Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. augusta 2019, 14:40
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Nádherný fotografický úlovok Slovákov z Maďarska: Tatry a Dunaj na jednej snímke ako dve krásy susedných štátov

ZAUJÍMAVOSTI SHMÚ
Uložiť Uložené

Fotografia od Dušana Belaňa a Dalibora Výberčiho si určite zaslúži tvoju pozornosť.

Z rozhľadne na Vyšehradských vrchov v Maďarsku sa dvom Slovákom podarilo zhotoviť nádherný záber, kde sa v hlavnej úlohe nachádzajú Tatry a Dunaj. Ide o krásnu diaľkovú kompozíciu, kde máme možnosť pozorovať nádherné slovenské štíty a mohutnú rieku. Až vo vzdialenosti 188 km od miesta zhotovenia fotografie sa nachádza Lomnický a Pyšný štít.

Snímku od Dušana Belaňa a Dalibora Výberčiho vo vysokom rozlíšení nájdeš na stránke Naobzore.net, ktorá informuje aj o slovách samotných autorov. Tí sa o záber pokúsili už prvého júna, vtedy bola však viditeľnosť o niečo slabšia: „Teraz v polovici augusta svetelné podmienky pre toto pozorovanie síce už nie sú až tak výhodné ako v dobe okolo letného slnovratu, ale veľmi sa tešíme, že sa to podarilo aspoň v tej podobe, aká je.“ 

Záber ocenil aj Slovenský hydrometeorologický ústav, ktorý komentuje, prečo bolo vlastne možné vidieť do takej diaľky. Išlo o jedno z najchladnejších rán leta 2019 a kombinácia ideálnych poveternostných podmienok po prechode zvlneného studeného frontu odhalila scenériu, ktorá si bez pochýb zaslúži tvoju pozornosť.  

 

Domov
Zdieľať
Diskusia