Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Obsah vznikol v spolupráci s iRobot.
9. októbra 2018, 15:56
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Na vysávanie sa budeš tešiť. Robot Roomba e5 mení otravnú činnosť na vzrušujúci zážitok (Recenzia)

TECH
Uložiť Uložené

Prišiel čas vyhodiť klasický vysávač do kontajnera.

Technológie sa každým momentom posúvajú dopredu a môj starý hadicový vysávač toho má za sebou pravdepodobne až príliš. Možno tak prišiel čas vyskúšať niečo nadčasové.

Do rúk sa nám dostal najnovší robotický vysávač iRobot Roomba e5, ktorý má s ľahkosťou zvládnuť každodenné vysávanie bežných priestorov. Vyzbrojený trojstupňovým čistením, funkciou Dirt Detect a vkusným dizajnom sľubuje perfektne čistú podlahu.  Poďme ho teda vyskúšať.

Na vysávanie sa budeš tešiť. Robot Roomba e5 mení otravnú činnosť na vzrušujúci zážitok (Recenzia)
Vysávač iRobot Roomba e5 je prvou vlajkovou loďou pre rok 2019. Oproti predchádzajúcim modelom prináša 5-násobne vyšší výkon, novučičký dizajn a trojstupňové čistenie, vďaka ktorému si poradí s každým typom podláh.
Technológia iAdapt vysávač perfektne naviguje tak, aby nevynechal ani centimeter podlahy. Funkcia Dirt Detect sa zasa stará o to, aby aj tie najtvrdohlavejšie nečistoty zmizli z podlahy. Roomba e5 sa im totiž venuje, až kým nepodľahnú.
Na vysávanie sa budeš tešiť. Robot Roomba e5 mení otravnú činnosť na vzrušujúci zážitok (Recenzia)

Bez appky ani na krok

K samotnému vysávaču si budeš musieť stiahnuť aplikáciu iRobot HOME. Má vyše 70 MB, čo je na jednoduché ovládanie vysávaču pomerne dosť. Všetko sa však vysvetľuje rozkošnými animáciami, ktoré ti fungovanie v začiatkoch rýchlo vysvetlia.

Práve cez appku budeš vysávač ovládať najčastejšie. Nájdeš v nej príkaz na začatie vysávania, kalendár s históriou, plánovač či stav batérie. Pridať si môžeš tiež viacero vysávačov a každý z nich si ľubovoľne pomenuješ.

Čeština k dispozícii je, slovenčina však, bohužiaľ, nie. Pre drvivú väčšinu ľudí to však problém nebude.

Na vysávanie sa budeš tešiť. Robot Roomba e5 mení otravnú činnosť na vzrušujúci zážitok (Recenzia)

Nie je to len o vysávači

K Roombe dostaneš dokovaciu stanicu s káblom, kde sa vysávač dotykovo nabíja (naplno sa nabije približne za tri hodiny) a tiež virtuálnu stenu Dual Mode s batériami, ktorá má dva režimy fungovania.

Prvý mód Roombe zakazuje priblížiť sa k nej (napríklad k miskám pre psa), druhý zakazuje prekročiť určitú hranicu (vstup do pracovne, kde je veľa káblov).

Dokovacia stanica je najefektívnejšia pri stene, aby mohla Roomba úspešne zaparkovať.

Pred iRobot Roomba 5 sme nasypali špinu a bez nečistôt ju spoľahlivo zlikvidoval

Testovacia jazda

Pri prvom použití sa k vysávaču pripojíš cez Wi-Fi, všetko pritom zadávaš do smartfónu. Tvoj jediný kontakt s vysávačom bude stlačenie dvoch tlačidiel na vytvorenie pripojenia. Po prvej konfigurácii si aplikáciu môžeš odinštalovať a vysávač ovládať len skrz tlačidlá, no prídeš o hromadu užitočných funkcií.

Vo všetkom ostatnom je vysávač iRoomba samostatný. Po krátkom nabití sa vysávač prvýkrát vydá na svoju trasu, síce krížom-krážom a bez akéhokoľvek systematického prístupu, no to sa len snaží zistiť pôdorys a objaviť prekážky. Druhýkrát už je omnoho efektívnejší.

