Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. januára 2020, 7:54
Čas čítania 25:13
Viktor Kniš

Záznam zo 6. dňa súdu s Kočnerom: Šéf sledovacieho komanda opísal, ako v utajení chodili za Kuciakom do Veľkej Mače

NEWS MARIAN KOČNER
Uložiť Uložené

Priamo z Justičnej akadémie v Pezinku sledujeme priebeh hlavného pojednávania v prípade vraždy novinára a jeho snúbenice.

• Alena Zsuzsová dnes odmietla vypovedať. Potvrdila, že vypovedať bude na budúce a odpovie na všetky otázky

• Vypovedať budú bývalý príslušník ŠtB Miroslav Kriak – šéf sledovacieho komanda, ktoré riadil Peter Tóth

• Na pojednávaní je prítomný aj Marian Kočner

• Sudkyňa zatiaľ nepovolila čítanie Threemy, pripustila však, že tento dôkaz bol zaistený legálne

 

18:35 – Sabová prerušila hlavné pojednávanie, pokračovať sa bude vo februári. 

18:34 – Vzhľadom na to, že sa Miroslav Marček priznal a popísal priebeh skutku aj ďalšie skutočnosti týkajúce sa prípadov, v ktorých je obžalovaný, sudkyňa rozhodla o zrušení prísnej kolúznej väzby. 

18:30 – V súvislosti s možným vykonaním elektronického dôkazu – Threemy Roman Kvasnica opäť pripomína sudkyni, že je síce laik, myslí si, že pri zapínaní telefónu by bolo možné vymazať z neho na diaľku dáta, a preto dôrazne upozorňuje, aby si dávali pozor tí, ktorí budú s telefónom manipulovať. 

Už minulý týždeň upozorňoval senát na to, aby bol Kočnerov iPhone s Threemou uložený tak, aby vedľa neboli žiadne ďalšie predmety, ktoré by ho mohli zmagnetizovať. 

18:24 – Sudkyňa číta návrhy právnych zástupcov, ktoré jej doručili písomne. Zhodujú sa, že niektorí ďalší svedkovia nemusia byť predvolaní a bude stačiť, keď budú ich výpovede prečítané. Rovnako by mali byť prečítané aj niektoré znalecké posudky. Marek Para po fúknutí do mikrofónu navrhol, aby znalec IT Jaroslav Oster bol vypočutý osobne. 

18:17 – Prokurátor konštatuje, že keďže bol zaistený celý majetok Kočnera, takže by malo ísť o rovnaké zmenky, o ktorých hovoria Kvasnica a Sabová. Slovo si zobral Daniel Lipšic a pýta sa, či ak bol zaistený celý majetok, či bola zaistená aj jachta Mariana Kočnera. 

18:14 – V pojednávacej miestnosti vznikla nezhoda medzi sudkyňou a Kvasnicom, keďže si nie sú istí, či sudkyňa prečítala hodnoty správnych zmeniek alebo ide o ďalšie zaistené zmenky. Marian Kočner sa v tomto momente usmial. 

18:10 – Sudkyňa práve diktuje hodnoty všetkých zmeniek, niektoré majú hodnotu pár desiatok tisíc, iné až 2 milióny. Marian Kočner pozorne počúva. 

18:05 – Slovo si berie Roman Kvasnica a vracia sa k téme zmeniek, ktorých majiteľom je Marian Kočner. Má ísť o 24 zmeniek voči spoločnosti Penta  s celkovou hodnotou viac ako 10 miliónov. Kvasnica žiada, aby súd zabezpečil zaistenie týchto zmeniek v prípade, že vznikne poškodeným nárok na finančnú ujmu v hodnote milión eur, ktorú si uplatnili aj Zlatica Kušnírová, aj rodičia Jána Kuciaka. 

Zlatica Kušnírová už v prvý deň hlavného pojednávania vyhlásila, že peniaze dá na charitu a do nemocníc v okolí bydliska. 

Existenciu zmeniek potvrdil v pondelok vo výpovedi pred súdom jeden zo šéfov spoločnosti Penta Jaroslav Haščák a potvrdil, že Úrad špeciálnej prokuratúry nariadil ich zablokovanie. 

18:00 – Nikto nemal záujem vyjadriť sa k výpovedi svedka Mlynarčíka, a tak mu Sabová umožnila, aby odišiel. 

17:58 – Mlynarčíka napomína advokát Roman Kvasnica aj sudkyňa Sabová, aby hovoril zreteľnejšie: „Pán svedok, ja vás zle počujem, ste nemocný,“ opýtala sa predsedkyňa senátu. Svedok odpovedá, že nie. 

17:55„Kia Ceed a Hyundai i30,“ odpovedá Mlynarčík na otázku Kvasnicu, akými autami vykonávali sledovanie. Kvasnica sa dopytuje, či medzi autami mal byť aj Mercedes GLC, Mlynarčík odpovedá, že nie. 

Svedok Dučák minulý týždeň vypovedal, že pre Kočnerovu reláciu Na Pranieri zabezpečoval motorové vozidlo Mercedes. Existuje podozrenie, že v skutočnosti malo ísť o odmenu pre Alenu Zsuzsovú za sprostredkovanie vraždy. 

17:54 – Mlynarčík pripúšťa, že keď boli párkrát so Škrípom v meste, mali pocit, že ich niekto mohol sledovať. Tvrdí, že Kriak im to vysvetlil tak, že to mohli byť príslušníci SIS, ktorí kontrolovali, či vykonávajú svoju prácu. 

17:52 „Nejaký podklad, že sme tam boli, mal som odfotiť bránu,“ odpovedá Mlynarčík na otázku Daniela Lipšica, prečo išiel zhotoviť záber brány pred domom Jána Kuciaka. 

17:50 – Postup sa opakuje aj pri ďalších fotkách, opíše, čo je na fotkách a dodá, že nie sú kvalitné.

17:47 „Neviem stopercentne potvrdiť, či som túto fotografiu zhotovil ja alebo niekto z náš tímu,“ hovorí svedok s tým, že na autobusovej stanici boli, ale nevie, či je to jeho fotka. Až následne popíše, čo je na fotke s tým, že nejde o kvalitnú fotku a nie je z nej jasné, že je na nej Kuciak. 

17:45 – Prokurátor navrhuje predložiť svedkovi Mlynarčíkovi dôkaz – fotky zo sledovania Kuciaka, ktoré už boli predložené aj Tóthovi, Andruskóovi a Kriakovi. 

17:43 – Mlynarčík vypovedá, že osobne nepozná Petra Tótha, vníma ho však ako mediálne známu osobnosť. Tvrdí, že ho Kriak zobral na krst kníh, bolo to v priestoroch bratislavskej diskotéky Unique. 

17:42 – „Zmysel mi dával ten monitoring toho baru Next Apache, to individuálne som neriešil,“ odpovedá na otázku prokurátora, či videl aj nejaké výsledky svojej práce. 

17:38 – Svedok Mlynačík si spomína, že okrem Kuciaka dostali zadanie aj na sledovanie iných novinárov, počet si nepamätá. „Tých známejších, ktorých som zachytil, sa pohybovali okolo baru Next Apache,“ konštatuje s tým, že nepoznal mená všetkých. Tých si podľa jeho slov, podobne ako Kuciaka, vyhľadal na internete. 

17:35 – Mlynačík tvrdí, že bol presvedčený o tom, že autá, ktoré pri sledovaní používali, patrili Slovenskej informačnej službe. 

