Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. novembra 2018, 10:23
Čas čítania 0:00
Richard Balog

Obdivuje Rafa Simonsa a jej návrhy máju všetko, čo mladí milujú. Terézia patrí medzi našich najkreatívnejších dizajnérov

REFRESHER MÓDA REFRESHER
Uložiť Uložené

S talentovanou Slovenkou sme sa porozprávali o procese tvorby, ale i o celkovom smerovaní módy nielen v našich končinách.

Milujeme módu a v prípade, že patríš medzi našich pravidelných čitateľov, tak si určite postrehol našu častú podporu miestnych značiek. Len pre pripomenutie vytiahneme články o UKNOW Skateboards, LAFORMELA alebo Life is Porno a sme radi, že v nastolenom trende môžeme pokračovať a predstavovať domáce produkty. 

Najnovšie sme sa rozhodli osloviť Teréziu Feňovčíkovú, ktorej cesta na prehliadkové móla bola síce kľukatá, ale o to sladšia. Mladá návrhárka je hlavou aj dušou vlastnej značky freier určenej pre pánov, ale ako sa dozvieš o pár riadkov nižšie, medzi jej hlavnú klientelu patria paradoxne zástupkyne nežnejšieho pohlavia. 

Viac si už ale prečítaj v rozhovore, ktorý ťa dúfame presvedčí ku kúpe minimálne jedného dizajnérského kúsku slovenskej/českej výroby. 

Zákulisný záber z fotenia editoriálu s názvom Sinners & Saints od Tomáša Gála.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa freier (@freier.o210),


Ahoj Terézia, len pred dvomi týždňami prebehlo Fashion Live!, na ktorom ste spoločne s Flace odprezentovali kolekciu  Intersonic venovanú tvojmu detstvu v obkolesení starších bratov. Už od začiatku si vedela, akým smerom sa bude výsledné dielo uberať, respektíve, že si na pomoc pozveš aj chalanov?

Ahojte, áno už pred samotným navrhovaním som vedela, že tentokrát chcem vytvoriť autorskú potlač v podobe metráže. Rozhodnutie, koho si prizvem na spoluprácu, bolo veľmi rýchle, keďže chalanov z Flace poznám už nejakú tú chvíľu a estetika, akou sa prezentujú, je mi blízka. 

Zároveň som vedela, že sa na nich môžem na 100 % spoľahnúť a nechať im voľnú ruku v tvorbe. Koncept kolekcie perfektne vyhovoval obom stranám a návrhy vyšli lepšie, ako som očakávala. Každý detail, každá fotografia, font, kolorit a celková koláž boli dôkladne vyberané, aby zanechali správu o každom z hrdinov. 

Vzor odpovedá forme vintage tričiek z daného obdobia a nesie so sebou nielen koncept, ale aj vtip, ktorý výsledne dielo príjemne odľahčil. 

Podľa jednotlivých kúskov usudzujeme, že počas dospievania si tvoji súrodenci ulietavali na akčných klasikách so Stallonem, Van Dammom a blízka im bola taktiež zámorská NBA. Považuješ práve obdobie deväťdesiatych rokov za zlomové, čo sa týka vplyvu na tvoju módnu tvorbu?

Áno, ulietavali :) a moje detstvo bolo vďaka ním silno formované. Čo sa týka tvorby, keď sa spätne pozerám na svoje doterajšie kolekcie, tak si to nemyslím. 

Pri navrhovaní nie som ortodoxná a prispôsobujem sa konceptu, respektíve tomu, čo požaduje a zároveň cieľom, ktoré som si zadala. S každou kolekciou chcem vyskúšať niečo nové a experimentovať.

Je pravda, že sa u mňa pravidelne objavujú veľké formy a hmoty materiálu, ale zakaždým majú inú podobu a ťažko tak povedať, že si to prenášam z deväťdesiatych rokov. Skôr je to o mojom rukopise. 

Jednotlivé modely z poslednej kolekcie s názvom Intersonic odprezentovanej počas Fashion Live! 2018 v Bratislave.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa freier (@freier.o210),

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa freier (@freier.o210),

Zlatá éra Helmuta Langa a Rafa Simonsa musí byť pre teba pohladením na duši dodnes...

Odhadli ste ma na jednotku. :) Áno, bola a stále je, keďže sú to pre mňa praví vizionári...

Raf je mojím veľkým vzorom, a to nielen po stránke dizajnu, ale celkovom procese tvorby od prvotných návrhov až po výrobu. Pracuje systematicky s časovou rezervou a mierou spontánnosti, teda tak, ako to mám rada aj ja. V dizajne zasa vsádza na čisté tvary a abstraktnosť myšlienok podáva čitateľne, súčasne a častokrát až futuristicky. 

Okrem autorských diel ma zaujalo taktiež jeho zhostenie americkej histórie pri kreatívnom vedení Calvin Klein. Konkrétne to, ako dokázal využiť pozíciu outsidera do poslednej nitky a svoju nevýhodu premeniť na nekonečnú výhodu. Veľmi inšpirujúce! 

