Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento obsah je sponzorovaný obsah spoločnosti Prvá penzijná.
6. februára 2020, 14:14
Čas čítania 2:59
Sponzorovaný obsah

Chceš sa stať v roku 2020 lepším človekom? Ľahšie ako skoncovať so zlozvykom je nahradiť ho iným zvykom

REFRESHER
Uložiť Uložené

Dáme ti pár tipov, ktoré môžu fungovať.

Dobré aj zlé zvyky sú prirodzenou súčasťou správania každého človeka. Tých zlých sa snažíme zbaviť, pretože rušia ostatných a bránia nám v dosahovaní cieľov, často ohrozujú zdravie - duševne aj fyzicky. Strácame pri nich čas aj energiu. Tie dobré rozvíjame a snažíme sa ich mať čím viac. Aký je ich vzájomný vzťah? Existuje niečo, čo vieme urobiť, aby prevládali dobré zvyky?

Vďaka psychológom máme dnes zaujímave insighty, ako funguje ľudské správanie. Štúdie naznačujú, že spoliehanie sa na silu vlastnej vôle je beznádejné. Namiesto toho by si mal nájsť stratégiu, ktorá nebude vyžadovať také úsilie.

Zlozvyk môžeš vymazať. Ide len o to, nahradiť ho iným zvykom. Je nespočet lepších zvykov, ktoré ti v tom pomôžu. Aj keď tieto zlozvyky nemáš, stále sa môžeš dobrými zvykmi inšpirovať a stať sa vďaka ním v roku 2020 lepším človekom.

Nauč telo na ovocie rovnako ako si ho naučil na fast food 

Rýchle občerstvenie je pripravované tak, aby bolo lacné, pohodlné a vyvolalo chuť. Dať si lákavo vyzerajúci hamburger či milkshake je pokušenie, ktorému odolá málokto.

Asi ti neprezradíme novinku, keď povieme, že tieto jedlá nie sú najzdravšie. Najmä, keď ich ješ pričasto. Zvyšujú hladinu cholesterolu, jeho konzumácia tiež spôsobuje stratu kontroly nad reguláciou hladu. Všetky tuky, cukor a soľ ho robia úžasným, čo aktivuje uvoľňovanie dopamínu - látky, ktorú vyvoláva aj kokaín alebo heroín.

Chceš byť v roku 2020 lepším človekom? Ľahšie ako so zlozvykom skoncovať je nahradiť ho iným zvykom
Zdroj: Unsplash

Rovnako ľahko ako zvyknúť si na fast food si môžeš na kupovanie ovocia a zeleniny. Skús niečo z toho prihodiť do svojho košíka počas každého nákupu. Nájdi svoje obľúbené ovocie a vychutnaj si ho vždy, keď dostaneš chuť sa odmeniť. Tvoje telo si na ovocie a zeleninu časom zvykne a bude ho vyžadovať tak, ako dobrý hamburger. 

Kontroluješ si telefón 100-krát za deň? Odbúraj stres inak

Smartfóny nám uľahčujú život, no vývojári v nich ponúkajú okrem potrebných nástrojov aj obrovské množstvo zábavných aplikácii. Aj kvôli nim sa môžeš ľahko stať ich otrokom. Kontroluješ si priemerný čas strávený denne na telefóne? Možno budeš prekvapený ak tak spravíš a zistíš, že mu denne venuješ aj niekoľko hodín.

Pravdepodobnosť, že budeš venovať telefónu menej času, keď ho budeš mať neustále po ruke, je naozaj malá. Faktom je, že po ňom často siahneme vtedy, keď sme nervózni, necítime sa komfortne a chceme sa rozptýliť. Skús ho vymeniť za antistresovú hračku. Na trhu je ich naozaj veľa, od loptičiek po terapeutické cesto a magnetické guličky. Tieto predmety sú príjemné na dotyk, nemajú displej a na rozdiel od svojho smartfónu si pri nich aspoň na chvíľu oddýchneš. 

Chceš sa stať v roku 2020 lepším človekom? Ľahšie ako skoncovať so zlozvykom je nahradiť ho iným zvykom
Zdroj: Mashable
    

Chodíš stále neskoro? Začni behať

Chceš byť v roku 2020 lepším človekom? Ľahšie ako so zlozvykom skoncovať je nahradiť ho iným zvykom
Zdroj: Unsplash

Každý rád vypne budík a dopraje si ešte pár minút spánku, no keď kvôli tomu nestihneš prácu, školu či stretnutie, kazíš svoju povesť. Zaspávať je však celkom ľudské a nemal by si sa kvôli tomu trestať. Skús namiesto toho nájsť niečo dobré, na čo sa už skoro ráno budeš tešiť.  

Ešte predtým, než pôjdeš spať, predstav si, ako ráno vstaneš, aby si stihol beh na čerstvom vzduchu. Vizualizovanie seba samého v takejto situácii motivuje. Ranný tréning, ktorý trvá čo i len 20 minút ti rozprúdi krv v hlave a dá ti energiu do dňa.

Ešte väčšiu motiváciu budeš mať ak s niekým spojíš sily. Dohodni sa na spoločnom behu so spolubývajúcim, priateľom či priateľkou alebo kamarátom, ktorý býva oproti. Presvedč ho, že sa vám v tandeme bude trénovať oveľa lepšie.  

Rozhadzuješ na online nákupoch? Míňaj radšej na svoju budúcnosť 

Chceš sa stať v roku 2020 lepším človekom? Ľahšie ako skoncovať so zlozvykom je nahradiť ho iným zvykom
Zdroj: Unsplash

Na online nákup často potrebuješ iba platobnú kartu a pár klikov. O to ťažšie je kontrolovať svoje výdaje a neminúť výplatu na veci, ktoré nepotrebuješ a niekedy ani nechceš. Kúpiš si ich z nudy, alebo jednoducho preto, aby si odbúral stres. Odmeniť sa niečím pekným nie je vôbec zlé, no ešte predtým, ako tak urobíš si to dobre premysli, aby si nekonal impulzívne. 

Existuje však transakcia, ktorú môžeš vykonať bez toho, aby si prišiel o peniaze. Komu pôjdu? Tebe. Odkladaj si ich. Ostanú ti do budúcnosti, pričom sa môžu zhodnocovať namiesto toho, aby si ich minul alebo držal na svojom bežnom účte. 

Takéto investovanie si zriadiš napríklad v Prvej penzijnej. Vďaka pravidelnému investovaniu SMART môžeš investovať už od 20 € mesačne. Nastav si trvalý príkaz a viac sa nestaraj. Aj nízkymi, ale pravidelnými mesačnými vkladmi si tak môžeš vytvoriť zaujímajú finančnú rezervu. Je to jednoduchý zvyk, ktorý si môžeš vybudovať bez ohľadu na to, či pravidelne míňaš v online obchodoch, alebo nie.

Aké sú výhody pravidelného investovania?
  • Pravidelne investovať môžeš už od 20 €.
  • Neplatíš žiadny vstupný poplatok.
  • Stav svojej investície môžeš sledovať aj online.
  • Ponúka ti príležitosť získať vyššie zhodnotenie ako v klasických sporiacich účtoch.
  • Zriadiť si ho môžeš na všetkých pobočkách Poštovej banky.
Domov
Zdieľať
Diskusia