Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
2. marca 2020, 19:00
Čas čítania 6:06
Viktor Kniš

Záznam z diskusie s Matovičom: Keď som videl prvý výsledok exit pollu, povedal som si „do p*dele, dúfam, že prví nie sme my“

NEWS IGOR MATOVIČ
Uložiť Uložené

Igor Matovič sa bude v debate s Monikou Tódovou z Denníka N vyjadrovať k výsledkom volieb, z ktorých vzišiel ako jednoznačný víťaz aj so svojim hnutím OĽaNO.

• Igor Matovič diskutuje v bratislavskej Novej Cvernovke s reportérkou Denníka N Monikou Tódovou

• Víťaz volieb a líder hnutia OĽaNO sa už dnes stretol s prezidentkou Zuzanou Čaputovou, predsedom SaS Richardom Sulíkom aj predsedom Sme Rodina

•  Matovič sa v utorok stretne aj s Andrejom Kiskom

20:17 – Aj na prekvapenie samotného Igora Matoviča sa rozhovor skončil. Ukončujeme monitorovanie diskusie, ktorú zorganizoval Denník N, ďakujeme za pozornosť.

20:16 – Matovič opäť spomína na volebnú noc, keď televízia Markíza zverejnila výsledky exit pollu bez čísel. Keď videl, koľko má prvá strana, povedal si „do prdele, dúfam, že prví nie sme my“ a pokračoval príbehom o tom, ako robil rozhovor v budove Penty a chodili za nim zamestnanci, ktorí mu podávali ruky a hovorili mu, že ho budú voliť. 

20:15 – V posledných dňoch sa hovorilo o tom, že niektorí členovia Progresívneho Slovenska mohli dostať funkcie v novej vláde. Igor Matovič odpovedal len symbolicky, ale naznačil, že najskôr to tak nebude. 

20:13 – Monika Tódová sa pýta, či budú vo vláde aj externí ministri. Podľa lídra hnutia OĽaNO sú dostatočne dobre vyzbrojení, ale ak by videl, že by neboli schopní postaviť dostatočne kvalitného človeka, pokojne by vybrali niekoho mimo strany. 

Odporúčané
FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu 19. marca 2024, 18:00

20:10 – Igor Matovič špecifikuje aj svoje slová o tom, že sa mu páčia niektoré kroky Orbána v Maďarsku. Upresňuje, že sa mu páči, že ľudia môžu rozhodovať v referendách, zároveň odcudzuje, akým spôsobom obmedzuje maďarský premiér slobodu v štáte, keď obmedzuje napríklad médiá a ovláda súdnictvo. 

20:07 – „Chvalabohu, že sme súčasťou západu a dúfam, že sa to najbližších 500 rokov nezmení,“ odpovedá Matovič na niekoľký pokus, akú zahraničnú politiku preferuje. 

20:05 – Matovič sa nechce prirovnávať k Andrejovi Babišovi ako politikovi, keďže vie o jeho kauzách. Upresňuje, že keď povedal, že to dal „na Babiša,“ myslel tým, že aj on prišiel, za pár mesiacov „to rozbil“ a vyhral voľby v Česku. 

20:03 – Igor Matovič spomína na volebnú noc, kedy si zablokoval telefón a nemohli sa mu dovolať kolegovia. Tódovej chcel ukázať aj SMS-správy, tentokrát ho však má vybitý. Ona vtipkuje, že naposledy jej takto správy ukazoval Kaliňák. Zabáva sa aj obecenstvo a v tejto súvislosti Matovič priznal, že sú s exministrom vnútra narodení v rovnaký deň a mesiac. 

20:02 – Líder hnutia OĽaNO priznáva, že ho zahraničná politika v minulosti príliš nezaujímala. 

20:00 – Igor Matovič naznačuje, že je jeho cieľom zmeniť spôsob výberu policajného prezidenta. 

19:57 – Igor Matovič vidí problém v tom, aký system funguje v polícii v súvislosti s kompetenciami policajného prezidenta. Chce dať autonómiu vyšetrovateľom, aby nemuseli informovať svojich nadriadených. Spomína aj na nitriansku mafiu, čím pripomína nepotvrdené informácie z Kočnerovej Threemy o tom, že bývalý policajný šéf Tibor Gašpar údajne bol napojený na Bödörovcov. Matovič zatiaľ nemá jasno v tom, či by mal byť policajný prezident len manažér, alebo človek z odboru. 

19:56 – Reportérka Denníka N sa snaží z Igora Matoviča dostať aj ďalšie informácie týkajúce sa obsadenia ministerstiev, ten však zatiaľ len vtipkuje, že je Tódová dobrá, na jej hry však nepristúpi a nebude nič špecifikovať. 

Odporúčané
KOMENTÁR: Nenazývajte Igora Matoviča psychiatrickým pacientom KOMENTÁR: Nenazývajte Igora Matoviča psychiatrickým pacientom 25. septembra 2023, 11:30

19:55 – Monika Tódová sa Igora Matoviča pýta na Veroniku Remišovú, ktorá bola súčasťou hnutia OĽaNO, neskôr ho však opustila. Tvrdí, že ho už sklamanie z tejto zmeny prešlo. 

