Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. októbra 2019, 13:28
Čas čítania 0:00
Matej Krajčovič

Kľuč k dlhovekosti? Nepremýšľajte zbytočne nad vecami, čo vás nemusia trápiť

NEWS VEDA A VÝSKUM
Uložiť Uložené

Príliš aktívne premýšľanie vraj skracuje život.

Už dlho sa hovorí, že pravidelný relax a meditácia prispievajú k lepšiemu zdraviu a psychickej pohode. Posledný výskum ale naznačuje, že priamo súvisia aj s dlhším životom, píše Greenwich Time

Lekári totiž skúmali posmrtné mozgové tkanivá ľudí, ktorí žili „extrémne dlho“, teda viac než 100 rokov, a porovnali ich s mozgami ľudí, ktorí zomreli medzi 60-tym a 80-tym rokom života. Ukázalo sa, že prílišná aktivita buniek v tejto časti tela može byť škodlivá.

Paradoxne, toto zistenie môže byť v rozpore s doteraz zaužívaným poznatkom, že pravidelná aktivita, čítanie a tréning seniorom pomáha udržať sa v lepšej kondícii. „To, že limitovanie neurálnej aktivity je pri zdravom starnutí (vlastne) dobré, je super-nečakaná vec,“ uvádza Michael McConnellLieberovho inštitútu pre rozvoj mozgu. 

Výskumníci využili vzorky z tzv. ľudských mozgových bánk, kam putovali z tiel viacerých darcov práve za účelom výskumu. Následne sa zamerali na množstvá proteínu s príznačným názvom REST (v angličtine aj „oddych“), o ktorom už vieme, že pomáha chrániť napríklad pred Alzheimerovou chorobou

Kľuč k dlhovekosti? Obmedzte svoju mozgovú aktivitu na minimum
Kľuč k dlhovekosti? Obmedzte svoju mozgovú aktivitu na minimum Zdroj: Pixabay.com

Platí, že ľudia, ktorí zomreli mladší, mali menšie hladiny REST-u ako vekoví rekordéri a potvrdzujú to aj ďalšie pokusy na myšiach a hlístovcoch. Ak im vedci ekvivalent ich REST-u zvýšili, mozgová aktivita u nich klesla a žili dlhšie. No a naopak, ak proteín REST zablokovali, červy zomierali skôr, príčom myši dostávali až hyperaktívne záchvaty. 

Cynthia Kenyonová, viceprezidentka výskumu starnutia z iného nezávislého laboratória však naznačuje, že pravda a kľúč k ideálnemu životu na dôchodku leží niekde uprostred: „Chcete, aby neuróny boli aktívne vtedy, keď si to želáte, nie aby v zásade vybuchovali. Prílišná aktivita a nekontrolované vzrušenie pre mozog nie je zdravé,“ vraví.

Pripomína tiež, že mozgové tkanivo nie je jediné, ktoré dĺžku nášho života ovplyvňuje. Je tu aj srdce a iné svaly a koniec-koncov, aj darcovia, ktorých orgány boli podrobené skúmaniu, nakoniec zomreli z úplne rozdielnych príčin.

Kľuč k dlhovekosti? Obmedzte svoju mozgovú aktivitu na minimum
Kľuč k dlhovekosti? Obmedzte svoju mozgovú aktivitu na minimum Zdroj: Unsplash.com

Navyše, starší ľudia musia pri riešení totožných úloh zvyčajne aktivovať viac mozgových buniek než ich mladší, šetrenie sa teda nie je až také jednoduché. 

Cielené zvyšovanie hladín REST-u liekmi ale zrejme môže pomôcť aspoň pri liečbe mozgových ochorení či spomaľovaní samotného starnutia. Ďalšie výskumy teda určite budú nasledovať. 

Domov
Zdieľať
Diskusia