Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. júla 2018, 19:20
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Nechceš si kúpiť 400-metrový starý kraľovanský tunel? ŽSR ponúkajú na predaj miesto, cez ktoré kedysi premávali parné vlaky

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Tunel obsahuje aj jaskyňu a hľadá nového vlastníka.

Na košicko-bohumínskej železnici bol v roku 1871 postavený tunel pri Kraľovanoch. V druhej polovici 19. storočia predstavoval veľmi dôležitú súčasť trate, po ktorej premávali parné vlaky a vyžadoval si aj dávku zručností a skúseností pri samotnej výstavbe.

Starý kraľovanský tunel meria 408 metrov a nie je vôbec maličký. Do výšky dosahuje cez 5,5 metra, do šírky zase viac ako 5 metrov a vykopaný bol do vrchu Sokol pri rieke Váh. Po roku 1948 ho však železnice prestali využívať. Odvtedy našiel zopár zaujímavých využití, ale momentálne hľadá nového majiteľa.

V minulosti slúžil ako mliekarenský sklad či sklad náradia pri výstavbe vodnej nádrže, avšak v súčasnosti chátra a vyžadoval by rozsiahlu rekonštrukciu. Na portáli Reality.sk sa objavil pár dní po začiatku júla a hneď zaujal aj médiá, pretože podobná stavba sa na realitnych portáloch tak často neobjavuje.

Tunel predáva priamo spoločnosť Železnice Slovenskej republiky a chcela by za objekt získať 113 800 eur bez DPH. Okrem viacerých nestabilných úsekov má starý kraľovanský tunel aj obrovský problém. Neobsahuje už žiadne koľajnice a je dostupný len z jednej strany, pretože východ na tej druhej bol zasypaný. Zatiaľ nevedno, či bude mať o tunel niekto záujem a na čo by sa mohla stavba premeniť, ale keby sa ho ujal šikovný investor, zrejme by bolo možné ho prerobiť na lákavú turistickú atrakciu.

Celú reportáž nájdeš na tomto odkaze.

Domov
Zdieľať
Diskusia