17:34 – Podobne ako Kriak, aj Mlynarčík popisuje návštevu vo Veľkej Mači. Tvrdí, že jeho úlohou bolo prejsť autom popred bránu a odfotiť ju, v tom momente vychádzali z brány „nejakí ľudia.“

17:30 „Pohyb nie, bol zachytený len fotograficky,“ popisuje Mlynarčík sledovanie Kuciaka. „Presný počet si nepamätám,“ odpovedá na otázku prokurátora, koľko vyhotovil fotiek. Nepamätá si ani to, či zachytávali celú postavu zavraždeného novinára a dodáva, že na kvalitu fotiek nedávali veľký dôraz. 

17:28 – „Ja som bol celý čas presvedčený o tom, že pracujeme pre štát a Slovenskú informačnú službu,“ zopakoval Mlynarčík. 

„Cez internet sme zistili, kde pracuje, predpokladám, že pán Kriak aj vedel, ale zistili sme podrobnejšie,“ odpovedá Mlynarčík na otázku prokurátora, odkiaľ mali informácie o Kuciakovi. 

17:27 – „Sme videli, ako on vyšiel z budovy a po Prievozskej ulici išiel smer autobusová stanica, stadiaľ nastúpil na autobus, ktorý išiel do Serede, vystúpil na autobusovej stranici v Seredi a nastúpil do auta,“ dodáva a spomína,  že ešte raz cez víkend vybehli urobiť záber do Veľkej Mače. 

„Všetky zadania smerom ku mne dával pán Kriak,“ hovorí Mlynarčík roztraseným tichým hlasom s tým, že nevedel, od koho má tieto zadania on. Dodáva, že sa ho ani nepýtal. 

17:22 – Na úvod svedok konštatuje, že všetkých obžalovaných pozná len z médií. „Všetky činnosti, ktoré som vykonával s pánom Kriakom a pánom Škripom som robil v presvedčení, že robím pre štát a SIS,“ uvádza Mlynarčík a pokračuje v opise aktivít, ktoré vykonával. Dodáva, že meno Jána Kuciaka prvýkrát počul od Kriaka. 

„Urobili sa nejaké fotografie a z toho čo viem, pán Kriak z toho urobil nejaké záznamy,“ pokračuje s tým, že Kuciaka sledovali asi 3 alebo 4-krát.  

17:19 – Na stoličke pre svedkov už sedí Štefan Mlynarčík. 

Peter Tóth uviedol aj jeho meno ako súčasť sledovacieho tímu. Mlynarčík pracuje ako vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva policajného zboru v Bratislave. Šéf sledovacieho komanda Miroslav Kriak uviedol, že ho zverboval do sledovacieho tímu. 

LIVE zo súdu s Kočnerom: Šéf sledovacieho komanda opísal, ako v utajení chodili za Kuciakom do Veľkej Mače, zhotovili aj video
Zdroj: TASR

17:16 – Hlavné pojednávanie pokračuje po prestávke. Obžalovaná Zsuzsová požiadala, aby sa ďalej hlavné pojednávanie konalo v jej neprítomnosti. Alena Zsuzsová teraz opustí pojednávaciu miestnosť. 

17:01 – Predsedkyňa senátu vyhlásila 15-minútovú prestávku. Po nej bude nasledovať výpoveď svedka Mlynarčíka, ktorý sa rovnako podieľal na sledovaní novinárov. 

17:00 – Roztraseným hlasom sa vyjadrila aj Zsuzsová. Podľa nej nie je isté, koľkým ďalším osobám dal Kriak „materiál“ zo sledovania. Podľa nej ich mohlo byť „aj desať.“

16:52 – Po klasickom fúknutí s cieľom otestovať funkčnosť mikrofónu sa Para svedka pýta, či mu niekedy Peter Tóth vytkol kvalitu fotiek, on odpovedá, že nie. Následne si fúkol Kočner a vyjadruje sa k výpovedi Kriaka v záverečnom vyjadrení. 

Kočner poukazuje na rozpor vo výpovediach Tótha a Kriaka, poukazuje na skutočnosť, že Tóth hovoril o zozname 28 mien, Kriak ich vymenoval len 7. 

Nakoniec sa Kriakovi poďakoval tak, ako ešte zatiaľ žiadnemu svedkovi. „Ďakujem pekne pán Kriak,“ skonštatoval Kočner v snahe hovoriť prívetivým hlasom. 

16:46 – Kriak si spomína, že na „dynamickom obraze (pozn. red. takto nazýva Kriak video)“ zhotovenom pri sledovaní Kuciaka spoznal aj neznámu ženu. Konštatuje, že dnes už vieme, že to bola Martina Kušnírová a uviedli ju aj v následných záznamoch pod kódom „Anna“. 

16:45 – Svedok Kriak pokračuje v prezeraní dôkazných fotiek. Spoznáva aj ďalšiu, podľa neho ju zachytil Mlynarčík, ktorý bude ešte dnes vypovedať ako ďalší. 

16:42 – Prokurátor predložil svedkovi fotky zo sledovania Kuciaka. Kriak podrobne opisuje, čo fotky zachytávajú. Pri prvej dodáva „túto fotografiu si pamätám, že som ju do záznamu vkladal,“ s tým, že ju síce nezhotovil, ale vie, že ju dával na USB kľúč. Postupne prechádza viac fotiek, pri tretej konštatuje, že si ju síce nepamätá presne, ale je vyhotovená „z pozície, ktorá bola zaujímaná.“ Nie je si ňou však istý. 

16:37 – „Hríb, Korda, Tódová, už nebohý Ján Kuciak, Adam Valček, Vagovič, Daniš,“ vymenúva Kriak novinárov na ktorých mu prišla objednávka na sledovanie. Ešte pred tým dodal, že na Burčíka zadanie na sledovanie nedostal. 

Počas menovania mien ho kontroloval Kočner, ktorý rátal na prstoch ľavej ruky. 

Adam Valček je prítomný aj v pojednávacej miestnosti, pre SME píše živú reportáž „minúta po minúte,“ rovnako je prítomná aj Monika Tódová z Denníka N. 

16:31 – Kriak si ešte spomína, keď mu Peter Tóth ukázal SMS od Zsuzsovej v dobe, keď s ňou komunikoval na základe motákov od Kočnera. „Súkolie do seba zapadlo,“ povedal mu pri tom Tóth. 

16:30 – Svedok ďalej tvrdí, že sledovanie skončilo asi v apríli 2018, približne v máji 2018 sa dozvedel, na čo sledovanie novinárov slúžilo. Dodáva, že z toho nebol nadšený vraj ho to zruinovalo. Ďalej potvrdil, že videá, ktoré pri sledovaní zhotovili, boli následne použité v Kočnerovom videu Na pranieri.  

16:24 – Kriak v náväznosti na otázku Lipšica tvrdí, že aj keď Peter Tóth odišiel v roku 2004 zo svojej funkcie v kontrarozviedke SIS, naďalej bol zamestnancom spravodajskej služby. Tvrdí, že to vedel z viacerých zdrojov a preto si myslel, že Tóth mu dáva objednávku na sledovanie s tým, že je to pre štát. 

16:20„Samozrejme, bolo to na jeho pokyn,“ odpovedá Kriak na otázku právnej zástupkyne, či Peter Tóth vedel, že niektoré záznamy o sledovaní Kuciaka boli vyfabulované.

