Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Platená spolupráca v rámci vzdelávacej kampane Krúžok pre dospelých.  
11. októbra 2018, 11:05
Čas čítania 0:00
freshfem redakcia

Zvieracie črevá, čaje vyvolávajúce potrat a krokodílí hnoj. Antikoncepcia bola do 20. storočia hotová pohroma

Uložiť Uložené

Predstavte si romantický večer. Sviečky horia, vy máte na sebe tú krásnu novú bielizeň a na nohe máte priviazané lasičie semenníky. Pokojne si tú vetu prečítajte ešte raz, naozaj je tam napísané to, čo vidíte.

Zdá sa vám predstava, že sa prechádzate ulicami starovekého Ríma romantická? Chceli by ste byť princeznou na stredovekom hrade a zamilovať sa do víťaza rytierskeho turnaja? Milujete módu zo začiatku 20. storočia a snívate o tom, že sa vrátite v čase ako Owen Wilson vo filme Polnoc v Paríži?

Stačilo, dosnívajte, zabudnite! Móda a naše romantické predstavy sú síce úžasné, ale nezabúdajme, že hygiena, zdravotníctvo, a aj antikoncepcia boli vtedy neznámymi pojmami. Takže v duchu poďakujte za ten pekný smartfón a volebné právo a ideme na to.

Predstavte si romantický večer. Sviečky horia, vy máte na sebe tú krásnu novú bielizeň, v ktorej vyzeráte naozaj skvelo a na nohe máte priviazané lasičie semenníky. Pokojne si tú vetu prečítajte ešte raz, naozaj je tam napísané to, čo vidíte. V minulosti sa verilo, že ak pred sexom vykonáte takýto rituál, magické sily a božstvá plodnosti si vás pomýlia s mužom a vy neotehotniete.

Už Afroditám sa nechcelo neustále rodiť 

Grécko, Rím, Egypt. Každá antická ríša mala svoje metódy ako si užiť bez následkov. V Grécku sa ženám po sexe odporúčalo trochu si poskákať. Bolo to samozrejme nanič. Rovnako, ako ďalšia rada - „od srdca“ si kýchnuť. Egypt je ešte bizarnejší. Tamojšie ženy pred sexom používali prípravok z medu, lístia, sódy bikarbóny a krokodílieho hnoja. Táto zmes mala vytvoriť bariéru proti preniknutiu spermií, a teda zabrániť aj otehotneniu. 

Priekopník Casanova

Stredoveké pásy cudnosti, ktorými si rytieri pred odchodom do vojen zamykali svoje milované, sú pravdepodobne len legendy. Už dávno v minulosti sa však objavili výrobky, ktoré by sme mohli nazývať predchodcami kondómov. Viaceré odskúšal sám veľký Giacomo Casanova a neváhal sa tým pochváliť vo svojich dielach. Odporúčal napríklad vyžmýkanú polovicu citróna.

Nechceme si ani predstaviť, aký to bol pocit, keď milostné spojenie na tých najcitlivejších miestach posvätila kyselina citrónová. Ani veľkému milovníkovi sa to zrejme neosvedčilo, takže radšej používal ochranu zo zvieracích čriev, či hodvábu. Anglický jazdecký kabátik – ako svoj „kondóm“ nazýval – sa dal oprať a opätovne použiť. Iné móresy mali v Číne a v Japonsku. Tiež sa síce používali zvieracie vnútornosti, ale aj naolejovaný hodvábny papier alebo „kondóm“ z korytnačiny. 

Vďaka za dnešnú dobu

Už sa vám odnechcelo cestovať do minulosti? Veríme. Poďme sa teda pozrieť, kedy sa zrodila antikoncepcia, ako ju poznáme dnes. Gumené kondómy vznikli v roku 1855 po tom, čo Charles Goodyear vynašiel vulkanizovanú gumu. Boli však hrubé, nepohodlné a mali švy. Dnešné kondómy sa na trh dostali až po roku 1912, keď sa objavil latex. A nesmieme zabudnúť ani na našu kamošku „každý večer presne o deviatej“.

Antikoncepčná pilulka sa dá kúpiť od roku 1960. Historici, ktorí sa zaoberajú dejinami sexu a antikoncepcie hovoria, že to bol rok, keď sa zo sexu stala zábava. 

Ale pozor, nie len kondómom a tabletkám za to vďačíme. Pozrite sa spolu s našou Alicou na široké možnosti, ktoré nám v rámci antikoncepcie ponúka 21. storočie. Alica vám pomôže vybrať tú, ktorá sa pre vás hodí najlepšie.  

Domov
Zdieľať
Diskusia