Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. júla 2019, 14:27
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

NASA chce z asteroidu vyťažiť zlato v hodnote 600 triliónov eur

ZAUJÍMAVOSTI NASA VESMÍR
Uložiť Uložené

Každý jeden človek na Slovensku by bol poriadne za vodou.

NASA má v pláne dostať sa na asteroid, ktorý je vyrobený predovšetkým zo zlata a ďalších vzácnych kovov. Vesmírne teleso je natoľko hodnotné, že by v súčasných cenách malo hodnotu 600 triliónov eur ($ 700 quintillion), teda tak veľa peňazí, že by každý človek na planéte mohol dostať približne 80 miliárd eur, píše Bloomberg vo svojom spravodajstve.

Asteroid je známy ako 16 Psyche a s najväčšou pravdepodobnosťou bude naozaj čoskoro vyťažený pre svoje vzácne materiály. Nikto z nás však zrejme nezbohatne.

NASA chce z asteroidu vyťažiť zlato v hodnote 600 triliónov eur
Zdroj: NASA

Akonáhle sa totiž vzácne kovy dostanú na trh vo veľkých množstvách, bude ich veľa a ich cena začne zákonite klesať. Pomenovanie „vzácne“ už nebude relevantné a presné a zlato si tak budeš môcť kúpiť doslova za pár drobných. Výška hodnoty zlata aj iných komodít závisí od toho, ako vzácne sú.

Získané zlato by si mohlo udržať svoju hodnotu len vtedy, ak by po ňom násobne stúpol aj dopyt, no hodnota zlata je viac-menej stabilná.

V podstate tak ide iba o hon na materiály, nie o peniaze, keďže keď vzácne kovy získame a vstúpia na trh, stanú sa omnoho bezcennejšími. Obrovský asteroid nás teda miliardármi neurobí, no spoločnosť, ktorá by asteroid ťažila, by si však prostredníctvom manipulácie vstupu zlata na trh vedela privyrobiť slušné peniažky.

Domov
Zdieľať
Diskusia