Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
10. decembra 2018, 0:02
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Žirafám hrozí tiché vyhynutie. Zvieratá zabíjajú najmä lovci trofejí

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Ochranári žiadajú úrady, aby ich zaradili medzi ohrozené druhy.

Žirafy patria medzi tie najikonickejšie a najznámejšie zvieratá, ktoré máme v hlave zaklincované už od detstva, aj keď ich mnoho z nás videla iba v zoologickej záhrade a Levom kráľovi.

Majestátne zvieratá sa však posledné roky potýkajú s hrozivými problémami, ktoré bytostne ohrozujú ich existenciu. Predpokladá sa, že na svete už žije menej než 100 000 žiráf, potom čo za posledné desaťročie ich počet klesol až o 40 %.

Žirafám hrozí tiché vyhynutie. Zvieratá zabíjajú najmä lovci trofejí
Zdroj: pixnio

Ohrozenosť žiráf majú na svedomí predovšetkým lovci trofejí, ktorí sa do subsaharskej Afriky vydávajú za adrenalínom a dobrodružstvom. Nejde pritom o pytliakov, no o legálnu činnosť. Za posledných 10 rokov sa do USA dostalo 21 500 kúskov žirafích kostí, 3 000 kostí a takmer 4 000 ďalších trofejí, na ktorých padlo približne 3 700 žiráf.

Kritický stav žiráf zdôrazňujú aj ochranári, ktorí žiadajú úrady, aby hromadne zvýšili ohrozenosť všetkých druhov zo zraniteľný na ohrozený, čo je stredný stupeň ohrozenia.

Domov
Zdieľať
Diskusia