máme však veľké nároky na morálny kredit

NEWS ANDREJ KISKA IGOR MATOVIČ
Uložiť Uložené

Aj dnes pokračujú stretnutia s predstaviteľmi opozičných demokratických strán, ktoré sa dostali do parlamentu.

Igor Matovič na tlačovej konferencii po stretnutí s Andrejom Kiskom zopakoval, že chce zo Slovenska spraviť krajinu, do ktorej sa budú chcieť vrátiť aj obyvatelia žijúci v zahraničí. Reagoval aj na slová lídra Za ľudí, ktorý dnes po stretnutí s prezidentkou skonštatoval, že by mal radšej vládu bez strany Borisa Kollára. 

„Snažili sme sa rozprávať o tom, že strana Za ľudí má obavy, možno aj v súvislosti so stranou Sme Rodina, ja som komunikoval nástroje a kontrolné mechanizmy, aby sa náhodou niečo nestalo,“ hovorí Igor Matovič o opatrení, ktoré by mohlo Kisku presvedčiť. 

Odporúčané
TOP 10 momentov budúceho premiéra Igora Matoviča: Plakal, kričal a vysypával injekčné striekačky TOP 10 momentov budúceho premiéra Igora Matoviča: Plakal, kričal a vysypával injekčné striekačky 1. marca 2020, 19:57

„Veľmi sa mi pozdáva nápad Igora Matoviča mať špeciálnu protikorupčnú jednotku,“ hovorí Andrej Kiska s tým, že tento orgán by mal kontrolovať aj politických nominantov koaličných strán. Prioritami strany Za ľudí sú regióny a mladé rodiny, ale aj očista justície a zahraničná politika. Igor Matovič včera v diskusii priznal, že ho zahraničná politika až tak nezaujíma, aj napriek tomu sa stotožňuje s prozápadným nastavením krajiny. 

Andrej Kiska po stretnutí s Igorom Matovičom: Sme pripravení vojsť do koalície, máme však veľké nároky na morálny kredit
Zdroj: TASR - Jaroslav Novák

Vo štvrtok zasadne predsedníctvo strany Za ľudí, na ktorom sa členovia dohodnú na ďalšom postupe a následne bude Andrej Kiska a vyjednávací tím rokovať o tom, ako by mala vyzerať vládna koalícia a ktoré ministerské posty obsadí. V tomto tíme budú zatiaľ Veronika Remišová, Juraj Šeliga a Andrej Kiska. 

Andrej Kiska tvrdí, že hodnotové otázky nebudú predmetom sporov v potenciálnej koalícii. Na otázku o tom, či by mal každý predseda strany zastávať aj ministerský post odpovedal, že na každé ministerstvo by mali ísť tí najlepší z najlepších.

Igor Matovič sa vyjadruje aj k postu ministra financií, tvrdí, že by ju mala nominovať najsilnejšia strana, aby nevznikali konflikty v koalícii, keďže ide o dôležitý rezort so zodpovednosťou za verejné financie. Richard Sulík už tvrdil, že neexistuje pravidlo o tom, aby premiér nominoval aj šéfa ministerstva financií, Matovič si myslí opak. Aj napriek tomu si šéf SaS nenárokuje právo na tento rezort.

„Chceme, aby to bola koalícia dôvery,“ hovorí tlačovky Igor Matovič. S koaličnými partnermi chce vychádzať dobre, chce, aby boli kamarátmi a s úsmevom dodáva, že by mohli ísť aj na spoločnú dovolenku a splavovať Hron. 

Richard Sulík sa stretol s prezidentkou

Strana SaS má záujem byť súčasťou vlády a je k dispozícii pre akúkoľvek konšteláciu. Po stretnutí s prezidentkou  Zuzanou Čaputovou to v utorok vyhlásil líder SaS Richard Sulík s tým, že nechcú ďalšie komplikácie pre vznik vlády a súhlasia s rozdelením rezortov 8-3-2-2 (OĽaNO, Sme Rodina, Za ľudí, SaS). Ak sa líder Sme rodina Boris Kollár bude chcieť stať predsedom Národnej rady SR, SaS to bude rešpektovať.

V súvislosti s profilom niektorých kandidátov na ministrov Sulík podľa svojich slov súhlasí s predsedom Za ľudí Andrejom Kiskom. Ten uviedol, že vláda musí mať silný morálny kredit a bol presvedčený o tom, že pokiaľ by to šlo, vláda by sa mala zostavovať bez lídra Sme rodina Borisa Kollára.

Odporúčané
Záznam z diskusie s Matovičom: Keď som videl prvý výsledok exit pollu, povedal som si „do p*dele, dúfam, že prví nie sme my“ Záznam z diskusie s Matovičom: Keď som videl prvý výsledok exit pollu, povedal som si „do p*dele, dúfam, že prví nie sme my“ 2. marca 2020, 19:00

„Ak sú pochybnosti, treba sa pozrieť na minulosť tých ľudí preto, lebo existuje niečo ako reputačné riziko, a to naozaj táto nová, slušná pravicová vláda potrebuje čo najmenej,“ povedal v tejto súvislosti Sulík.

Sulík reagoval aj na návrh hnutia Sme rodina postaviť 25-tisíc nájomných bytov ročne. To sa podľa neho nedá kapacitne stihnúť. „Nie je kde a za čo postaviť tie byty,“ dodal. Znamenalo by to podľa neho, že by sa Slovensko extrémne rýchlo a extrémne veľa zadlžilo, čo Sulík nechce. Ak by to bol menší počet, napríklad 2000 bytov ročne, s tým by súhlasil.

Andrej Kiska po stretnutí s Igorom Matovičom: Sme pripravení vojsť do koalície, máme však veľké nároky na morálny kredit
Zdroj: TASR - Martin Baumann

Boris Kollár sa stretol s prezidentkou

Boris Kollár už na tlačovej konferencii v prezidentskom paláci rozhorčene reagoval na slová svojich potenciálnych koaličných kolegov, ktorí sa voči nemu a jeho možným nominantom na niektoré ministerské posty začali vyhraňovať ešte pred spoločnými diskusiami. 

Predseda strany Sme rodina Boris Kollár považuje za kľúčové, aby strany plnili svoje predvolebné sľuby. Trvá na tom, že výstavba nájomných bytov je na Slovensku realizovateľná. Zároveň vyhlásil v reakcii na slová predsedu Za ľudí Andreja Kisku, že morálny kredit má.

Hnutie Sme rodina by mohlo v novej vláde obsadiť ministerstvá obrany, dopravy a post vicepremiéra. Na ministra obrany by nominovalo Milana Krajniaka, rezortu dopravy by mohol šéfovať Štefan Holý. Meno prípadného vicepremiéra líder hnutia Boris Kollár nekonkretizoval. Dodal, že ako druhý najsilnejší líder koalície by mal záujem aj o pozíciu predsedu parlamentu. 

Andrej Kiska po stretnutí s Igorom Matovičom: Sme pripravení vojsť do koalície, máme však veľké nároky na morálny kredit
Zdroj: TASR - Martin Baumann
Domov
Zdieľať
Diskusia