16:17 – Pýta sa právna zástupkyňa Zsuzsovej. Zaujíma ju, či záznamy, ktoré vypracovali naozaj zodpovedali tomu, čo videli. Kriak odpovedá, že čo sa týka baru Next Apache, tak áno. Čo sa týka ostatných sledovaní, odvoláva sa na predošlé slová, že na to nemali kapacity. 

16:13 „Pre Petra Tótha v domnení, že pracujem pre štát,“ odpovedá Kriak sudkyni na otázku, pre koho pracoval, keď sledoval novinárov. Okolností, prečo mu veril, bolo viac. „S tým človekom som v minulosti čosi zažil a nikdy by som nepredpokladal ani nepripustil ,aby ten človek išiel v inej línii, ako je táto,“ dodáva. Tvrdí, že Tóthovi nikdy nepoložil otázku, pre ktorú inštitúciu pracuje. 

16:08 – Svedok Kriak priznal, že mu Peter Tóth dohodil strenutie s vtedajším šéfom protizločineckej jednotky NAKA Branislavom Zurianom asi 10 dní pred tým, ako bol vypovedať. 

Peter Tóth vo svojej výpovedi minulú stredu rovnako povedal, že sa so Zurianom stretol: Keď som nadobudol pocit, že Kočner stojí za vraždou, rozhodol som sa vypovedať. Nakontaktoval som pána Zuriana (pozn. red. terajšieho riaditeľa NAKA) a stretol som sa s nim asi na 2 hodiny v pizzérii na Gaštanovej ulici,“ popisuje Tóth moment, keď sa rozhodol priznať. Povedal mu aj o dokumentoch, mobiloch a schovaných veciach od Kočnera. Opisuje, ako sa rozhodol 5. októbra vydať Kočnerove veci, ktoré nadobudol. V tom čase bol ešte utajovaným svedkom.

Podľa Kočnera z toho vyplýva, že keď sa Tóth a Kriak rozprávali pred výsluchom, mohlo dojsť k ovplyvňovaniu. 

16:03 „Eugen Korda, Štefan Hríb najčastejšie,“ odpovedá Kriak na otázku Kočnera, ktorých novinárov sledoval v bare Next Apache. Marian Kočner chce od svedka, aby percentuálne odhadol pomer sledovania novinárov a iných osôb. Dotlačil ho do odpovede približne 50 na 50 alebo 60 na 40. Čím nižšie by bolo percento novinárov, tým viac by to hralo v prospech Kočnera. 

16:00 – Marian Kočner pokračuje v kladení otázok. Kriak priznal, že aj keď nešlo o zakázku, odsledovali funkcionára Slovenskej informačnej služby, o ktorého osobu bol veľký záujem. 

15:57 – Kriak tvrdí, že zadaní na sledovanie bolo veľa, a preto si nespomína na detaily.

15:56 – „Áno, také zadanie bolo,“ odpovedá kladne na otázku Kočnera, či dostali zadanie na sledovanie Daniela Lipšica. Ďalej tvrdí, že mu Peter Tóth zadal sledovanie Petra Pčolinského. V bare videli aj Milana Krajniaka, na toho však zadanie nebolo. 

15:53 – Ďalej sa Kočner pýta na motorové vozidlá, ktoré používali Kriak a Mlynarčík pri sledovaní. Kriak tvrdí, že mal požiadavky na výkon a farbu. Výkon bol podľa neho dodržaný a farba nie, ďalej uvádza, že Peter Tóth na týchto autách sledovanie nevykonával. 

15:50 „Takú informáciu nemám,“ odpovedá Kriak na otázku Kočnera, či sa na sledovaní podieľal aj Peter Tóth. Marian Kočner sa ďalej pýta, či si nechával Kriak údaje o sledovaní v počítači. Kriak tvrdí, že údaje neukladal a polícia má k dispozícii jeho počítač už 7 mesiacov. 

15:48 „Mali sme nejaké maskovacie prostriedky, nejakú barlu, nejaké prezlečenie, šiltovky a podobne,“ hovorí Kriak s tým, že sa stotožňuje s tým, čo povedal Peter Tóth. Marian Kočner sa ho totiž pýtal, aké kamuflážne prostriedky používal pri sledovaní. 

15:47 – Kriak potichu ráta, koľkých novinárov sledoval. Hovorí, že ich bolo asi 8. 

15:45 – „Pre koho pracoval Peter Tóth,“ pýta sa sudkyňa. „To ja neviem,“ odpovedá Kriak.

15:42 – „Do baru chodilo veľa verejnosti známych osobností a pravdu povediac, ja som sa aj veľmi im čudoval, že do takého podniku chodia a dosť ma to udivilo, no, samozrejme, rešpektoval som to a na tom nakoniec ani nezáleží. V tom bare sme jednoducho videli aj ľudí, ktorí tam nechodili kvôli diskusii a čítaniu kníh (pretože ten bar obsahuje aj knižnicu) ale aj kvôli niečomu inému. Opakovane sme tam zaznamenali drogy. Dá sa povedať že marihuanu, fajčenie marihuany, ale nola videná v odpadkovom koši aj striekačka – tenká injekčná striekačka“ odpovedá Kriak. „Do baru vošla 2 alebo 3 krát osoba, ktorého Peter Tóth označil ako drogového dílera,“ dodáva s tým, že jeho úlohou bolo zaznamenávať tvár dílera a zistiť adresu. Adresu sa im podľa slov Kriaka nepodarilo získať, ale fotky vyšli dobre. 

Do baru Next Apache vraj Kriak začal chodiť vtedy, keď v médiách rezonovala kauza Čistý deň

15:36 – Otázky sa pýta Marian Kočner, do mikrofónu nefúkol. Fúkol do neho už Marek Para pred ním. Pýta sa svedka na bar Next Apache. 

15:33 – Bývalý zamestnanec SIS tvrdí, že sledovanie novinárov je veľmi nákladné, a preto bol nútený robiť vyúčtovanie na štyri osoby, aj keď boli len traja. Peniaze za imaginárnu štvrtú osobu si potom rozdelili. 

15:30 – Kriak tvrdí, že od Petra Tótha nedostal údaje o ŠPZ motorového vozidla Jána Kuciaka. Vraj tento údaj zistili sami pri sledovaní. 

15:27 – Slovo si berie Marek Para. Fúka do mikrofónu a pýta sa svedka na podnik Next Apache. „Podnik poznám, ale neodporúčam vám ho,“ vtipkuje Kriak. „Zameralo sa sledovanie aj na iné osoby ako na novinárov?” špecifikuje Para Do tohto baru podľa Kriaka chodili aj bývalí politici a iné verejne známe osobnosti. 

15:26 – Bývalý zamestnanec SIS za svoju kariéru podľa vlastných slov sledoval asi 2-tisíc ľudí vrátane diplomatov, drogových dílerov a zločincov. 

15:24 – Prokurátor sa pýta, či si robil zálohy týchto dát a či ich niekomu odozvdával. Kriak odpovedá, že nie, že nepovažoval za bezpečné, aby mal niečo také doma. 

15:22 – Svedok ďalej popisuje, ako vkladal popisy do fotiek a spomína si, že okrem fotiek zhotovili aj jeho video na parkovisku v Seredi. Médiá následne ukladal na USB kľúč, ktorý odovzdával výlučne Petrovi Tóthovi.  