Myslíš, že spomínaná kolaborácia ti môže pomyselne otvoriť dvere k širšej verejnosti? Predsa len, chalani sú medzi mladšími ročníkmi populárni a dobre vieme, kto dnes určuje smer.

Samozrejme, v to (tajne) dúfam... Dizajnérska tvorba (originálne kúsky v malom náklade, poprípade solitér) nesie so sebou akési poškvrnenie nedostupnosti. Danou kolaboráciou sa aj tento fakt snažím vyvrátiť, aby sa mladšie ročníky nebali budovať samých seba a svoju osobu cez originál. 

Nie je hanbou učiť sa od mladších a s každou kolekciou sa snažím viac priblížiť ich záujmom, ale nie prvoplánovo natlačeným krátkym heslom na tričku. Spolupráca mi prišla ako vhodná možnosť uplatniť novú formu komunikácie, ktorú sledovatelia hnutia Flace už dôverne poznajú. 

Osobne vždy počítam s trpezlivosťou a rozmýšľam nad tým triezvo. Len pred pár týždňami chalani prevetrali košele na The Mag Con a ohlasy boli veľmi povzbudzujúce, čo nás potešilo. 

Bez ohľadu na možné výsledky, už teraz kujeme pytle k ďalšiemu spoločnému dielu. 

Snímky zo zákulisia spomínanej prehliadky, ktorá bola na území Slovenskej republiky prvá svojho druhu.  

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa freier (@freier.o210),

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa freier (@freier.o210),

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa freier (@freier.o210),

Na VŠVU sa ti podarilo preniknúť až na tretí pokus. Čo bolo tvojím hnacím motorom? Respektíve, myslíš, že bez absolvovania školy by si nebola tam, kde sa aktuálne pracovne nachádzaš?

V prvom rade to bola trpezlivosť a vízia niečoho, čo som ešte vtedy nevedela pomenovať. Len vďaka škole a jednotlivým skúsenostiam som sa dopracovala k aktuálnemu výsledku. 

Samozrejme, žiadna škola nie je vždy ideálna, ale je už na každom jednotlivcovi, ako naloží s vedomosťami a či sa mu bude chcieť dobehnúť chýbajúce.

Absolvovanie štúdia mi určite pomohlo, keďže postupne som sa dostávala k ľuďom, skúsenostiam a prezentáciam, ktoré by som inak nemala možnosť zažiť. 

Čo najdôležitejšie ti dalo štúdium?

Pre mňa je obsah a naučiť sa pochopiť ho to, čo mi roky na VŠVU dali asi ako najdôležitejšie „know how”.

So svojou diplomovou prácou si napokon vyhrala ocenenie Fresh Designer na minuloročnom Fashion Live!, išlo pre teba o istú satisfakciu za všetky roky pretrvávajúcej snahy?

Asi áno, nikdy som nemala šťastia na ocenenia a toto konkrétne ma presvedčilo, že to má zmysel. Tvorba nie je jednoduchým biznisom a musíš sa obracať, aby si sa dostal tam, kam máš namierené. 

Medzinárodna porota videla vo vizuálnom, pre niekoho chaose, správu, ktorú som sprostredkovala skrz odevy a styling. Nakoplo ma to a tento rok som sa postarala o samostatnú prehliadku s pozitívnymi ohlasmi. 

Vlastnú značku nesúcu názov freier vedieš pod citátom: „Nezmyselnosť je lievikom a cezeň sa vpúšťa toľko klamstva, aby človek ostal sám sebou, aby ostal ľudský.“ Čo presne si pod tým môžeme predstaviť v reálnej podobe?

Na prvý pohľad zložitá veta, ale jej odkaz je jednoduchý. Musíme robiť chyby, aby sme vedeli, že sme ľudia. Miera chaosu v nás totiž vzbudzuje harmóniu. 

V odevnom poňatí to znamená nebyť silou mocou dokonalý podľa vopred určených trendov, ale zamiešať do nich chybu, omyl alebo klamstvo. Robí to z nás reálnych dýchajúcich ľudí a nie mrtvoly oblečené v uniformách. 

 
Dielo nesúce pomenovanie Onehan mala Terézia možnosť odprezentovať taktiež na týždni módy v Kyjeve, kde zožala priaznivé ohlasy.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa freier (@freier.o210),

Prekvapuje nás, že sa venuješ výhradne len pánskej móde. Prečo?

Moje začiatky boli venované dámskym kúskom, ale akosi som sa v nich necítila dobre, respektíve nedokázala som odevom pozdvihnúť ženu. 

Na magisterskom stupni mi to docvaklo, keďže som neustále inklinovala k pánskym formám a detailom. Je to pre mňa dokonalý vyjadrovací prostriedok a taktiež sa jej na Slovensku venuje minimálne.

Môže sa to v budúcnosti zmeniť a uvidíme tvoje návrhy aj na nežnejšom pohlaví?

Paradoxne to vidíme aj teraz, keďže ženy sa neboja experimentovať a bez problémov si obliekajú taktiež pánske kúsky. Dodnes mám percentuálne viac  zákazníčok ako zákazníkov.

Samozrejme, nie všetko sa úplne hodí na ženskú postavu, ale väčšinu kúskov modelujem ako unisex. 

