Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
16. júna 2019, 19:09
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Tyson Fury: Príbeh neporazeného boxera, ktorého najťažší súboj prebiehal mimo ringu. Depresiu riešil kokaínom a alkoholom

Tyson Fury: Príbeh neporazeného boxera, ktorého najťažší súboj prebiehal mimo ringu. Depresiu riešil kokaínom a alkoholom
Zdroj: TASR/AP
ŠPORT TYSON FURY
Uložiť Uložené

30-ročný Britský profesionálny boxer má dnes bilanciu 28 víťazstiev a jednu remízu, pred pár rokmi bol však blízko smrti. Aký je príbeh Tysona Furyho?

Tyson Fury je v súčasnosti už legendárnym šampiónom a keď v roku 2015 zdolal Vladimira Klička, podmanil si celý boxerský svet. Dnes sa môže pýšiť bilanciou zápasov v pomere 28 víťazstiev a jedna remíza, ktorú zaznamenal pred pár mesiacmi s Deontayom Wilderom. Aj tú by však chcel v odvete v budúcom roku rozlúsknuť.

Pravdou však ostáva, že 30-ročný Brit to vo svojom živote nikdy nemal ľahké a dôležitejšie súboje zvádzal skôr mimo ringu. 

Ťažké detstvo a psychózy

Keď sa Tyson Fury narodil, vážil len pol kilogramu. Doktori mu veľa šancí na prežitie nedávali, jeho otec mal však opačný názor a keďže bol veľkým fanúšikom vtedajšieho šampióna Mike Tysona, dal mu rovnaké meno a rozbehli veľký boj.

Už v šiestich rokoch trpel Fury psychickými problémami, videl horiace záclony a monštrá, aj vďaka športu sa však dokázal s nešťastným osudom popasovať. Vtedy však ešte nevedel, že ho čaká obrovská kariéra a po nej hlboký pád. 

Tyson Fury: Príbeh neporazeného boxera, ktorého najťažší súboj prebiehal mimo ringu. Depresiu roky riešil kokaínom a alkoholom
Tyson Fury: Príbeh neporazeného boxera, ktorého najťažší súboj prebiehal mimo ringu. Depresiu roky riešil kokaínom a alkoholom Zdroj: TASR/AP

Dve najdôležitejšie osoby v jeho kariére

Od trinástich rokov aktívne trénoval so strýkom Hughiem, ktorý pri ňom stál počas väčšiny kariéry vrátane prvého profesionálneho víťazstva v roku 2008. Okrem fyzickej prípravy pre neho bol vždy aj mentálnou oporou, v roku 2014 však zomrel po 11 týždňoch v kóme a Tysonovho najdôležitejšieho zápasu v kariére proti Kličkovi sa už, žiaľ, nedožil. 

Ďalšou kľúčovou osobnosťou bol pre neporaziteľného boxeristu druhý strýko Peter, ktorý ho vytiahol a prinútil k disciplíne v čase, keď už mohlo byť po všetkom. Tyson sa už viackrát nechal počuť, že ak by netrénoval s ním, už dávno by neboxoval.

Peter ho vytiahol z alkoholu a klubov a spoločne 28. novembra 2015 dosiahli cenný titul majstra sveta v najťažšej váhovej kategórii pre štyri prestížne organizácie. Po výhre na body prišiel aj srdcervúci prejav Tysona, kde ďakoval obom doterajším trénerom, bol však natoľko dojatý, že reč ani nedokončil. 

Depresie liečené alkoholom a drogami 

V roku 2016 sa pre magazín Rolling Stone Tyson Fury otvoril a verejne rozprával o svojich problémoch s drogami, konkrétne kokaínom. Článok začína slovami „Tyson Fury počas posledných štyroch mesiacov začal brať kokaín, piť každý deň a priberať ako prasa.“

Šampión v ňom prezradil, že kokaín je jediná droga, ktorú kedy skúsil a argumentoval, že je to jeho osobný život. Závislosť podľa neho so športovou výkonnosťou nijako nesúvisí. 

"Nebol som v posilňovni niekoľko mesiacov, netrénoval som, prechádzal som depresiami. Mám toho dosť. Mám tri deti, krásnu ženu, ale ja nechcem viac žiť. Dúfam, že ma niekto zabije predtým, než zabijem seba. Strávim večnosť v pekle," zveril sa tiež Fury v rozhovore. Prezrádza aj to, že mu doktori diagnostikovali bipolaritu a manickú depresiu. Dodáva, že drogy sú ten najmenší problém, ktorý vo svojom živote má. Zároveň však podľa dostupných informácií podstúpi liečbu. 

Tyson Fury: Príbeh neporazeného boxera, ktorého najťažší súboj prebiehal mimo ringu. Depresiu roky riešil kokaínom a alkoholom
Tyson Fury: Príbeh neporazeného boxera, ktorého najťažší súboj prebiehal mimo ringu. Depresiu roky riešil kokaínom a alkoholom Zdroj: TASR/AP

Dopingový škandál 

Tyson Fury bol známy aj svojimi kontroverznými rasistickými, antisemitskými a xenofóbnymi vyjadreniami. Homosexualitu prirovnával ku pedofílii, neskôr sa však za svoje vyjadrenia ospravedlňoval a obhajoval sa tým, že je veriaci. 

Suverénne najviac však jeho povesťou otriasol dopingový škandál, ktorý popri drogách a depresiách jeho kariére nepomohol. Ešte vo februári 2015 odovzdal Brit vzorku moču, ktorá bola neskôr vyhodnotená ako pozitívna na anabolický steroid nandrolon. Aj keď vždy tvrdil, že by vedome a úmyselne pravidlá dopingu nikdy neporušil, prijal dvojročný trest so spätnou platnosťou.

Zaujímavosťou je, že britská antidopingová organizácia ponechala zápas s Kličkom v platnosti aj napriek tomu, že sa udial práve v dobe, keď bol jeho test na zakázané látky pozitívny. 

Veľký návrat 

Rozhovor pre Rolling Stone uzrel svetlo sveta 4. októbra 2016. V úvode marca už avizoval veľký návrat medzi boxerskú elitu a aj keď sa vtedy avizovaný zápas nekonal, v roku 2018 zvíťazil hneď trikrát, čím opäť potvrdil pozíciu šampióna. Už však nebol majiteľom prestížnych opaskov, keďže o ne prišiel. A stále platilo, že odveta s Kličkom nie je na programe dňa.

Dnes si 30-ročný Brit pripisuje ďalšie veľké víťazstvo a je stále neporazeným boxerom, ktorý našiel vyrovnaného súpera len raz. Deontay Wilder dokázal ustáť jeho tvrdé údery a remizovať. Odveta by sa mala konať v nasledujúcom roku. 

Odporúčané
Neporazený šampión Tyson Fury naložil nemeckému súperovi TKO, potom si zaspieval Neporazený šampión Tyson Fury naložil nemeckému súperovi TKO, potom si zaspieval 16. júna 2019, 13:50
Domov
Zdieľať
Diskusia