15:19 – Kriak ďalej opisuje, kde vznikli fotografie Jána Kuciaka. Niektoré z nich zverejnil v minulosti talianský internetový portál. Kriak tvrdí, že si spomína na fotku, ktorá bola zhotovená pri bráne domu Kuciaka vo Veľkej Mači. „Bola sobota,“ spomína si. „Prevažná väčšina fotografií zachytávala celú postavu,“ dodáva po upozornení, aby hovoril hlasnejšie. 

LIVE zo súdu s Kočnerom: Šéf sledovacieho komanda opísal, ako tajne chodili za Kuciakom do Veľkej Mače

15:15 – Kriak tvrdí, že Jána Kuciaka sledovali na základe fotografie, ktorá je dostupná aj na Google. Bola to tá fotka, ktorá sa zobrazovala ako prvá po zadaní kľúčových slov „Ján Kuciak.“ Okrem toho dostali meno a priezvisko a adresu zavraždeného novinára. „Najskôr bola nekorektná, potom bola korektná, na druhý pokus,“ hovorí Kriak o adrese, ktorú dostal od Tótha napísanú rukou na papieri. 

15:13 – Kriak bude odpovedať na otázky prokurátora. Kriak špecifikuje, že zadanie na vytvorenie sledovacieho tímu dostal od Tótha v závere roka 2016, zadanie na sledovanie Kuciaka dostal v októbri 2017. 

15:10 – Svedok ďalej tvrdí, že neskôr už ani Kuciaka nesledovali a posledné správy o sledovaní pre Petra Tótha boli vyfabulované. „Už sme ani nevytiahli päty z domu,“ hovorí bývalý siskár Kriak. 

15:09 – Miroslav Kriak ďalej opisuje, ako prebiehalo sledovanie. Konštatuje, že Peter Tóth od sledovacieho tímu chcel, aby vykazoval aktivity. Kriak tvrdí, že kompozícia fotiek Jána Kuciaka zo spravodajského pohľadu nemali žiadnu hodnotu. Robili ich, len aby mali dôkaz o aktivite. 

15:08 – Alena Zsuzsová počas výpovede Kriaka pozerá pred seba – smerom na lavicu, kde sedia poškodení rodičia zavraždeného novinára a jeho snúbenice. 

15:05 – Ďalej Kriak opisuje ako prebiehalo sledovanie. „Keď som sa pozeral na Jána Kuciaka asi 2-3 minúty, kontaktoval som Petra Tótha a povedal som mu, že nejde o dílera drog ani užívateľa drog,“ hovorí Kriak pred súdom s tým, že podľa neho bol Kuciak intelektuál a domácky typ. Uvádza, že už po prvom sledovaní nevidel dôvod ďalej pokračovať. 

15:04 – Kriak tvrdí, že pred sledovaním nikdy meno Jána Kuciaka nepočul, všetko mu mal sprostredkovať Peter Tóth. 

15:00 – Na úvod Miroslav Kriak konšatuje, že nepozná ani jedného z obžalovaných. „Na prelome rokov 16/17 ma oslovil bývalý riaditeľ kontrarozviedky SIS Peter Tóth s požiadavkou na vytvorenie skupiny, ktorá by sa podieľala na sledovaní (paparazzovaní, mám to nazývať tak, ale ja budem používať sledovaní, tak sa to ujalo v spoločnosti a mne je ten výraz bližší) a účelom vytvorenia tejto skupiny mal byť postup proti drogovej kriminalite, či už užívateľom alebo distribútorom a druhý dôvod bol únik skutočnosti z bezpečnostného štátneho aparátu,“ hovorí Kriak s tým, že tretí dôvod nikdy nebol naplnený. Na spoluprácu oslovil dvoch ľudí, Mlynarčíka a Škrípa. 

Podľa jeho slov mal expresne krátky čas na to, aby týchto dvoch ľudí pripravil na sledovanie. Tvrdí, že ich „vycvičil“ za dva mesiace a v marci 2017 boli pripravení. Kriak uvádza, že si po celý čas myslel, že pracuje pre štát.

Kriak hovorí, že Peter Tóth použival pre peniaze názov, aký sa používal v SIS. Nechce to konkretizovať, pretože nebol zbavený mlčanlivosti. 

14:56 Ako prvý bude vypočutý Miroslav Kriak. 

Svedok ešte pred koncom roka 2018 pôsobil na Finančom riaditeľstve a pred tým pracoval v SIS. Tam sa mal zoznámiť s Petrom Tóthom, s ktorým potom figuroval v sledovacom komande, ktoré pre Kočnera sledovalo novinárov, vrátane Kuciaka. Pred rokom 1989 pracoval v Štb na odbore sledovania vnútorných nepriateľov. Momentálne je nezamestnaný. 

14:50 – Sabová poučuje svedkov Kriaka a Mlynarčíka o ich právach a povinnostiach. 

Na snímke svedkovia vpravo Miroslav Kriak a vľavo Štefan Mlynarčík, ktorí vykonávali sledovanie novinárov vrátane Jána Kuciaka.
Na snímke svedkovia vpravo Miroslav Kriak a vľavo Štefan Mlynarčík, ktorí vykonávali sledovanie novinárov vrátane Jána Kuciaka. Zdroj: TASR - Michal Svítok

14:45 – Predsedkyňa senátu dovolila Miroslavovi Marčekovi opustiť pojednávaciu miestnosť. Opúšťa ju za sprievodu troch kukláčov. 

14:42 – Alena Zsuzsová už má rozopnutú mikinu, skrývanie tváre jej pre to ide o niečo ťažšie.

14:40 – Strelec Miroslav Marček požiadal senát, aby sa pojednávanie naďalej konalo v jeho neprítomnosti a žiada o zrušenie kolúznej väzby. Marček hneď počas prvého dňa hlavného pojednávania priznal účasť na vražde novinára, jeho snúbenice a taktiež podnikateľa Molnára. Vykonanie skutkov podrobne opísal.

14:35 – Hlavné pojednávanie pokračuje, na stoličku pred sudkyňu si sadol obžalovaný Marian Kočner. Ten prehlásil, že využíva svoje právo nevypovedať, a preto sudkyňa dáva možnosť prokurátorovi, aby prečítal výpoveď Kočnera. Prokurátor konštatuje, že sa Kočner počas vyšetrovania k vražde žiadnym spôsobom nevyjadril, a preto nevidí dôvod na čítanie výpovede. 

13:55 – Po prestávke budú vypovedať  bývalý príslušník ŠtB Miroslav Kriak aj Štefan Mlynarčík – členovia sledovacieho komanda, ktoré riadil Peter Tóth. Obaja už sú prítomní v budove Justičnej akadémie. Okrem toho predsedkyňa senátu prečíta výpoveď Mariana Kočnera z prípravného konania. 

13:40 –Predsedkyňa senátu vyhlásila 60-minútovú prestávku. 

13:28 – Slovo si ešte zobrali rodičia zavraždených. Jozef Kuciak starší skonštatoval, že znie mafiánsky, keď sa Marian Kočner nazvýva krstným otcom dcéry Aleny Zsuzsovej, keďže nešlo o kresťanský krst. 

13:26 – Kvasnica sa domnieva, že Zsuzsová vo vyjadreniach „posiela odkazy pánovi Kočnerovi.“ Keď to povedal, Zsuzsová sa zasmiala. Kvasnica si myslí, že keď dnes Zsuzsová povedala, že je ochotná odpovedať „na tisíc otázok,“ malo ísť o šifrovaný odkaz Marianovi Kočnerovi. 