Onehan si získal pozornosť aj zahraničných periodík, o čom svedčia skvelé fotografie pre Ryker Mag.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa freier (@freier.o210),

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa freier (@freier.o210),

Čo je podľa teba tajomstvom k úspechu pri skĺbení  osobnostnej spokojnosti tvorcu a zároveň zvýšenia záujmu verejnosti o jednotlivé modely? Lepšie napísané, tvoríš módu v prvom rade pre seba alebo hľadíš na uspokojenie potenciálnych zákazníkov?

Kolekciu, ktorú prezentujem verejnosti, budujem na troch úrovniach, aby sme boli všetci spokojní. Od základných kúskov, cez zaujímavejšie a strihovo prepracovanejšie až po vizuálne príťažlivé, takzvané nenositeľné modely. Práve tie vytvárajú emóciu a ja sa s nimi najviac vyhrám. 

Ďalším krokom je prispôsobenie sa požiadavkám klienta, ktoré vždy spoločne konzultujeme. Respektíve, ak chceme, aby išlo o originál, tak kúsky šijeme na mieru nielen telesnú, ale taktiež aj pocitovú. 

V prvom rade však musíme potenciálneho klienta zaujať, čo je hlavným tajomstvom úspechu, aby nás vôbec kontaktoval. 

Kolekcia Street Orchids ponúkla aj dekonštruovaný denimový top, ktorý by sa veru nestratil ani v našich šatníkoch.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa freier (@freier.o210),

Ako by si presvedčila nielen mladých Slovákov, aby nesiahali výhradne po kúskoch od renomovaných značiek, ale vyskúšali aj tuzemský dizajn?

Veľmi ťažká otázka a ako zvyknem hovoriť, je to beh na dlhé trate. Musíš ísť na vlne ich životného štýlu a spoznať, čo vlastne majú radi. 

Vieme, že dnes sa nosí pohodlnosť, preto je nutné cieliť na tričká alebo mikiny, avšak nevnímať to „len” ako tričko. Ide o fakt, ako to podáš, či už s vtipom, dizajnom, detailom a podobne,  s tým všetkým môžeš presvedčiť aj veľké masy.

Výhodou je, že v ľuďoch vďaka jednoduchému kúsku pestuješ záujem o niečo nadštandardné. Nielen estetikou, ale aj prístupom/komunikáciou, čo vo fast fashion reťazcoch a ani u renomovaných módnych domov nikdy nedostanú.

Dnes sa síce nosí pohodlnosť, ale hovorí sa, že módne domy chystajú návrat k elegancii. Ovplyvní to podľa teba smerovanie odevného priemyslu aj u nás? 

Áno, ale je to úplne prirodzené. Počas dvadsiateho storočia sa obdobný návrat udial hneď niekoľkokrát a vždy to svojím spôsobom zasiahlo aj naše územie. 

V minulosti mal dizajnér len diktujúcu úlohu, dnes sa avšak musí prispôsobovať obchodnej stratégii a marketingovému oddeleniu. U nás síce v menšom ponímaní, no proces je podobný, pretože módny priemysel, tak, ako naň nazeráme v zahraničí, na Slovensku neexistuje. 

Tuzemský dizajnér musí zastávať všetky spomínané pozície, aby odhadol predajnosť, čo je nesmierne náročné. V kolekciách sa preto zväčša predstavuje viacero foriem štýlov, respektíve ich kombinácií a následne sa prispôsobuje dopytu. Ak teda ľudia začnú mať chuť skôr na elegantnejšie kúsky, tak ich vedia nájsť v rôznych podobách aj u svojho obľúbenca. 

Má móda na Slovensku budúcnosť?

Áno, má, avšak nie je to o móde, ale skôr o prístupe. Rovnako, ako sa ľudia nechali presvedčiť, že slovenské potraviny sú kvalitné a chutné, tak musíme presviedčať o kvalite tuzemského dizajnu a jeho prospechu pre našu ekonomiku. 

Tým, že dizajn je drahší a trvácnejší ako jogurt, aj presviedčanie bude trvať dlhšie. Ak sa nám to podarí, vytvoríme z nákupu domácej módy bežný zvyk. 

Terézia, ďakujeme za tvoj čas a teraz ti už prenechávame priestor na čokoľvek budeš chcieť. :)

Ďakujem vám za milú spoveď a na záver asi len povzbudenie a zároveň pozvanie pre čitateľov. Možno si myslíš, že dizajn je pre teba cenovo nedostupný, ale to neznamená, že sa na nás nemôžeš prísť aspoň pozrieť do ateliéru. Radi ťa privítame a ukážeme, ako celý proces prebieha a funguje. :) 

Tuzemská spolupráca ako má byť. Magazín LÁV x freier x Branislav Šimončík. 

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa freier (@freier.o210),

V prípade, že sa o módne dianie zaujímaš aj trochu bližšie, určite nezabudni navštíviť ani našu stránku Móda Refresher, ktorá ti poskytne vždy len tie najzaujímavejšie a najhorúcejšie informácie z módneho sveta. Ďakujeme za podporu!

Domov
Zdieľať
Diskusia