19:53 – Igor Matovič tvrdí, že latka na poste predsedu parlamentu je vďaka Andrejovi Dankovi nízka. Pripúšťa, že by túto funkciu mohol obsadiť Boris Kollár ako šéf Sme Rodina. 

19:51 – „Je výlúčené, že bude Richard Sulík ministrom financií? “pýta sa Tódová. „Nechcem povedať nič, lebo si myslím, že by to bolo bez úcty voči tým, s ktorými chceme spraviť koalíciu,“ odpovedá Matovič. Páči sa mu však aj myšlienka, že by každý predseda strany mal svoju funkciu, spomenul napríklad, že by Andrej Kiska mohol byť ministrom zdravotníctva, vraj by bol Matovič veľmi rád. 

19:50 – Súčasťou koaličnej zmluvy by malo byť podľa Matoviča aj to, aby poslanci nehlasovali s opozíciou. 

19:49 – Monika Tódová sa pýta, či by malo byť rozloženie ministrov v pomere 8-3-2-2 pre koaličné strany podľa počtu zisku mandátov vo voľbách. Igor Matovič súhlasí, tvrdí, že tieto čísla padli aj na rokovaniach s Richardom Sulíkom a Borisom Kollárom, keďže ide o zaužívané pravidlo. 

19:48 – Igor Matovič pripomína, že má zajtra na obed stretnutie s Andrejom Kiskom, nevadí mu, že je dnes exprezident v Poprade.  

19:47 – „Treba zmeniť systém v súdnictve tak, že keď tam príde človek morálnych kvalít Harabina, aby sa nezrútil,“ komentuje líder OĽaNO svoj plán týkajúci sa spravodlivosti. Za dôležité považuje aj personálne zmeny v súdnej rade.

Odporúčané
„Progresívne Slovensko má zajačie úmysly, Smer má aspoň odborníkov.“ Pýtali sme sa Slovákov v Sabinove, koho budú voliť „Progresívne Slovensko má zajačie úmysly, Smer má aspoň odborníkov.“ Pýtali sme sa Slovákov v Sabinove, koho budú voliť 31. augusta 2023, 12:00

19:45 – Igor Matovič má v pláne meniť aj ľudí v Národnom bezpečnostnom úrade a Slovenskej informačnej službe, aby boli bezpečnostné previerky sudcov naozaj užitočné. Hovorí, že o tom do teraz nerozprával, pretože to považuje za „šlabikár.“

19:41 – „Oni urobia všetko pre to, aby nám to rozbili,“ tvrdí Matovič. Pripúšťa, že sa opozícia môže snažiť ovplyvňovať jeho poslancov aj podplácaním. 

19:40 – „Nemyslíme si, že existuje iba Kočnerov mobil, tých mobilov sú možno na Slovensku desiatky,“ odôvodňuje Igor Matovič, prečo by mali mať sudcovia bezpečnostné previerky. Tvrdí, že chce vstúpiť s Borisom Kollárom do vlády aj pre to, aby mal ústavnú väčšinu a mohol schvaľovať zákony v súvislosti s očistou súdnictva. 

 

19:38 – Boris Kollár je podľa Igora Matoviča popísaný list, chce s ním však vytvoriť hrádzu proti mafii. Tódová ho konfrontuje so známymi faktami o tom, že má Kollár fotku s mafiánmi a stretával sa so Zsuzsovou. Podľa Igora Matoviča sa však zatiaľ dokázal s predsedom Sme Rodina stále dohodnúť a „najvyšší sudca“ rozhodol o výsledku volieb, z ktorého vyplýva, že tam nie je Truban ale Kollár.  

19:37 – Monika Tódová sa Igora Matoviča pýta na jeho kandidátku, na ktorej je aj veľa ľudí, ktorých verejnosť zatiaľ nepozná. On sám tvrdí, že s niektorými strávil desiatky minút, s inými dlhé roky. 

19:35 – Pripravili sme profil Igora Matoviča cez 10 dôležitých momentov jeho 10 ročnej kariéry politika, ktoré ho charakterizujú.

Odporúčané
TOP 10 momentov budúceho premiéra Igora Matoviča: Plakal, kričal a vysypával injekčné striekačky TOP 10 momentov budúceho premiéra Igora Matoviča: Plakal, kričal a vysypával injekčné striekačky 1. marca 2020, 19:57

19:31  Igor Matovič tvrdí, že ak pôjde o náročné hodnotové otázky, dá poslancom úplnú voľnosť. Ak by to boli zakázané otázky, môže ich rozhádať opozícia na čele s Robertom Ficom. Chce však vychádzať aj z dohody medzi PS/Spolu a KDH. Tie sa ešte v pred voľbami dohodli, že hodnotové otázky budú predkladať „na striedačku.“

19:28 – „Myslím si, že bratislavská kaviareň alebo inak hodnotovo zameraní ľudia nemusia mať strach,“ hovorí Igor Matovič v súvislosti s tým, že sa PS/Spolu nedostali do parlamentu a približne 200-tisíc ich voličov tak nemá reprezentantov, ktorí by zastupovali ich liberálne hodnoty. Podľa Matoviča je v OĽaNO aspoň 10 až 15 liberálov, vymenovať ich však nevie. 