Vysávanie naostro

Musím sa priznať, že som sa prvýkrát o vysávač Roomba dosť bál, keď adrenalínovo behal medzi nohami stoličiek a dokonca vyliezol na nízku poličku. V prostredí sa však dobre vyzná a spoľahlivo povysáva aj kúty a rohy – na boku má totiž vysúvateľnú kefku a inteligentne sa s ňou natočí, vďaka čomu nemajú vlasy či chumáče prachu žiadnu šancu.

Samozrejme, je na tebe, aby si upratal zahodené ponožky či kocky Lega, no pokiaľ sa k nim Roomba dostane a ani po chvíli ich nedokáže spracovať, prekážky vypľuje a pokračuje ďalej. Problém môže byť s tenkými káblami, do ktorých sa iRobot zamotá. Chvíľu tiež drgá do dverí či pohyblivého nábytku.

Na vysávanie sa budeš tešiť. Robot Roomba e5 mení otravnú činnosť na vzrušujúci zážitok (Recenzia)

Umelá inteligencia

Roomba síce má od začiatku vytýčenú trasu, no priebežne ju mení. Pokiaľ zaregistruje obzvlášť odolnú špinu, zafunguje technológia Dirt Detect, vysávač odbočí a dôkladne špinu povysáva. Na každý kúsok podlahy pritom používa trojstupňový systém čistenia a poradí si tak s veľkými kusmi špiny i s malými čiastočkami. Kvalita vysávania je tak na veľmi vysokej úrovni.

Čistiaca hlava Roomby sa prispôsobuje povrchu pri prechode z podlahy na koberec. Nespadne zo schodov a dostane sa popod kreslá, pohovky a postele. Roomba nič nezničí a k sklám či zrkadlám pristupuje veľmi jemne.

Poteší ťa tiež šikovnými maličkosťami. Pokiaľ vysávanie v strede neprerušíš, Roomba sa tesne pred vybitím dostane naspäť na dokovaciu stanicu a dobije sa.

Na vysávanie sa budeš tešiť. Robot Roomba e5 mení otravnú činnosť na vzrušujúci zážitok (Recenzia)

Zhodnotenie

Roomba e5 je ako z budúcnosti. Ak robotickému vysávaču párkrát nastavíš, aby povysával celý byt či dom, bez problémov si udržíš čistú domácnosť aj desať dní. Na skrine či do pivnice však nevylezie, nenahrádza tak kompletné vysávanie klasickým hadicovým vysávačom. A rovnako ako hadicový vysávač, je trošku hlučný.

Na druhú stranu ti však ušetrí ohromné množstvo času a starostí. Vďaka šikovnej aplikácii dokáže Roomba povysávať, keď si práve v práci či na káve. Keď sa vrátiš, podlaha a koberce budú čisté a vysávač nehlasne oddychujúci v dokovacej stanici.

Na vysávanie sa budeš tešiť. Robot Roomba e5 mení otravnú činnosť na vzrušujúci zážitok (Recenzia)
 
Karolína (26): Super pomocník do domácnosti. Je samostatný a stačí spraviť iba jedno kliknutie, inak fičí úplne sám. Mal menšie problémy s hrubším kobercom v chodbe, ale nakoniec si poradil aj s ním. Je nenáročný a stačí mu len kúsok miesta na spanie. Navyše sa kamaráti s mojím psom:)
Lukáš (28): S robotom Roomba som bol viac-menej spokojný. Oceňujem veľkosť, vďaka ktorej sa robot dostane aj do relatívne úzkych priestorov. Úvodné spustenie je veľmi rýchle a jednoduché a na ovládanie stačí aplikácia. Aj keď je robot hlučný, údržba prístroja je nenáročná a pohodlná.
Miška (25): Kvalitu vysávania hodnotím pozitívne. Keď vysávač našiel prekážku v trase, obišiel ju a zapamätal si trasu. Pri prvom vysávaní sa dosť dlho zdržiaval v obývačke a vrátil sa tam, aj keď som ho nasilu presunula. Bez problémov sa však prehnal cez prah dverí, no skôr si myslím, že sa Roomba e5 oplatí skôr do väčších domácností.
Domov
Zdieľať
Diskusia