Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. júna 2019, 19:19
Čas čítania 0:00
Sponzorovaný obsah

Slovenskí interpreti vyzývajú fanúšikov, aby nesledovali koncerty cez displej smartfónu. Aj tak si ich znovu nepozrieš

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Mobil dole, hlava hore – ideálny spôsob, ako si užiť vystúpenie obľúbenej kapely naživo.

Návštevníci hudobných koncertov si zvykli natáčať celé vystúpenie horizontálne na smartfón namiesto toho, aby si vychutnali umelecký zážitok. V skutočnosti sa nielen oberáš o atmosféru, zároveň dávaš interpretovi najavo, že si si zaplatil za video namiesto jeho živého prejavu, ktorý je podstatne dôležitejší. 

Vrátiš sa vôbec ešte niekedy k tomu, čo si natočil?

Samozrejme, 15 sekúnd prvej skladby na instagramových príbehoch nikoho nezabije, zároveň možno inšpiruješ svojich kamošov k tomu, aby tiež vybehli na koncert. Načo však držať telefón nad hlavou celú hodinu a neustále kontrolovať, či máš v zábere všetko? 

V konečnom dôsledku je hlavnou otázkou, čo s výsledným videom. Koncert skončí, amatérski kameramani si ho nemali šancu užiť a maximálne si ho môžu so zašušťaným zvukom pustiť v stane, keď skončí hudobný program. Ani to však nikto nerobí, lebo záznam nikdy nie je kvalitný po zvukovej ani vizuálnej stránke. A to, že si si pridal 48 roztrasených storiek asi tiež tvoji followeri neocenia. Tráviť celý koncert na Instagrame jednoducho nie je výhra. 

Nerobíš to ani v kine 

Keby ti pred každým koncertom prišlo upozornenie, že je zakázané zhotovovať audiovizuálny záznam kvôli autorským právam, možno by návštevníci zmenili prístup. Je to vlastne navlas rovnaký princíp, len sme si zvykli robiť to a koncerty sú zároveň veľmi rušným prostredím, kde nie je veľa priestoru, aby to vôbec niekto riešil. Našťastie, aj na Slovensku už sú umelci, ktorí chcú šíriť osvetu. 

Billy Barman ako priekopníci

Dnes chalani z kapely Billy Barman zverejnili video, v ktorom frontman Juraj Podmanický vyzýva svojich fanúšikov, aby odložili telefóny a užili si koncert naplno. V prípade, že by rovnakým spôsobom pristúpili k tejto problematike aj ďalší interpreti, pravdepodobne by sa mohlo niečo zmeniť.

Pri tejto príležitosti sme oslovili aj ďalších umelcov. „Festivaly sú o silných momentoch. Šetrite si teda baterku na dôležitejšie veci ako točenie videa, ktoré si aj tak nikdy nepozriete. Čo keď to na vás príde o polnoci? Také svetlo z telefónu vám vie v toi toike zachrániť gate,“ vtipne reaguje Vec

Puding pani Elvisovej má podobný názor: „Naše koncerty sú o užívaní si prítomného momentu naplno. S mobilom nad hlavou si človek triešti pozornosť a zážitok nahratý do digitálu mu zároveň môže uniknúť v reálnom živote. A to by bola škoda.“ 

A pridáva sa aj kapela Medial Banana“Na koncertoch chceme vidieť vaše usmiate tváre, nie iba svetielka z mobilov. Užite si koncert tu a teraz, naživo. Z instagramčeku alebo záznamu iba ťažko dostanete rovnakú emóciu a zážitok ako priamo namieste počas koncertu. Preto chceme vidieť vaše hlavy a ruky hore a mobil dole!”

A my pre teba máme na záver jednu jedinú jednoduchú radu: Mobil dole, hlava hore.

Domov
Zdieľať
Diskusia