Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. augusta 2018, 16:44
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Ak si hore celú noc, na tvoj mozog to má výrazný dopad. Zhoršuje sa ti pamäť aj sústredenie

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Učiť sa či byť na párty celú noc má svoje zdravotné dane.

Všade čítame, že spánok je mimoriadne dôležitý a rozhodne by sme ho nemali podceňovať. Realita sa však odlišuje od všetkých príručiek a encyklopédií – každý študent či poriadne vyťažený človek vie, že dosahovať vytúžených osem hodín nie je vôbec jednoduché.

Keď však miesto spánku dokončuješ projekty alebo len stráviš celú noc v meste, na tvoj mozog to výrazne vplýva.

Internetom sa momentálne šíri štúdia z roku 2015. Autorom je skupina nórskych neurológov, ktorí na 21 mladých mužoch sledovali vplyv prebdených nocí. Takzvaný DTI dokáže na základe rozptýlenia vody v organizme odmerať zdravie nervového systému – subjekty však nemôžu konzumovať alkohol, kofeín či nikotín. Vedci sa zamerali najmä na nočné štúdium. Presne 23 hodín tak muži museli ostať hore v snahe naučiť sa na skúšku.

Ak si hore celú noc, na tvoj mozog to má výrazný dopad. Zhoršuje sa ti pamäť aj sústredenie
Zdroj: unsplash.com

Objavené boli výrazné zmeny v bielej mozgovej hmote – spánková deprivácia ovplyvňuje spôsob, akým medzi sebou komunikujú naše neuróny. Z vplyvu prebdenej noci sa však naše telo zrejme nedokáže vždy stopercentne zregenerovať, výsledkom pravidelného ponocovania tak môžu byť zhoršenie pamäti, sústredenia sa či bežných kongitívnych schopností.

Vedci predpokladajú, že väčšinu problémov spôsobených nedostatkom spánku dokáže vyliečiť niekoľko hodín v posteli navyše, no neexistuje žiadna záruka a ak si počas večerov plánuješ namáhať mozog, rozhodne si dopraj aj dostatočné množstvo spánku.

Ak si hore celú noc, na tvoj mozog to má výrazný dopad. Zhoršuje sa ti pamäť aj sústredenie
Zdroj: unsplash.com
Domov
Zdieľať
Diskusia