13:22 – K prečítaným výpovediam sa vyjadrili Lipšic aj Kvasnica, ktorí hovoria, že sú plné rozporov. Zsuzsová pozorne sleduje, čo hovorí právny zástupca Zlatice Kušnírovej. Podložila si hlavu rukami a pozorne ho sleduje.

Kvasnica poukazuje na to, že Zsuzsová najprv povedala, že je ochotná odpovedať po výpovedi Zoltána Andruskóa. Ten už vypovedal a Zsuzsová opäť výpoveď odložila a na otázky nie je ochotná odpovedať. 

13:16 – „Priateľský, blízky, úprimný,“ opísala Zsuzsová svoj vzťah s Kočnerom s tým, že jej nikdy nedal žiadnu veľkú hotovosť naraz, aby nemohla splatiť svoje exekúcie okamžite, ale musela si našetriť. Tvrdí, že bol prísny na ňu aj na jej dcéru, ktorej rovnako dával darčeky len za odmenu.  

13:10 – Zsuzsová vo výpovedi potvrdila, že má prístup k štyrom televíznym programom (RVTS 1, RTVS 2, JOJ a JOJ Plus), môže počúvať aj rádio, stanice nastavujú zamestnanci väznice. Tvrdí, že ak začuje v upútavke novín informácie o prípade, snaží sa nepočúvať, lebo to zhoršujej stav úzkostí a panických porúch. V súčasnosti musí brať 3-krát denne antidepresíva. 

13:05 – Alena Zsuzsová už neplače. Počas čítania svojich výpovedí listuje v svojich poznámkach. Aktuality informujú, že ide o súbor (niekoľkých desiatok) papierov, ktoré majú hlavičku „Moja výpoveď.“ 

13:03 – Ide o pravdepodobne najmenej zaujímavý deň na súde aj čo sa týka nových skutočností. Najprv sudkyňa a teraz prokurátor čítajú staršie výpovede Aleny Zsuzsovej. Jej slová sú už približne každému v pojednávacej miestnosti známe a len veľmi zriedka zaznie nová informácia.

12:56 – Obžalovaná tvrdí, že nikdy 50-tisíc eur pohromade nevidela. Túto otázku jej vyšetrovateľ položil po tom, čo Zoltán Andruskó vypovedal, že práve toľko peňazí mala stáť objednávka vraždy Jána Kuciaka.

12:53 – Zsuzsová pri staršom vypočutí povedala, že do Bratislavy chodila cez maďarskú diaľnicu, lebo slovenská nie je dokončená. Niektorí novinári sa potichu pobavili. Rovnakou cestou mala ísť obžalovaná aj 22. februára 2018 – deň po vražde Kuciaka. Odmietla, že by od Kočnera v tento deň prijala hotovosť. 

12:49 – Alena Zsuzsová opäť plače, tvár si zakrýva rukami, aby ju novinári nevideli, v ruke drží vreckovku. Vzlykať začala krátko po tom, ako prokurátor prečítal časť výpovede o jej rodine v súvislosti s rodinnými pomermi. 

12:45 – Zsuzsová uviedla, že si zarábala predajom a  predĺžovaním vlasov, tlmočením a sprostredkovaním nehnuteľností. S rodinou žili aj z pôžičky 15-tisíc eur, ktorú si zobrala jej mama. Kočner vraj sponzoroval len jej dcéru, nie ju. 

12:42 – Podľa Zsuzsovej nikdy nemal Marian Kočner záujem zlikvidovať Jána Kuciaka. Tvrdí, že mal záujem o to, aby na neho zbieral špinu a zverejnil ju tak, ako uviedol v medializovanom telefonáte. 

12:38 – Obvinená Zsuzsová potvrdila, že sa s Marianom Kočnerom bavili o Kuciakovi aj pred vraždou. Malo to byť vtedy, keď Kuciak podal trestné oznámenie za vyhrážanie. Bavili sa o ňom aj po vražde. Podľa Zsuzsovej robili médiá z Kočnera vraha, lebo plánoval vstúpiť do politiky.  

12:37 – Zsuzsová v každej výpovedi hovorila, že trpí panickou poruchou, ktorá súvisí so strachom zo smrti. Uvádza, že príznaky panickej poruchy jej pomohol zmierniť Marian Kočner, keď jej požičal peniaze. Ona žiadne nemala, lebo nepracovala od roku 2002 a minula všetky rezervy. 

12:33 – Alena Zsuzsová vo výpovedi, ktorú číta prokurátor, uviedla, že s Marianom Kočnerom komunikovala aj cez aplikáciu Threema. Nepriznala to však spontánne, až pri dopytovaní, keď vyšetrovateľ poukázal na to, že neexistujú z istého obdobia záznamy o tom, že si s Kočnerom klasicky telefonovali. „Volanie cez akúkoľvek aplikáciu považujem za normálny hovor,“ povedala a dodala, že komunikovali aj cez WhatsApp. 

12:28 – V pojednávacej miestnosti sa každých približne 60 minút musí vymeniť eskorta ozbrojených pracovníkov ZVJS s maskami. Keďže jeden kukláč sedí aj medzi Kočnerom a Zsuzsovou, Kočner sa musel postaviť a umožniť kukláčom, aby sa vymenili. 

12:25 – Alena Zsuzsová uviedla, že ak má v telefóne fotky zo sledovania Jána Kuciaka, sú z internetu. 

12:22 – Alena Zsuzsová založila svoju výpoveď pred vyšetrovateľmi na spochybňovaní dôveryhodnosti výpovede Petra Tótha. Tvrdí, že to bol Peter Tóth, kto vedel, že sa blíži zadržanie podozrivých z južného Slovenska. 

12:19 – Marian Kočner a Marek Para si naďalej posúvajú jeden zložený papier A4 a píšu na neho odkazy. Robia to rýchlo, za minútu si ho vymenia aj 3-krát. Alena Zsuzsová je po celý čas čítania jej staršej výpovede otočená k právnym zástupcom a radí sa. 

12:15 – Zsuzsová označila vo výpovedi Petra Tótha za dvojitého agenta, ktorý pracoval naraz pre Kočnera aj Haščáka a nechal si od nich platiť. Ďalej tvrdí, že prepis nahrávky Gorily zverejnil Peter Tóth. 

Zsuzsová tvrdí, že Peter Tóth vedel, že Kočner chcel sledovaním zbierať kompromitujúci materiál na novinárov v súvislosti so stranou Cieľ. 

12:10 – Prokurátor pokračuje v čítaní záznamu z vypočutia Zsuzsovej vyšetrovateľmi. Tvrdí, že si od nej požičal 20-tisíc eur na 10 % úrok s tým, že sú to Kočnerove peniaze. Andruskó vo výpovedi pred súdom povedala, že mu Zsuzsová dala 20-tisíc eur, ale keď ich chcel vrátiť, Zsuzsová povedala, že už dlží Kočnerovi stovky tisíc. 

12:07 – Zsuzsová v skoršej výpovedi spochybnila aj slová Andruskóa o tom, že sa jej veľmi bál. Vraj on sám sa jej chválil s kontaktami na podsvetie. 

12:00 – Ďalšiu staršiu výpoveď číta prokurátor. Zsuzsová vo výpovedi uviedla, že pre Kočnera nikdy nič od Reného Vaneka v minulosti pôsobiaceho na generálnej prokuratúre nechcela, aj keď mala takú možnosť.

