Vegánstvo je dlhodobým stravovacím trendom a pochopili to už aj v Kauflande.
Nasledujeme trendy v oblečení, v doplnkoch, v účesoch. Ani jedno z toho však neovplyvňuje náš život do takej miery ako jedlo. Napriek tomu čoraz častejšie počúvame o trendoch v stravovaní. Pribúdajú bio, vegetariánske a vegánske produkty, vznikajú špeciálne reštaurácie. Ide však naozaj o rozumný posun v spôsobe stravovania alebo len o módnu vlnu?
„Veggie nielen pre vegánov“
Pojem „veggie“ znamená stravovanie založené čisto na potravinách rastlinného pôvodu. Kým vegetariáni vynechávajú iba mäso, vegáni nekonzumujú žiadne živočíšne produkty, čiže ani mlieko a syry, mliečne výrobky, med či vajíčka.
Veggie však môže byť zdravou a chutnou alternatívou aj k zaužívanému „mäsovému“ jedálničku. Produkty určené pre vegánov a vegetariánov stále častejšie skúšajú už aj ľudia, ktorí živočíšnu stravu bežne konzumujú a chcú svoj jedálniček obohatiť o nové chute a recepty. Vďaka svojej pestrosti si totiž nájde miesto v jedálničku každého, kto rád objavuje. Aj keď je pravdou, že na začiatku „veggie“ cesty často stojí práve etické rozhodnutie.
„Poznám mnohých vegetariánov a vegánov, ktorí sú zásadne proti všetkým formám krutosti k zvieratám, od jedla, cez kozmetiku až po oblečenie z nich. Ak chcete začať s veggie spôsobom stravovania, je dôležité uvedomiť si, že chýbajúce zložky treba niečím nahradiť. Dôležité je zaradiť do jedálnička veľa zeleniny, strukovín, ovocia a orechov.
Pozor si treba dávať na zdroje vitamínu D (ním je Slnko), omega 3 (obsahujú ju napr. ľanové, konopné a chia semienka), ďalej jód, selén a vitamín B12,“ hovorí o veggie stravovaní odborníčka Petra Sabolová z veggiesway.com, ktorá je vegetariánkou už 7 rokov a nedávno prešla na vegánstvo.
Ak aj práve neholduješ tomuto trendu, vyskúšať občas kvalitné tofu či šťavnatý vegetariánsky falafel stojí za to. Línia produktov K-take it veggie, ktorú nájdeš exkluzívne v Kauflande, je na to viac ako ideálna. Nájdeš tu nielen kvalitné tofu, ale aj chutné alternatívy hotových jedál – vegánsky falafel či vegetariánsku pizzu, bio nátierky v netradičných príchutiach či sladkosti, v ktorých je kolagén tvorený zdravším variantom – agarom.
Vegánske jedlo nie je len pre vegánov
Produkty určené pre vegánov a vegetariánov stále častejšie skúšajú už aj ľudia, ktorí živočíšnu stravu bežne konzumujú a chcú svoj jedálniček obohatiť o nové chute a recepty. A práve preto je pre teba línia produktov K-take it veggie od Kauflandu ideálna. Vyskúšať občas kvalitné tofu či šťavnatý vegetariánsky falafel stojí za to.
V spolupráci s blogerkou Petrou Sabolovou (alias Veggie’s Way) sme si pre teba pripravili aj recept na jej obľúbenú veggie praženicu so špenátom.
“Táto praženica obsahuje menej cholesterolu a približne rovnaký pomer bielkovín (tofu obsahuje na 100g – 8g bielkovín). Recept vám rozhodne odporúčam vyskúšať, z uvedeného množstva vám vyjdú 3-4 porcie (záleží na veľkosti porcií).“
Ingrediencie
- 1 tofu K-take it veggie / 200g balenie
- 1 cibuľa
- 1 miska baby špenátu
- 2 PL olivového oleja K-Bio
- 1 ČL mletej kurkumy
- štipka mletej červenej papriky
- štipka sušeného mletého cesnaku
- 2 ČL čerstvej/sušenej pažítky
- morská soľ
Postup
Tofu roztlač vidličkou na drobné kúsky. Ak je tvrdšie, môžeš ho nastrúhať nahrubo. Na panvicu nalej olej, pridaj nadrobno nakrájanú cibuľu, ktorú usmažíš a medzitým nezabudni pridávať – kurkumu, červenú papriku, sušený cesnak. Všetko dobre zamiešaj a vsyp do panvice tofu.
Smaž asi 3 minúty, podlej troškou vodou – asi 50ml, jemne posoľ, nakoniec pridaj umytý baby špenát a bylinky – pažítku, no môžeš použiť aj bazalku, alebo majoránku. Podávaj s celozrnným chlebíkom K-Classic a obľúbenou čerstvou zeleninou.