Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. júla 2019, 8:46
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Momenty, ktoré formovali slovenský rap: 5 najzásadnejších dokumentárnych filmov Kontrafaktu

HUDBA RYTMUS
Uložiť Uložené

Rýchlokurz do pozadia stále najlepšej slovenskej rapovej skupiny, aká kedy vznikla.

Kontrafakt v slovenskom rape zaviedol veľa noviniek a jednou z nich bolo aj mapovanie ich práce do dokumentárnych filmov. Či už tvorbu albumov alebo následné turné sme skoro pravidelne mohli sledovať aj z pozadia, vďaka čomu mal vždy divák prirodzene pocit, že je v centre diania a raperi mu chcú ukázať čosi z ich kuchyne. 

Nenapodobiteľný tupý humor, emócie a autenticita sa doteraz niesli každým jedným dokumentom. Ešte pred tým, ako sa dočkáme ďalších zásadných sfilmovaných momentov, je čas sa vrátiť späť v čase aj 15 rokov, aby sme sa pozreli na to najlepšie, čo uzrelo svetlo sveta do teraz.

Odporúčané
6 projektov Rytmusa, na ktoré sa môžeš v najbližších mesiacoch tešiť 6 projektov Rytmusa, na ktoré sa môžeš v najbližších mesiacoch tešiť 3. marca 2019, 13:43

Poď sa s nami pozrieť na 5 najdôležitejších dokumentárnych filmov, kde sú hlavnými aktérmi Rytmus, Ego a Anys. Nájdeš v nich množstvo informácií, ktoré by mal poznať každý fanúšik slovenského rapu a možno pochopíš, prečo chalanov už dnes označujeme za priekopníkov a zároveň legendy rapového žánru na Slovensku. 

Murdardo Mulano Tour 2005

11 vystúpení za približne 2 týždne v roku 2005 bol sen každej jednej rapovej skupiny, iba Kontrafakt si to však mohol naozaj dovoliť. Koncertný autobus s kapelou a aparatúrou, Čeky ako sprievodca zájazdu a množstvo hostí boli zárukou zábavy, nikto však vtedy pravdepodobne netušil, že ide o najlegendárnejšie turné, aké kedy bolo zaznamenané na kameru. 

Odporúčané
Slovenský rap v plienkach: Ako Kontrafakt rozpútal v roku 2005 šialenstvo menom Murdardo Mulano Tour Slovenský rap v plienkach: Ako Kontrafakt rozpútal v roku 2005 šialenstvo menom Murdardo Mulano Tour 20. septembra 2015, 15:11

Do dnešného dňa sa slovenskí raperi pokúšajú dostať do niekoľkých desiatok minút toľko vtipných, vulgárnych a zároveň extrémne autentických záberov prelínajúcich sa s vážnosťou a emóciami. 

Zábery, keď si Ego dáva vyholiť strojčekom „K“ na zadnú časť hlavy, vykrikovanie z autobusu na starých bežiacich ľudí, nekonečný smiech v hotelovej lobby alebo spontánny koncert na Luníku IX, to všetko sú momenty, ktoré vďaka dokumentu Murdardo Mulano Tour prežijú navždy. 

20 ERS

„Z rapu bratku, som si postavil bytík, akurát mi robia zástrčky.“ Týmto slovami nás Ego privítal v meste snov, v Piešťanoch, odkiaľ s Rytmusom pochádzajú. Zobral nás do svojej detskej izby a vysvetlil, prečo už v tom čase bol pre Kontrafakt rap o peniazoch a sláve. Veď v tom čase sa už vozil na 400-koňovom Maserati Quattroporte.

Mali sme možnosť pozrieť sa aj do bytu, ktorý rekonštruoval a s Brokom vtedy žartovali, že v obývačke mal byť aj hrací automat. Nechýbajú zábery z Vodárenskej ulice, kde to všetko začalo. Z tohto videa pochádzajú aj legendárne slová, ktoré o viac ako 5 rokov našli svoje miesto na najlepšom rapovom projekte, aký kedy uzrel svetlo sveta – Navždy. 

Odporúčané
SEPAR VS. RYTMUS: Naozaj si člen Kontrafaktu kupuje mesačných poslucháčov na Spotify? Spýtali sme sa distribútora jeho hudby SEPAR VS. RYTMUS: Naozaj si člen Kontrafaktu kupuje mesačných poslucháčov na Spotify? Spýtali sme sa distribútora jeho hudby 25. februára 2024, 12:30

Projekt 20 ERS vyšiel v roku 2008 a mal byť darčekom pre československý hip-hop ku 20. výročiu. Na kompilácii nechýbal nikto, kto v tom čase mal zásluhu na tom, že sa rap ako taký dostáva do povedomia. 