Hovorila aj o momente, keď jej Zoltán Andruskó ukázal rozobratú zbraň a ona sa zľakla. Zoltána Andruskóa usvedčuje a spochybňuje vo výpovediach aj naďalej. Uviedla, že Andruskó mal záujem aj o miliónovú odmenu, ktorú ponúkli na tlačovej konferencii za informácie o páchateľoch premiér Robert Fico, minister vnútra Robert Kaliňák a policajný prezident Tibor Gašpar. Ani jeden už vo funkcii nie je. 

11:54 – Kým predsedkyňa senátu číta staršiu výpoveď, Alena Zsuzsová už nesedí na stoličke pre vypovedajúcich. Sedí asi meter od Kočnera, medzi nimi je kukláč a ona má hlavu sklonenú dole. Zakrýva si ju rukami. 

11:51 – Obžalovaná Zsuzsová pri vypočutí pred políciou uviedla, že komunikovala s Martinom Glváčom a potvrdila, že ho mala uloženého ako „Maznák,“ pričom ako dôvod uviedla „lebo je maznák.“ 

Keď táto informácia odznela v pojednávacej miestnosti, novinári sa potichu zasmiali. 

Dodala, že okrem Glváča komunikovala aj s Borisom Kollárom alebo Danielom Lipšicom a Reném Vanekom z generálnej prokuratúry. Jediný, s ktorým sa stretla, bol vraj Glváč. 

11:50 – Zsuzsová v staršej výpovedi uviedla, že Peter Tóth musel vedieť, že komunikuje so ženou, keď mu Marian Kočner v motáku napísal, aby kontaktoval človeka s aliasom SIS Alino, resp. Dušán Keményi, pretože mala na WhatsAppe ženskú profilovú fotku.  

11:47 – „Sám pán Kočner bol zvedavý a mal záujem na tom, kto to urobil,“ hovorila vyšetrovateľom Alena Zsuzsová o vražde Jána Kuciaka. 

11:45 – Marian Kočner žuje žuvačku, pred prestávkou cmúľal cukrík. Alena Zsuzsová si schováva tvár. 

11:41 – Alena Zsuzsová v skoršej výpovedi uviedla, že Jaroslav Haščák sa postaral o to, aby sa jej niekto nabúral do telefónu a zverejnil komunikáciu s Danielom Lipšicom. Podľa nej si niekto mal s Danielom Lipšicom cez jej účet na Facebooku aj písať, ona ho potom zrušila. Ďalej uviedla, že ju podľa nej dal Jaroslav Haščák sledovať. 

Zsuzsová tvrdí, že si vraždu Jána a Martiny u Andruskóa objednal práve Jaroslav Haščák. Neexistuje však ani jeden dôkaz, ktorý by tomu nasvedčoval. 

LIVE zo súdu s Kočnerom: Šéf sledovacieho komanda opísal, ako tajne chodili za Kuciakom do Veľkej Mače
Zdroj: TASR – Pavel Neubauer

11:38 – Pojednávanie pokračuje po prestávke, Ružena Sabová ďalej číta skoršiu výpoveď Aleny Zsuzsovej. „Keby si to pán Kočner aj objednal, nikdy by mi neukázal žiadnu sledovačku,“ povedala obžalovaná v skoršej výpovedi s tým, že keby si objednala vraždu ona, nikdy by to nepovedala Andruskóovi. 

11:30 – Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry dnes podal obžalobu na Alenu Zsuzsovú pre vraždu exprimátora Hurbanova Lászlóa Basternáka z roku 2010, píše Denník N

O tejto  vražde hovoril v svojej výpovedi pred senátom minulý utorok Zoltán Andruskó, ktorý tvrdil, že sa Zsuzsovej bál, pretože naživo videl, ako vraždu objednala a potom sa dozvedel, že je Basternák mŕtvy. 

11:20 – Obžalovaní zostávajú v pojednávacej miestnosti. Zsuzsová je otočená chrbtom tak, aby fotografi nemali možnosť zachytiť jej tvár. Marian Kočner sa jej musel otočiť chrbtom a piati kukláči dávajú pozor, aby nedošlo k žiadnemu kontaktu. 

11:17 – Sudkyňa prerušuje hlavné pojednávanie za účelom prestávky na 15 minút. 

11:15 – Staršia výpoveď Aleny Zsuzsovej je založená na tom, aby poprela a spochybnila výpoveď Zoltána Andruskóa, ktorý sa ku sprostredkovaniu vraždy priznal a za objednávateľku označil práve ju. Aj vo výpovedi Andruskó pred súdom povedal, že sa jej bál, čo ho viedlo k tomu, aby vraždu u Marčeka a Szabóa zabezpečil

11:10 – „Zoltán Andruskó už v decembri 2017 vedel, že Ján Kuciak bude sledovaný,“ povedala v staršej výpovedi Zsuzsová. Situáciu vysvetlila chaoticky a pravdepodobne išlo len o predpoklady, že keď Kuciak písal články o Kočnerovi, Kočner ho dal sledovať súkromným detektívom. 

11:08 – Alena Zsuzsová opisovala vo výpovedi aj to, že Zoltán Andruskó neustále chcel, aby mu pomohla sprostredkovať biznis s Kočnerom, pretože tak chcel zarobiť peniaze. 

10:58 – Alena Zsuzsová dávnejšie vypovedala o vzťahu medzi ňou a Zoltánom Andruskóm. Povedala, že sa poznajú asi 11 rokov, zoznámili sa na Pokeci a boli blízki kamaráti, aj keď medzi nimi nebol žiadny intímny vzťah. Zsuzsová vo výpovedi povedala, že Andruskóovi požičala peniaze. Malo ísť o časť z peňazí, ktoré dal Kočner Zsuzsovej ako „rezervu.“ 

Marian Kočner je „krstným otcom“ dcéry Aleny Zsuzsovej. Pri staršom vypočutí Zsuzsová uviedla, že sa s Kočnerom poznajú asi 7 alebo 8 rokov. 

10:55 – Prokurátor navrhol, aby sudkyňa prečítala všetky staršie vypočutia Aleny Zsuzsovej vyšetrovateľmi.

10:54 – Zsuzsová ďalej uviedla, že dnes nebude odpovedať na žiadne otázky. „Potom aj na tisíc otázok, každému, veľmi rada,“ dodáva. 

10:52 – Na stoličku pre vypovedajúcich si sadla Alena Zsuzsová. „Moju celú úplnú výpoveď aj kde sa chcem vyjadriť k pánovi Andruskóovi, k pánovi Kočnerovi a k ostatným okolnostiam okolo toho, ktoré viedli k tomu, že sme vlastne obžalovaní, sa chcem vyjadriť na tom ďalšom vytýčenom pojednávaní, ktoré bude,“ hovorí senátu Zsuzsová s tým, že Andruskó klame a presnejšie to uvedie v svojej výpovedi. 

10:50 – „Rád by som povedal, že výpovede pána Szabóa sú lož a rád by som sa pridržiaval svojich výpovedí,“ vyjadril sa k prečítaným starším výpovediam Miroslav Marček.

10:43 – Tomáš Szabó pri vypočutí v máji 2019 povedal, že sa mu Miroslav Marček zveril opitý s tým, že zavraždil „dvoch mladých chalanov.“ Vraj to mali byť biele kone. Szabó tvrdil, že sa bál Miroslava Marčeka, lebo sa mu vyhrážal, že zabije aj jeho, keď to niekomu prezradí. „Podľa mňa on je psychopat,“ hovoril Szabó s tým, že mu Marček celý život závidel a mal by sa dať liečiť. 

