Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. augusta 2019, 12:56
Čas čítania 0:00
Daniel Mikolášik

Dnes je 50. výročie legendárneho festivalu Woodstock. Ako to vyzeralo počas štyroch dní mieru a lásky?

HUDBA
Uložiť Uložené

Pripomeň si najlegendárnejší festival všetkých čias, ktorého sa zúčastnilo takmer pol milióna ľudí.

Presne pred 50 rokmi, v dňoch 15. až 18. augusta 1969, sa na mliekarenskej farme v americkom štáte New York v meste Bethel odohral prvý ročník dnes už legendárneho hudobného festivalu Woodstock. Vyše 400 000 ľudí z rôznych spoločenských vrstiev vtedy zažilo štyri neobyčajné dni, ktoré sú doteraz symbolom idealizmu 60. rokov.

Gigantický festival plný slobody, rock'n'rollu, neviazaného sexu a drog nebol len čiastočný symbol hnutia hippies, ale slúžil aj ako odpoveď mladej generácie na vojnu vo Vietname, ktorú odsudzovala.

Pôvodne bol naplánovaný len na tri dni, čo vyplývalo aj zo samotného podtitulu An Aquarian Exposition: 3 Days of Peace & Music, avšak napokon si ho účastníci užili ešte o deň dlhšie. Organizátori oznámili mestu, že neočakávajú viac ako 50-tisíc účastníkov. Nakoniec ich však prišlo osemnásobne viac.

Festivalu sa zúčastnilo množstvo legendárnych a v tom čase populárnych umelcov či kapiel ako napríklad Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jefferson Airplane, The Who, Carlos Santana alebo Country Joe and the Fish.

Pri príležitosti osláv 50. výročia nezabudnuteľného festivalu sme si pre teba pripravili pár autentických záberov zo samotnej farmy v meste Bethel, aby si si aspoň fotografiami pripomenul jeden z najväčších míľnikov hudobnej a kultúrnej histórie ľudstva.

Domov
Zdieľať
Diskusia