Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
23. júla 2019, 16:40
Čas čítania 0:00
Daniel Mikolášik

Keď Virgil Abloh zbadal tenisky z mojej kolekcie, ihneď si ich chcel obuť, hovorí český módny návrhár Jan Černý

Keď Virgil Abloh zbadal tenisky z mojej kolekcie, ihneď si ich chcel obuť, hovorí český módny návrhár Jan Černý
Zdroj: Jan Černý
MÓDA VIRGIL ABLOH
Uložiť Uložené

Šéfdizajnér pánskej kolekcie Louis Vuitton dostal od mladého Čecha vlastný pár tenisiek. V krátkom rozhovore sme sa pýtali, ako to celé prebiehalo.

Ak sa aspoň trochu zaujímaš o lokálnu módnu scénu, meno Jan Černý ti určite nie je neznáme. Ide o jedného z najúspešnejších českých módnych návrhárov, ktorý momentálne pomaly, ale isto kráča na pomyselný módny Olymp.

Talentovaný mladý Čech pochádza z Hodonína a má 25 rokov, no už teraz má za sebou množstvo úspechov na domácej pôde. Za zmienku stoja predovšetkým významné prehliadky na pražských dňoch módy pod záštitou Mercedes-Benz. Okrem toho sa mu však darí presadzovať sa aj v zahraničí.

Najnovšie sa Janovi podaril opäť závideniahodný úspech, kedy sa s teniskami z jeho spolupráce s českou firmou Moleda, ktorá je výrobcom slávnych topánok Prestige, odfotil jeden z najrenomovanejších módnych návrhárov súčasnosti, samotný Virgil Abloh.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Jan Cerny (@jancerny_),

Ide o biele tenisky z kolekcie PRESTIGE X JAN, ktoré mladý Čech daroval ghansko-americkému módnemu návrhárovi a zakladateľovi úspešnej streetwearovej značky OFF-WHITE.

Virgil Abloh len minulý rok vystriedal britskú dizajnérsku legendu Kima Jonesa na poste kreatívneho riaditeľa pánskeho oddelenia Louis Vuitton. Pod taktovkou francúzskeho módneho domu je Jan Černý v súčasnosti stážistom a podieľal sa  dokonca aj pri prípravách Virgilovej kolekcie.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Jan Cerny (@jancerny_),

Jan si popri práci v Louis Vuitton našiel čas aj na krátky rozhovor, v ktorom sme sa ho pýtali nielen na Virgila a jeho fotku s teniskami z kolekcie PRESTIGE X JAN, ale tiež aj na samotné pozadie celej stáže pod jedným z najvýznamnejších svetových módnych domov.

Ako sa vôbec tvoje tenisky dostali do rúk jedného z najrenomovanejších módnych návrhárov súčasnosti?

Asistoval som Virgilovi pri fittingu, kedy sme skúšali nejaké oblečenie a modely a on sám ich na mne uvidel pri tom, ako sme riešili nové tenisky pre Louis Vuitton. Okamžite sa ma opýtal, čo sú to za boty. Vysvetlil som mu, že ide o moju vlastnú kolekciu v spolupráci s českou značkou Prestige.

Tak si mu ich ponúkol?

Presne tak. Bol z nich dosť nadšený, tak som mu povedal že ak ich chce, nie je problém. On odpovedal, že sa ma na to chcel opýtať, a že by bol veľmi rád keby ich mohol nosiť. Snažil som sa mu preto čo najskôr zohnať a nechať vyrobiť jeho vlastný pár.

Takže si ich všimol si ich on sám.

Áno, nebol to darček, ktorý by som mu sám od seba doniesol. To je na tom super, že tá iniciatíva prišla od neho. On sám si ich všimol a zapáčili sa mu. Veľmi si to vážim a je to pre mňa neuveriteľný úspech.

Virgil Abloh sa odfotil s teniskami českého módneho návrhára Jana Černého. Opýtali sme sa, čo si o nich myslí
Virgil Abloh sa odfotil s teniskami českého módneho návrhára Jana Černého. Opýtali sme sa, čo si o nich myslí Zdroj: Jan Černý

Kedy si mu ich odovzdal?

Včera, v pondelok dorazili, tak som mu ich hneď aj doniesol.

Aký mal na ne názor?

Hovoril, že sú fakt perfektné, že presne niečo také súčasná móda potrebuje. Ja som mu o nich povedal, že na sebe majú detaily, ktoré odhaľujú výrobu, ako napríklad neorezané podrážky, ktoré sú urobené tak, aby nositeľovi viac priblížili proces výroby. Ide o čisto funkčné veci a detaily, bez zbytočných ozdôb a on so mnou súhlasil.

Jeho odpoveď na to bola: „Yes, nothing beautiful, just facts,“ čo je úplna pravda. Na tých teniskách sú iba fakty, ktoré prezrádzajú, ako vôbec vznikli. Potešilo ma, že máme v tomto rovnaký názor na vec.

Strávili sme spolu niekoľko desiatok minút rozprávaním sa len o tých botách a povedal že ma cení, pretože on najlepšie vie, aké je to ťažké byť návrhárom. Jeho pochvala je pre mňa veľkým zadosťučinením za moju prácu.

Virgil Abloh sa odfotil s teniskami českého módneho návrhára Jana Černého. Opýtali sme sa, čo si o nich myslí
Virgil Abloh sa odfotil s teniskami českého módneho návrhára Jana Černého. Opýtali sme sa, čo si o nich myslí Zdroj: Jan Černý

Ako prebieha tvoja stáž pod taktovkou Louis Vuitton?

Som tu na pol roka a končím už v polovici septembra. Som asistent hlavnej dizajnérky a všetkých dizajnérov, takže reálne s nimi pracujem každý deň na nových veciach. Robíme spolu rešerše, skice a tiež mám za úlohu skúšať šiť nové produkty zo skúšobnej látky.

Som s nimi v úzkom kontakte, mám vlastný stôl a počítač, sedím vedľa nich a o všetkom spolu komunikujeme.

Koľko vás tam je stážistov?

Iba traja, čo je super lebo nás berú ako plnohodnotnú súčasť tímu. Viem sa k všetkým tým veciam dostať najbližšie, ako sa len dá. Ako jediný zo stážistov navyše pomáham aj pri fittingu, takže som tam po celý čas s Virgilom a celým kreatívnym tímom.

Kto ťa okrem Virgila počas stáže zaujal?

Som vďačný za to, že môžem počúvať aj názory iných renomovaných ľudí ako napríklad editorky austrálskeho Vouge Christiny Centenery. Ona nám pomáha stajlovať šou.

Zúčastníš sa aj tohtoročného MBPFW?

Tento rok to bohužiaľ nestíham kvôli stáži. Robím však vlastnú akciu s názvom Souvenir Shop Party, kde budú rôzne vystúpenia umelcov a DJ-ov. Rovnako tam však budem mať postavený vlastný souvenir shop s mojimi vecami, kde budú limitovane kolekcie a edície v exkluzívnom drope čisto pre tú párty.

Ak by mal preto niekto záujem sa tam dostať, nejaké lístky budú potom k dispozícii na mojom Instagrame.

Domov
Zdieľať
Diskusia