10:37 – Sudkyňa Ružena Sabová ešte stále číta staršiu Szabóovu výpoveď. Teraz hovorí o tom, ako sa dostali ku zbrani. Okolo sediaceho Tomáša Szabóa stoja dvaja ozbrojení kukláči. 

10:30 – Tomáš Szabó ďalej vo výpovedi v máji 2019 opisoval svoj zhoršujúci sa vzťah s Marčekom. Ich spoločný obchod s výživovými doplnkami podľa Szabóa zrujnoval Marček.

10:27 – Aj keď Alena Zsuzsová sedí len približne 70 centimetrov od Mariana Kočnera a delí ich od seba len jeden kukláč, ani raz sa na seba zatiaľ nepozreli. Marian Kočner počúva sudkyňu, ktorá číta výpoveď Tomáša Szabóa z mája 2019, nie však veľmi pozorne. Z času na čas sa pozerá do oči novinárom, ktorí majú práve hlavy hore. 

LIVE zo súdu s Kočnerom: Alena Zsuzsová bude čeliť náročným otázkam, sudkyňa zatiaľ nepripustila čítanie Threemy
Zdroj: TASR – Pavel Neubauer

10:26 – V súvislosti s podnikateľom Molnárom Szabó v skoršej výpovedi tvrdil, že Marček závidel Molnárovi majetok. 

10:25Keďže dnes Tomáš Szabó využil svoje právo nevypovedať, sudkyňa naďalej číta jeho skoršiu výpoveď ku trestným činom, z ktorých je obžalovaný. 

10:20 – Sudkyňa teraz číta výpoveď Tomáša Szabóa z mája 2019, kedy sa vyjadroval ku vražde podnikateľa Molnára, ku ktorej sa už Miroslav Marček minulý týždeň priznal, popísal jej priebeh a uviedol, že tam bol aj Szabó. Pri vypočutí v máji 2019 na polícii Szabó poprel verziu Miroslava Marčeka. 

Odporúčané
Príbeh ako z detektívky. Bratranci chceli obrať bohatého podnikateľa z Kolárova. Jeden sa priznal, že pre peniaze neváhal vraždiť Príbeh ako z detektívky. Bratranci chceli obrať bohatého podnikateľa z Kolárova. Jeden sa priznal, že pre peniaze neváhal vraždiť 17. januára 2020, 16:56

10:17 – Szabó ešte pred políciou opísal svoj vzťah s Marčekom, ktorý mu vraj závidel, že žije usporiadaný život. 

10:15 – „Taký ohavný čin by som za také peniaze nikdy neurobil a keby som aj dostal také peniaze, tak by som už nebol na Slovensku,“ povedal na záver svojej výpovede uvedenej vo vyšetrovacom spise Szabó. 

10:10 – Tomáš Szabó vo výpovedi pred políciou tvrdil, že do Veľkej Mače chodil aj so Zoltánom Andruskóm, ale len pre to, lebo sa chceli ísť povoziť. Tvrdí, že nikdy nevstúpil do domu ani na pozemok Kuciaka a Kušnírovej. 

10:00 – Predsedkyňa senátu stále číta výpoveď Tomáša Szabóa. Obžalovaný v nej opisoval aj to, čo sa dialo 21. februára 2018 večer. Szabó vo výpovedi uviedol, že keď prišiel Miroslav Marček za Kuciakom, aby ho zbil, už bol mŕtvy.

„Keď prišiel Miro, povedal mi, že je veľký prúser. Že keď vošiel do domu, tak tam boli dvaja mŕtvi. Ja som sa ho pýtal, že ako mŕtvi, že či je k**ot, že veď nás zavrú,“ číta Sabová aj s nadávkami, ktorých Tomáš  Szabó pri vypočutí používal veľa. 

9:50 – Keďže Tomáš Szabó využil svoje právo nevypovedať, sudkyňa ho nechala posadiť na stoličku pre vypovedajúcich a číta jeho výpoveď z prípravného konania. V tejto výpovedi Szabó uviedol, že mali novinára zbiť za 1000 eur a do Veľkej Mače chodieval opakovane, lebo chcel od Róma kúpiť babetu. 

9:45K priznaniu Miroslava Marčeka sa vyjadruje Tomáš Szabó. Výpoveď spochybňuje v celom rozsahu, číta pri tom z papiera a tvrdí, že s vraždou nemá nič spoločné, pretože Marček upravoval náboje. „Nikdy by som nešiel vraždiť s vlastným autom, mobilom či SIM kartou,” dodáva. Taktiež konštatuje, že Marčekova výpoveď sa nezhoduje s výpoveďami svedkov ak ide o zbrane a on nikdy zbraň nevidel. 

9:40 – Právny zástupca Roman Kvasnica sa pýta Marčeka, prečo vraždu vykonal 21. februára 2018 a nepočkal, kým tam nebude Martina Kušnírová. On tvrdí, že na nich so Szabóm tlačil Zoltán Andruskó.

9:39 – Zlatica Kušnírová aj rodičia Jána Kuciaka sa po týchto otázkach a odpovediach okamžite rozplakali. Miroslav Marček musel odpovedať aj na otázku sudkyne, ako vedel, že je Martina Kušnírová po jeho zásahu hneď mŕtva, on odpovedal, že to videl, lebo neprejavovala žiadne známky života. 

9:37„Videl som tam do kuchyne, jak sa hýbali a čo robili,“ hovorí Marček. „O niečom sa rozprávali, niečo písali na počítači, inak nič,“ spomína na to, čo videl, keď v letnej kuchynke čakal. 

9:36 – „Nikto tam nič nepovedal,“ odpovedá Miroslav Marček na otázku sudkyne, či niekto niečo povedal, keď zasiahol Jána Kuciaka do hrude. Dodáva, že bol od neho vo vzdialenosti najviac 30 centimetrov. 

9:35 – Na Miroslava Marčeka má otázky len Roman Kvasnica – advokát Zlatice Kušnírovej. „Áno, hodina bola povedaná, ak sa dobre pamätám, ráno odchádzal o 6:00 a večer sa vracal o 18:00 domov, vo svojej prvej výpovedi som uviedol zlý čas, tam som uviedol 16:00, to som sa pomýlil,“ odpovedá na otázku, či mu bol špecifikovaný čas pohybu Kuciaka.

Ďalej Miroslav Marček špecifikuje časové intervaly z 21. februára 2018, kedy sa stala vražda. Hovorí, že keď k domu vo Veľkej Mači prišiel, ešte tam nikto nebol, zistil to tak, že skúšal otvoriť hlavné vchodové dvere do domu. Potom sa išiel skryť a čakal hodinu alebo hodinu a pol. Keď išiel po tomto čakaní do domu s vedomím, že je tam Ján Kuciak, dvere boli zamkuté a musel zabúchať. 

9:31 – Strelec Miroslav Marček bude odpovedať na otázky prokurátorov, obhajcov a ďalších obžalovaných. 

9:30 – Na stoličku pre vypovedajúcich oproti predsedkyni senátu sa posadil za sprievodu dvoch kukláčov Miroslav Marček, ktorý sa už k vražde Jána Kuciaka, Martiny Kušnírovej a podnikateľa Molnára priznal. 

9:29 – Kočner a Szabó využívajú právo nevypovedať.

9:28 – Dnes budú mať možnosť ešte raz vypovedať všetci obžalovaní a ostatní im môžu klásť otázky. Sabová dáva opäť možnosť obžalovaným priznať sa a konštatuje, že to má zmysel pri rozhodovaní o výške trestu. 

