Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. júla 2018, 19:21
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Prvý farebný 3D röntgen vyzerá trochu strašidelne. Vie v ľudskom tele zobraziť aj svaly či tkanivá

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Klasické čiernobiele snímky budú o pár rokov zrejme minulosťou.

Pri slove röntgen si zrejme všetci predstavíme čiernobiele snímky, ktoré nám lekári nechávajú urobiť, aby vedeli posúdiť, či sme si nezlomili ruku, alebo ako sú na tom naše zuby. Súčasná röntgenová technológia sa využíva už desiatky rokov, ale nie je v žiadnom prípade na samotnom vrchole svojho potenciálu.

Pri klasickom röntgene vidí lekár len bielu a čieru farbu. Biela farba znázorňuje naše kosti, pretože cez kosti lúče neprejdú, zatiaľ čo cez naše tkanivá lúče prejdú, a tak na výslednej snímke vyzerajú čierne. O pár rokov však klasické čiernobiele snímky z ambulancií možno vymiznú.

Spoločnosť MARS Bioimaging strávila posledných desať rokov vývojom novej technológie na skúmanie nášho tela bez potreby zásahov skalpelom. Vývoj priniesol prvý farebný röntgen, ktorý dokáže naše telo pomocou špeciálneho programu zobraziť aj v 3D a nezastavuje sa pred tkanivami, takže lekári majú šancu preskúmať oveľa viac ako doteraz.

Nový röntgen využíva aj technológiu zo strediska CERN, takže pri testovaní vie zmerať energetické levely jednotlivých lúčov pri prejdení cez častice v našom tele. Vďaka tomu vedia výsledné snímky zobraziť nielen kosti, ale aj tkanivá a svaly.

Momentálne nie je nová technológia voľne dostupná, takže tvoj lekár si ju tak skoro nebude môcť zaobstarať, ale využíva sa v rôznych uzavretých výskumoch. Najbližšie mesiace by mali priniesť aj prvé testy na pacientoch na Novom Zélande, takže ak pôjde všetko dobre, o pár rokov môžeš farebný röntgen očakávať aj v najbližšej ambulancii.

Domov
Zdieľať
Diskusia