 

Priestor dostal aj Rytmus, ktorý ukázal priebeh z nahrávania svojej skladby Zostalo ticho a autorov dokumentu previezol v aute, kde priblížil, prečo je tam, kde je. Už v tom čase razil myšlienku, že robiť hudbu pocitovo považuje za najdôležitejšie, čo mu vydržalo do dnešného dňa. 

Za pozornosť stojí aj úsmevná časť, keď si Rytmus a Anys vymieňajú tenisky v priamom prenose, Paťo však potom príde na to, že tie, v ktorých prišiel, sú predsa len jeho obľúbené. V druhej polovici Ego vysvetľuje, ako sa s Rytmusom prvýkrát stretli, čo si koniec koncov rovnako počul na albume Navždy. „Prvé strenutie s Rytmusom si pamätám, jak keby bolo včera. Boli sme na Váhu, to je taká rieka tuto...“

10 Rokov Documentary

V roku 2011 zažila bratislavská Incheba jeden z najlegendárnejších momentov v histórii vystúpení Kontrafaktu v hlavnom meste. Rytmus po niekoľkých skladbach začal pri príležitosti desiateho výročia existencie rozprávať príbeh skupiny, ktorá už v tom čase mala za sebou rekordné úspechy. „Je to v p*či, keď sme sa stretli, došiel som na bicykli a ty si sa kúpal,“ spomína Paťo.

Odporúčané
Rytmusovi som dával zľavy, keď ešte nemal peniaze. Tony je legenda, ktorá priniesla hip-hopový štýl na Slovensko Rytmusovi som dával zľavy, keď ešte nemal peniaze. Tony je legenda, ktorá priniesla hip-hopový štýl na Slovensko 14. mája 2019, 19:06

Chalani vyrozprávali veľa vzácnych príbehov, ktoré zazneli len v tomto videu a nikde inde. Napríklad v súvislosti s Rytmusovou abstinenciou Ego prezradil, že keď vybavovali Nate Dogga, Paťo sľúbil, že si vypije, ak to vyjde. Dopadlo to však tak, že sa všetci opili skôr a nikto nezvládal Rytmusa kontrolovať. Dozvieš sa aj to, komu z trojice sa ako jedinému môže stať, že dojde benzín počas cesty na koncert. 

Fanúšikovia sa dočkali kompletného chronologického prierezu tvorbou aj zážitkami a neskôr bol ešte záznam doplnený o odkazy blízkych kamarátov. 

 Obraz doby IV 

Pre istotu ešte raz, Kontrafakt - Navždy je najlepším rapovým projektom, aký kedy na Slovensku a v Česku uzrel svetlo sveta. Práve štvrtý Obraz doby mapuje proces jeho vzniku, a to, čo sa dialo po jeho vydaní.

Máme možnosť vidieť aj backstage z natáčania extrémne úspešných videoklipov vrátane demolácie bieleho BMW v JBMNT. A následne čítajú komentáre Čechov pod kilpom, kde sa Česi opúšťajú a prepočítavajú, kolik párů sandál si mohli za to Bávo koupit

Odporúčané
Fotografka Katarína Šlesárová: Pomohol mi aj Sajfa s Veronikou. Rytmusovi môj štýl fotenia sedí, v Dubaji sme sa stretli náhodou Fotografka Katarína Šlesárová: Pomohol mi aj Sajfa s Veronikou. Rytmusovi môj štýl fotenia sedí, v Dubaji sme sa stretli náhodou 21. februára 2024, 9:30

Tracklistom nás sprevádza the most legendary Rosaldo a celým príbehom projektu nás autor videoklipu Dáva Mi Romeo. Chalani prezrádzajú, kto bol iniciátorom experimentovania na Navždy a aké boli plány s dátumom vydania. Ponárajú sa hlboko do tvorby každej skladby a ukazujú nám aj to, čo mohlo byť a nakoniec to nevyšlo. 

 

Samozrejme, každý jeden Obraz doby, náš dvojdielny rozhovor Tak hlboko v rape sme ešte neboli, aj Rytmusove sólo dokumentárne filmy odhaľujú ďalšie informácie zo zákulisia, päť vyššie spomenutých videí je však špeciálnych príležitosťami, pri ktorých vznikli a informáciámi, aké sa v nich dozvieš.

Domov
Zdieľať
Diskusia