19:27 – Igor Matovič prezradil, že v roku 2012 došiel do Pezinku a lámal súčasnú prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby sa stala súčasťou OĽaNO. Spomína, že lámal aj Kalavskú, ktorá bola v minulej vláde ministerkou zdravotníctva ako nominantka Smeru, neskôr však odstúpila, pretože ani jej vlastná strana nepodporila jej návrh o stratifikácii nemocníc. 

Odporúčané
Slovákov sme sa pýtali, koho budú voliť a koho určite nie. Toto sú odpovede obyvateľov Palárikova Slovákov sme sa pýtali, koho budú voliť a koho určite nie. Toto sú odpovede obyvateľov Palárikova 18. júna 2023, 15:30

19:26 – „Priznal som v kampani, že chcem bojovať o dušu Kotlebovho voliča a keď tento volič číta iba Hlavné správy, ako sa mu mám prihovoriť?“ Odpovedá Matovič na otázku, ako bude pristupovať ku konšpiračným médiám s tým, že zatiaľ nevie, či im dá rozhovor a nechá si poradiť. 

19:25 – Igor Matovič tvrdí, že nebude využívať výhody premiéra, bývať bude v Trnave. 

19:23 Igora Matoviča sme vyspovedali počas volebnej aj my. Pozri si, čo odkázal mladým Slovákom. 

19:21 – Igor Matovič zatiaľ nevie, kto by mal byť jeho asistentom, ani hovorcom. Naznačil, že má tip na svojho hovorcu, nechce však prezradiť jeho meno a prezradil len to, že je to novinár, ktorý aj učí nových novinárov. 

19:20 – „Moja obrana je už samotný názov – Obyčajní ľudia,“ odpovedá Matovič na otázku, ako sa bude brániť pred tým, aby ho politika nezmenila. Tvrdí, že je zaočkovaný pred tým, aby ho zmenila pýcha. 

19:18  „Hovoril som si, že je skoro 2 dni po voľbách a ja som ešte necítil radosť,“ spomína Igor Matovič. Tvrdí, že dôvodom môže byť aj to, že sa do parlamentu nedostala koalícia PS/Spolu, prial aj KDH, ale trochu menej. 

19:16 – Igor Matovič tvrdí, že po dlhých rokoch v politike mal pocit, že bolo jeho úlohou zastávať rolu šaša. 

19:15 – Líder hnutia OĽaNO si spomína na moment pred niekoľkými mesiacmi, keď sledoval v televízii záver cyklistických pretekov, v ktorých súťažil aj Peter Sagan. Kolegovia v hnutí ho k nemu priprovnávali, pretože aj Sagan ešte pár sekúnd pred cieľom obsadzoval piate alebo šieste miesto. Zároveň spomína, ako mu manželka v týchto časoch povedala, že bude mať 24,7 percenta a on jej neveril. 

19:13 – Igor Matovič tvrdí, že to nie on je víťazom. Podľa neho sú víťazmi všetci voličili, ktorí volili zmenu. 

19:12 – „To sme tu ešte nemali, premiér v Cvernovke,“ začala na úvod Tódová. Na začiatok zhrnula výsledky volieb a skonštatovala, že ešte pred niekoľkými mesiacmi malo hnutie Igora Matoviča len 5 % v prieskumoch. Matovič upresňuje, že to bol prieskum agentúry Focus v novembri. 

19:11 – Diskusia začína symbolickou minútou ticha pre Petra Morvaya, novinára, ktorý dnes zomrel. 

19:10 – Začína sa živá diskusia, ktorú moderuje reportérka Denníka N Monika Tódová v Novej Cvernovke v Bratislave. Na tomto mieste boli aj predvolebné debaty. 

Odporúčané
TOP 10 momentov budúceho premiéra Igora Matoviča: Plakal, kričal a vysypával injekčné striekačky TOP 10 momentov budúceho premiéra Igora Matoviča: Plakal, kričal a vysypával injekčné striekačky 1. marca 2020, 19:57

Naživo sledujeme dôležitú povolebnú diskusiu, v ktorej bude Igor Matovič hodnotiť výsledky a vyjadrovať sa k možnej novej vláde.

V pondelok predpoludním sa stretli Igor Matovič a Boris Kollár. Práve Sme Rodina môže byť druhou najsilnejšou stranou v novej štvorkoalícii spoločne so stranami Za ľudí Andreja Kisku a SaS Richarda Sulíka. Ak by sa dohodli, mali by 95 kresiel v Národnej rade a teda aj ústavnú väčšinu. Matovič a Kollár skonštatovali, že hľadajú spoločné prieniky a ich možná dohoda je na stole. 

Andrej Kiska by sa mal v utorok stretnúť najprv s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a následne aj s Igorom Matovičom. Ten v rámci krátkeho tlačového brífingu prezradil, že si nevie predstaviť vládu bez strany Za ľudí.

Domov
Zdieľať
Diskusia