Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. augusta 2019, 14:04
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Ožiarili vás rádioaktívne kraby z Fukušimy, povedali Rusi lekárovi, ktorý ošetroval vedcov z nehody vo vojenskom stredisku

ZAUJÍMAVOSTI RUSKO
Uložiť Uložené

Ruskí lekári dostali zvláštne vysvetlenie.

Svet sa posledné týždne zaoberá tajomnou nehodou v jednom z vojenských zariadení na severe Ruska. Špekulácie hovoria o tom, že Rusi v stredisku testovali nové rakety poháňané miniatúrnym jadrovým reaktorom, keď sa experiment nepodaril a reaktor vybuchol. Na mieste zahynulo niekoľko vedcov a časť z výskumníkov bola zase prevezená do blízkej nemocnice v meste Archangeľsk, upozornilo CNN.

Odporúčané
V Rusku minulý týždeň vybuchol malý jadrový reaktor. Explózia zvýšila mieru radiácie a zabila piatich ľudí V Rusku minulý týždeň vybuchol malý jadrový reaktor. Explózia zvýšila mieru radiácie a zabila piatich ľudí 13. augusta 2019, 13:17


Postupom času sa na internete začalo objavovať čoraz viac informácií o incidente. Lekári z tamojšej nemocnice sa nechali počuť, že im nikto vopred nepovedal o príchode zranených vedcov, ktorí sa dostali do kontaktu s rádioaktívnymi látkami.

Lekári na zvýšenú mieru radiácie neboli pripravení, čo vyvrcholilo nálezom rádioaktívneho izotopu Cézium-137 v organizme jedného z lekárov. Vysvetlenie ruských úradov však odmietlo akékoľvek spojenie s nehodou.

Odporúčané
Po výbuchu v Rusku boli do nemocnice prevezení rádioaktívni pacienti. Lekári vraj neboli dopredu varovaní Po výbuchu v Rusku boli do nemocnice prevezení rádioaktívni pacienti. Lekári vraj neboli dopredu varovaní 17. augusta 2019, 20:52


Miestne úrady zverejnili vyhlásenie, podľa ktorého sa Cézium-137 dokáže ukladať v morských plodoch ako ryby či riasy, ale aj v hubách. Vyhlásenie preto konštatuje, že tento rádioaktívny izotop sa do tela lekára dostal prostredníctvom potravín. Vládni zástupcovia údajne lekárovi v nemocnici povedali, že si zrejme na dovolenke v Thajsku vychutnal kraba, ktorý bol kontaminovaný prvkami z jadrovej katastrofy vo Fukušime.

Odporúčané
Po výbuchu v Rusku vypadli senzory monitorujúce radiáciu Po výbuchu v Rusku vypadli senzory monitorujúce radiáciu 20. augusta 2019, 21:45


Ruská vláda teda odmietla, že by nález izotopu súvisel s ošetrovaním zranených osôb z vojenského strediska, kde 8. augusta výbuch zabil piatich vedcov.

Domov
Zdieľať
Diskusia