Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. júla 2019, 13:52
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

NÚCEM vyvíja testy, ktoré budú komplexnejšie merať vedomosti žiakov. Slovákov čaká viac elektronického testovania

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

NÚCEM zorganizoval koncom júna workshop pre odborníkov na tvorbu testov so zameraním na matematiku a slovenský jazyk na základných školách.

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR na svojej internetovej stránke informuje o, že NÚCEM sa chystá v spolupráci so zahraničnými odborníkmi vyvinúť testy, ktoré by mali lepšie merať vedomosti žiakov základných škôl. S novými testmi zo slovenského jazyka a matematiky pomáhajú nášmu Národnému ústavu certifikovaných meraní vzdelávania nemeckí a estónski špecialisti. 

„Hlavný dôvod, pre ktorý sme si našli zahraničných partnerov z výskumných inštitúcií v týchto progresívnych európskych krajinách, bol ten, aby nám odovzdali ich skúsenosti so zavedením kriteriálnych testov v ich systémoch vzdelávania,“vysvetlila riaditeľka NÚCEM Romana Kanovská pre TASR. 

Odporúčané
Len 4,5 % slovenských učiteľov považuje svoju prácu za ocenenú, hovorí štúdia Len 4,5 % slovenských učiteľov považuje svoju prácu za ocenenú, hovorí štúdia 20. júna 2019, 15:06

Ako doplnila, na Slovensku už nestačí na základe výsledkov testov vedieť, že jeden žiak je úspešnejší ako druhý. Rodičia aj žiaci by sa mali taktiež dozvedieť, kde sú ich rezervy a čo sa musia naučiť lepšie, aby v budúcnosti nenarážali na problémy s chýbajúcim vzdelaním. „A práve to je podstata takzvaných kriteriálnych testov,“ doplnila Kanovská. 

Pre Slovensko sú krajiny ako Estónsko alebo Nemecko veľmi inšpiratívne aj z hľadiska elektronizácie testovania: "Rovnako aj na Slovensku v budúcnosti plánujeme v školách využívať čoraz viac počítačov na elektronické testovania podobne ako Estónci. Nemecko má veľmi dobre a detailne rozpracovanú metodiku overovacích testovaní, čo nás odborne inšpiruje a posúva ďalej," uzatvorila Kanovská.

NÚCEM vyvíja testy, ktoré budú komplexnejšie merať vedomosti žiakov. Slovákov čaká viac elektronického testovania
Zdroj: TASR - Radovan Stoklasa
Domov
Zdieľať
Diskusia