Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
V spolupráci s Ria.
24. júna 2018, 14:45
Čas čítania 0:00
freshfem redakcia

Čo nás naučila menštruácia? 5 vecí, ktoré robia ženy silnejšími bytosťami

ŽENSKÉ ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Každý mesiac tá istá pesnička. Ako sa s tým vysporiadať?

Žena počas mesiaca prechádza rôznymi fázami, ktoré lomcujú jej pocitmi, menia nálady či rozhadzujú hormóny. V dnešnom modernom svete už nie je žiadne tabu rozprávať sa o veciach, ktoré by v minulosti vzbudzovali pohoršenie. Dovolím si tvrdiť, že dievčatá počas svojho dospievania prežívajú “krušnejšie” chvíle ako chlapci a častokrát sa ocitajú v situáciách, ktoré vedia byť pekne nepríjemné. 

Príroda sa nás na názor nepýtala, keď to vymyslela tak, že dievča v období svojho dopsievania dostane menštruáciu a každý mesiac zažíva doslova premeny svojej osobnosti. Ale veď povedzme si to tak, asi by nás muži tak nemilovali, keby sme nemali tie svoje “nálady”. 

Skúsme sa trochu odosobniť, dámy, a vtipne sa pozrime na situácie, ktoré zažila väčšina z nás. 

Môžeš jesť čo chceš

Zajedanie cheeseburgru čokoládou nebolo nikdy lahodnejšie. Počas týchto dní pokojne upusti uzdu svojej fantázii a vychutnaj si chute, ktoré ťa spravia šťastnou. Hormóny niekedy nastavia latku trošku vysoko a ty sa o pár dní budeš čudovať, čo všetko si dokázala do seba napchať. Avšak počas týchto dní to máš odpustené

Každý konflikt, ktorý začneme, máme ospravedlnený

Ten pocit, keď ti partner povie niečo, čo nie je úplne podľa tvojich predstáv. Dokážeš sa uraziť na jedno slovo, ktoré je podľa tvojho názoru nesprávne použité vo vete a teba sa to dotkne. V hlave si v tej chvíli dokážeš spojiť najrôznejšie môžné scenáre a tebe je zrazu do plaču. On nechápe čo sa deje a najradšej by utiekol z tvojej prítomnosti, avšak ak je silný jedinec, pretrpí pár scén a onedlho bude všetko v poriadku. Nuž, páni, na toto máme skvelé ospravedlnenie a tým je to, že sme jednoducho ženy. 

Vadí nám, že dýcha

Jednoducho vadí. To, že partner príliš hlasno dýcha, že neodpísal na našu správu do pár sekúnd, že si ho poslala do obchodu po čokoládu a on síce čokoládu priniesol, ale nie takú, akú si si priala. Kričíme, plačeme a sťažujeme sa. Sme precitlivelé, avšak nahromadené emócie dostanú konečne voľnú cestu a my vieme byť po “tom” krotké a láskyplné.

Trénujeme zručnosti

Niekedy je naozaj ťažké aj pre nás, skúsené ženy, v podnapitom stave na festivale v toi-toike v poločupe absolvovať nemilú vec, ktorú by som tu nerada opisovala do detailov. Výmena tampóna vie byť sem-tam dosť ošemetná, avšak aspoň nás cvičí trpezlivosti, zručnosti a ohybnosti.

Sme silnejšie, ako vyzeráme

Kŕče v podbrušku, citlivé prsia, bolestivé bradavky a nepríjemný pocit v krížovej časti. Keď si jedna krehká, nežná žena predstaví, že raz bude musieť prežiť aj takú vec, akou je pôrod, hneď sú tie kŕče jemnejšie. Menštruácia a jej sprievodné prejavy nás učia byť odolnejšími, silnejšími a len tak nás nezlomí nejaká chrípka a neodpadávame pri porezaní prstu, ako podaktorí chlapi (česť výnimkám, nie som feministka). Nuž, ženy, sme silnejšie ako sa na prvý pohľad zdáme.

Viac info na Ria

Domov
Zdieľať
Diskusia