Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. septembra 2019, 15:01
Čas čítania 0:00
Tímea Krauszová

Facebook zvažuje skrývanie počtu lajkov a reakcií na príspevkoch

TECH FACEBOOK
Uložiť Uložené

Známa sociálna sieť chce týmto podporiť zdieľanie každodenných momentov zo života, bez ohľadu na reakcie.

Facebook zvažuje skryť počet lajkov na príspevkoch. Ako prvá to zistila vývojárka Jane Manchun Wong, ktorá o tom písala na svojom blogu. Facebook začal vyvíjať túto možnosť v tajnosti, najskôr v kóde mobilnej aplikácie.

Podľa všetkých dostupných informácií zatiaľ túto možnosť netestujú. Je stále len vo fáze vývoja a kód v aplikácii je neaktívny. Ak by ho Facebook spustil, bolo by to podobne ako na Instagrame: počet lajkov (a facebookových reakcií) nevidí okrem pôvodného autora príspevku nikto iný. Stále by bolo možné vidieť počet lajkov a reakcií na jednotlivých komentároch, ale môže sa stať, že v budúcnosti sa jednoducho nebude zobrazovať ani toto číslo.

Odporúčané
Moma: Nedostávame zaplatené za počet lajkov, zrušenie počítadla by som prijala. Čo hovorí na novinku Instagramu psychológ? Moma: Nedostávame zaplatené za počet lajkov, zrušenie počítadla by som prijala. Čo hovorí na novinku Instagramu psychológ? 8. augusta 2019, 18:32

Ako by to vyzeralo?

Okrem autora príspevku by všetci ostatní používatelia Facebooku videli len všeobecnú informáciu. Páčik alebo emoji zobrazujúce reakciu by nasledovala fráza „[tvojmu priateľovi] a iným sa to páči.“

Facebook chce znížiť negatívny vplyv sociálnych sietí na ľudí

Počet lajkov je jednou zo základných vlastností Facebooku a Instagramu, ktoré patria jednej firme. Celé roky to bol hnací motor, ktorý už ale ľudí podľa nich nebaví. Firma sa k tomuto ráznemu kroku rozhodla pristúpiť pod vplyvom reakcií od samotných užívateľov.

Niektorým na počte reakcií záležalo až príliš, iní sa rozhodli radšej príspevok ani neuverejniť zo strachu, že nebudú mať „dostatok“ lajkov. Veľké množstvo lajkov zvyčajne generujú veľké životné udalosti (svadby, narodeniny alebo iné), preto sa stále viac užívateľov rozhoduje neuverejňovať momenty z každodenného života. Práve tie však boli motiváciou pre tvorbu sociálnej siete a firma sa k tomu chce vrátiť.

Pre Tech Crunch Facebook uviedol, že dúfa, že táto zmena prispeje k zvýšeniu počtu originálnych príspevkov a zároveň sa tak predĺži čas, ktorý ľudia na obľúbenej sociálnej sieti strávia.

Odporúčané
Instagram testuje verziu, ktorá skryje počet lajkov na tvojich fotkách Instagram testuje verziu, ktorá skryje počet lajkov na tvojich fotkách 20. apríla 2019, 10:52

Facebook informáciu o možnom skrytí lajkov už pre Tech Crunch potvrdil. Vývoj takejto zmeny a jej následné testovanie zaberie veľa času. Odborníci predpokladajú, že takáto zmena môže prispieť k celkovej pohode používateľov.

Anketa:
Čo si myslíš o Facebooku bez lajkov?
Dúfam, že to u nás nebude.
Uvítal/uvítala by som takú zmenu.
Dúfam, že to u nás nebude.
28 %
Uvítal/uvítala by som takú zmenu.
72 %
Domov
Zdieľať
Diskusia