Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. augusta 2018, 13:05
Čas čítania 0:00
Soňa M.

Sprav zo seba na internete lepšieho človeka, ktorý sa ešte aj uplatní na trhu práce. Týchto 5 online kurzov ti v tom pomôže

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Rozšír si obzory a získaj certifikáty z e-learningu. Stíhaš to do konca leta.

Aj ty máš niekedy v lete pocit, že tvoj mozog nefunguje tak, ako by mal? Naprav to a precvič si závity s týmito piatimi e-learningovými kurzami.


Ako zapôsobiť na budúceho zamestnávateľa?

Možno si práve vyšiel zo školy alebo si sa jednoducho rozhodol, že sa zamestnáš. Ako však naplno využiť všetko, čo vieš a presvedčiť zamestnávateľa o tom, že práve ty si ten hľadaný človek? Pomôcť by ti mal online kurz Unlocking Your Employability z ponuky Univerzity v Queenslande.

Kurz ti nepodstrčí klasické  naučené odpovede, ktoré "chce" tvoj potenciálny zamestnávateľ počuť na pohovore, ani ti nebude dávať rozumy o tom, ako presne by mal vyzerať tvoj životopis. Dozvieš sa však, čo od teba trh práce naozaj potrebuje a to od samotných zamestnávateľov a úspešných zamestnancov.

Kde kurz nájdeš? EdX

Koľko času ti zaberie? Približne 7 hodín

V akom je jazyku? Po anglicky
Koľko stojí certifikát? 42.29 eur 

Čo treba vedieť o utečencoch

"Akých päť vecí by si si so sebou zobral, keby si hneď teraz musel opustiť krajinu? Na odpoveď máš šesťdesiat sekúnd." To je len jedna z otázok z kurzu Human Rights: The rights of refugees. Ten vo svojom portfóliu ponúka ľudskoprávna organizácia Amnesty International.

Porovnávaj svoje odpovede s tými od ľudí z celého sveta a zisti, či rozmýšľaš rovnako ako väčšina. Počúvaj príbehy ľudí, ktorí museli opustiť svoje domovy a udomácniť sa v dovtedy neznámych krajinách.

Dozvieš sa tu aj odpovede na najčastejšie otázky ako napríklad: Aký je rozdiel medzi migrantom a utečencom a kto vlastne má právo dostať azyl? Už od roku 2015 ide o čoraz frekventovanejšiu tému a nie vždy je ľahké vyznať sa v nej. Nebuď ignorant a zmeň to, veď kurz vyžaduje len minimum tvojho úsilia.

Kde kurz nájdeš?  EdX
Koľko času ti zaberie? Približne 7 hodín

V akom je jazyku? Po anglicky alebo po španielsky
Koľko stojí certifikát? 42,29 eur

Kresli ako pán

Zrejme každý má medzi priateľmi toho jedného človeka, ktorý krásne kreslí a všetci mu túto zručnosť závidia. Vďaka The Ultimate Drawing Course - Beginner to Advanced to môžeš byť práve ty. Kurz ti vysvetlí, prečo doteraz tvoje obrázky vyzerali nerealisticky a ako to zlepšiť. Vďaka nemu pochopíš princípy tieňovania a perspektívy.

Zistíš, ako sa kreslia ľudia či veci, ale aj to, že kreslenie nie je len zručnosťou alebo umením, ale vyžaduje aj tvoju presnosť a sústredenie. Áno, budeš používať aj pravítko, no nebude to nuda, pretože budeš môcť pozorovať progres na svojich praktických úlohách.

Najlepšie na tom je, že na portáli Udemy ponúkajúcom tento kurz sú pravidelne zľavy a ak máš šťastie, môžeš naraziť dokonca aj na viac ako deväťdesiat percentnú.

Kde kurz nájdeš?  Udemy
Koľko času ti zaberie? Približne 11 hodín

V akom je jazyku? Po anglicky
Koľko stojí certifikát? 149,99 eur

Varenie s harvardskými profesormi fyziky

Fyzika a varenie. Ani najmenej to podľa teba nejde dokopy? Špičkoví profesori z Harvardu ťa resvedčia o pravom opaku. Kurz Science & Cooking: From Haute Cuisine to Soft Matter Science (physics) ťa naučí pochopiť, čo sa s jedlom deje, keď ho mixuješ, režeš, krájaš či drvíš.

Ako tieto procesy ovplyvňujú celkovú kvalitu tvojho výsledného jedla a ako ti fyzika môže pomôcť vylepšiť ju? Poradia ti profesori fyziky a šéfkuchári. Na kuchyňu sa začneš pozerať ako na tvoje malé súkromné laboratórium.

Kurz je jednou zo série podobných "lekcií" z varenia a vedy, Harvardská univerzita už na platforme EdX predstavila kurz o varení a chémii, naplánovaná je ešte lekcia z varenia a potravinového inžinierstva.

Kde kurz nájdeš?  EdX
Koľko času ti zaberie? Približne 30 – 42 hodín

V akom je jazyku? Po anglicky
Koľko stojí certifikát? 85,77 eur

Neprokrastinuj, pusti sa do učenia

A ako sa to všetko naučíš? Aj na to, samozrejme, existuje kurz: Learning How to Learn: Powerful mental tools to help you master tough subjects. Ponúkajú ho Univerzita McMaster a Kalifornská univerzita v San Diegu. Prečo je také dôležité mať pod kontrolou prokrastináciu a ako si správne vytvoriť "checklist" pre lepšie zvládanie úloh? Študuj, ako sa učia osobnosti a ako funguje ľudský mozog, vyskúšaj si techniky hneď bez zbytočného množstva teórie.


Je pritom jedno, či sa v septembri vrátiš do školy a potrebuješ nájsť nové spôsoby, ako si zapamätať kvantum informácií alebo školské lavice už dávno nederieš a chceš sa toho veľa naučiť do práce či pre všeobecný prehľad.

Kde kurz nájdeš? Coursera
Koľko času ti zaberie? Približne 6 – 9 hodín

V akom je jazyku? Po anglicky, španielsky, portugalsky a čínsky
Koľko stojí certifikát? 42 eur

Domov
Zdieľať
Diskusia