Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
21. júna 2018, 14:59
Čas čítania 0:00
Šimon Kucka

Televízia Joj dostane pokutu 19-tisíc eur za nesprávne označenie vhodného veku pre program

FILMY A SERIÁLY RTVS TV JOJ
Uložiť Uložené

Za chyby sa platí, o čom sa najnovšie presvedčili aj slovenské televízie.

Rada pre vysielanie a retransmisiu udelila vysokú pokutu televíziám JOJ, Wau, JOJ Plus a RTVS. Dôvodom je použitie nesprávneho piktogramu, označujúceho vhodný vek diváka sledujúceho program.

Televízne stanice patriace do tzv. JOJ Group, ktorú tvorí TV JOJ, Wau a JOJ Plus dostali každá po jednej pokute.  Celková suma výšok všetkých troch pokút predstavuje 18 638 eur. 

 

Najskôr dostali sankciu 7000 eur televízie JOJ a Plus, keď neoznačili program vhodným piktogramom, čím porušili zákon o ochrane maloletých.

Konkrétne išlo o film Smrtonosná pasca 4.0 (2007), ktorý televízia v deň vysielania, teda 18. decembra minulého roka označila ako nevhodný pre maloletých divákov do 12 rokov, aj keď správne označenie malo byť uvedené ako nevhodný pre pre maloletých divákov do 15 rokov.

Televízia Joj dostane pokutu 19-tisíc eur za nesprávne označenie vhodného veku pre program
Zdroj: Fox

Rovnakú chybu urobila JOJka aj o 3 týždne neskôr, presne 5. januára 2018 pri filme Smrtonosná pasca: Opäť v akcii (2013). 

Druhá pokuta prišla z konca januára 2018, a bola o niekoľko stoviek nižšia, presne 6638 eur. Tentokrát bola udelená pre zmenu za odvysielanie reklamy na program Život je boj, kde boli zobrazené násilné scény. 

Do tretice obdržala pokutu vo výške 5000 eur komerčná televízia Wau kvôli porušeniu pravidiel ohľadom technických požiadaviek na zvuk.

Bez pokuty sa neobišla ani RTVS. Tá musí zaplatiť až 5000 eur z rovnakého dôvodu ako JOJka, a to kvôli porušeniu zákona o ochrane maloletých v súvislosti s viacerými odvysielanými upútavkami.

Odporúčané
Seriál Iveta mal skvelý rozbeh, nadšenie však rýchlo opadlo a v závere prišiel nával klišé (Recenzia) Seriál Iveta mal skvelý rozbeh, nadšenie však rýchlo opadlo a v závere prišiel nával klišé (Recenzia) 19. februára 2023, 22:00

Za vysokú čiastku môžu upútavky na slovenský seriál Inšpektor Max, filmovú klasiku Sváko Ragan, nemeckú komédiu Kohút na víne 2 a program Silná zostava. Odvysielané boli 14. januára o 19:50, lenže neboli riadne označené značkou vekovej vhodnosti, ktorá sa nachádza v pravom alebo ľavom hornom rohu televíznej obrazovky. 

Pokuty by mali byť pre televízie ponaučením, aby si dali starostlivejšie záležať na správnom označení programov.

Televízia Joj dostane pokutu 19-tisíc eur za nesprávne označenie vhodného veku pre program
Zdroj: Slovenská televízia
Domov
Zdieľať
Diskusia