9:26 – Sudkyňa sa obžalovaných pýta, či im boli doručené prepisy, Alena Zsuzsová tvrdí, že len niektoré a ďalej si listuje v hromade papierov – pravdepodobne ide o prípravu na jej výpoveď. 

9:23 – Správy z Threemy sa na súde môžu čítať aj v neskoršom štádiu, predsedkyňa senátu konštatuje, že ak by sa tak stalo, môžu byť obžalovaní opäť vypočutí. 

9:21 – Z dôvodu zrýchlenia konania chce sudkyňa Sabová vylúčiť z konania Miroslava Marčeka, ktorý sa ku všetkým skutkom priznal a opísal ich priebeh. 

9:20 – „Súd dospel k záveru, že v tomto štádiu konania o návrhu vykonania dôkazu nerozhoduje“ hovorí Ružena Sabová. Threemu ako dôkaz nateraz nepripúšťa, nemá však pochybnosti o tom, že bola získaná legálne. 

9:19 – Alena Zsuzsová má inú mikinu, ako doteraz. Zatiaľ sa na všetkých fotkách objavovala v slabo ružovej mikine bez kapucne, tentokrát má sivú mikinu bez kapucne. Marček aj Szabó chodia na pojednávanie stále v rovnakom oblečení, ako jediný sa procesu zúčastňuje v obleku Marian Kočner. 

9:16 – Slovo si berie Marek Para, začína dvoma fúknutiami do mikrofónu. Funguje. Para sa vyjadruje k slovám prokurátora. Tvrdí, že Europol by sa v prípade podávania stanoviska sám legitimoval, keďže spolupracoval pri zaisťovaní prepisov z Threemy. Po svojom vyjadrení hneď poslal Marianovi Kočerovi zložený papier A4 s odkazom. 

9:15 – Sudkyňa konštatuje, že senát ešte nerozhodol o možnosti vykonania Threemy ako dôkaz. 

9:10 – Senát už je prítomný a hlavné pojednávanie tak môže pokračovať. Ako prvý si slovo berie prokurátor, oznamuje, že včera požiadal Europol o stanovisko ku možnosti vykonania Threemy ako dôkaz. Konštatuje, že experti v tejto problematike z tejto inštitúcie sú ochotní sa dostaviť aj osobne. 

9:08 – Trojčlenný senát stále nie je prítomný v pojednávacej miestnosti. Proces bude pokračovať s omeškaním.

9:06 – Alena Zsuzsová ešte nikdy počas hlavného pojednávania nesedela tak blízko pri Marianovi Kočnerovi. Sedia na rovnakej lavici a delí ich len jeden ozbrojený maskovaný kukláč. 

LIVE zo súdu s Kočnerom: Alena Zsuzsová bude čeliť náročným otázkam, sudkyňa zatiaľ nepripustila čítanie Threemy
Zdroj: TASR - Pavel Neubauer

9:01 – Hneď v úvode by sme sa mali dozvedieť, či Sabová pripustí čítanie Threemy. Pracovníčka ŠTS práve rozdala obžalovaným papierový dokument. 

9:00 – Na dnešné hlavné pojednávanie predviedli všetkých obžalovaných: Tomáša Szabóa, Mariana Kočnera, Miroslava Marčeka aj Alenu Zsuzsovú. Ide o prekvapivý krok, keďže strelec Marček požiadal o konanie v neprítomnosti hneď po prvom dni a sudkyňa súhlasila. 

8:55 – Včera Televízia Markíza zverejnila informáciu o tom, že sudkyňa počas výpovede svedka Petra Bárdyho prejavila emócie. Dnes musela televízia záznam odstrániť, keďže išlo o nepravdivú informáciu. Médiá často informujú o tom, ako sa správajú obžalovaní a poškodení, predmetom konania však nie je to, ako sa správa senát. 

8:53Na lavici obžalovaných už sedí aj Marian Kočner. Opäť sedí blízko pri senáte, Marek Para nesedí vedľa neho, ale za ním. V pondelok sedeli bezprostredne vedľa seba. 

8:50 – Ešte pred príchodom novinárov do pojednávacej miestnosti kukláči ZVJS najprv eskortovali Tomáša Szabóa, čo je nezvyčajný krok, keďže počas prvých piatich dní procesu prichádzali obžalovaní do miestnosti až po médiách. 

8:35 – Ani dnes nebude možné zhotovovať živý audio ani vizuálny prenos. 

8:25 – Novinárov pustia do pojednávacej miestnosti po 8:45, potom počkajú na príchod obžalovaných. Tento moment si ešte môžu natočiť, následne pracovníčka súdu vyhlási, aby dali všetci dole kamery.  

8:10 Dnes bude počas celého dňa prítomný aj Marian Kočner, potvrdil to jeho právny zástupca Marek Para. Včera sa hlavného pojednávania nezúčastnil z nejasných dôvodov.

8:00 – Dnes senát oznámi, či sa bude na pojednávaní čítať komunikácia z Threemy. 

Slovo si včera pred ukončením hlavného pojednávania zobral Daniel Lipšic a predsedkyni senátu vysvetľoval, prečo by mala pripustiť Threemu ako digitálny dôkaz. V prílohe je napríklad informácia o zaistení auta Kia, v ktorom polícia zaistila Kočnerove mobily vrátane toho, z ktorého sa podarilo vytiahnuť prepis komunikácie a aj posudok znalca či úradný záznam analytikov NAKA.


7:45 –
Novinárov pustili do Justičnej akadémie klasicky o 7:00, postupne absolvujú kontrolu so zamestnancami ZVJS, ktorá sa dá prirovnať tej na letisku. Batohy však kontrolujú opticky. 

7:30 – Dnes od 9:00 bude pokračovať hlavné pojednávanie. Po dvoch menej akčných dňoch nás dnes čaká kľúčová výpoveď Aleny Zsuzsovej.

LIVE zo súdu s Kočnerom: Alena Zsuzsová bude čeliť náročným otázkam, dozvieme sa, či sa bude čítať Threema
Zdroj: TASR - Michal Svítok

Priamo z Justičnej akadémie v Pezinku opäť sledujeme priebeh hlavného pojednávania v prípade dvojnásobnej úkladnej vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Proces dnes pokračuje šiestym dňom.

Odporúčané
5 najdôležitejších momentov z piateho dňa megaprocesu s Kočnerom: Kuciak mu článkami ohrozil majetok za viac ako 100 miliónov 5 najdôležitejších momentov z piateho dňa megaprocesu s Kočnerom: Kuciak mu článkami ohrozil majetok za viac ako 100 miliónov 22. januára 2020, 5:37

Dnes očakávame výpoveď Aleny Zsuzsovej, ktorá sa k objednávke vraždy Kuciaka a Kušnírovej

nepriznala, povedala však, že je ochotná odpovedať na otázky po tom, ako bude vypovedať Zoltán Andruskó. Už počas prvého dňa jej právna zástupkyňa skonštatovala, že Andruskó svedčil v jej neprospech výmenou za nižší trest. 

Vypovedať by mali aj bývalý príslušník ŠtB Miroslav Kriak aj Štefan Mlynarčík – členovia sledovacieho komanda, ktoré riadil Peter Tóth. Ich výpoveď bola naplánovaná už na minulú stredu, výpoveď Petra  Tótha však trvala viac ako 8 hodín, a tak nebol priestor na to, aby sa posadili na stoličku pred predsedkyňu senátu Ruženu Sabovú. 

Domov
Zdieľať
Diskusia