Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. júna 2018, 11:18
Čas čítania 0:00
Sona O.

Naozaj hlúpneme? Podľa nórskeho výskumu klesá priemerné IQ o 7 bodov každú generáciu

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Zdá sa ti, že ľudia sú čoraz hlúpejší? Vedci zistili, že od roku 1975 naša inteligencia neustále klesá.

Po druhej svetovej vojne sa zdalo, že svitá na lepšie časy. Priemerné IQ totiž začalo pomaly, ale isto vzrastať približne o 3 body každú generáciu. Tomuto fenoménu dali vedci meno Flynnov efekt. Trend sa však znenazdajky zastavil v polovici 70. rokov a odvtedy to vyzerá tak, že iba hlúpneme.

Dolu vodou to s nami ide celom rapídne, keďže naše skóre v inteligenčných testoch klesá až o 7 bodov každú generáciu. Dokazuje to štúdia, ktorá sa okrem IQ zaoberá aj vývojom umelej inteligencie. 

Jedna z teórií hovorí, že za všetko môže zlý edukačný systém, ktorý deti dostatočne nepodporuje v logickom rozmýšľaní, kreativite a v riešení matematických úloh. Druhá ale argumentuje, že hlúpneme kvôli technológiám, pretože miesto kníh trávime čas iba pri počítačoch a mobiloch.

Naozaj hlúpneme? Podľa nórskeho výskumu klesá priemerné IQ o 7 bodov každú generáciu
Zdroj: unsplash.com

Zatiaľ sa však nikomu nepodarilo potvrdiť ani vyvrátiť, prečo sa náš inteligenčný kvocient tak znížil. Ole RogeburgBernt Bratsberg z  Ragnar Frisch centra ekonomického výskumu v Osle hovoria, že dnešní muži sú dokonca hlúpejší ako ich otcovia. 

Dvojica porovnávala skóre 730-tisíc mužov, ktorí vstúpili do armády medzi rokmi 1970 až 2009. Mladšie generácie nedopadli zrovna najlepšie.

Keďže presne nevieme, čo spôsobuje naše hlúpnutie, môžeme mu zabrániť iba ťažko. Aj napriek tomu existuje jeden recept, ako sa dá situácie ešte zachrániť. Jedenie rýb vraj zvyšuje našu inteligenciu.

Deti vo veku 9 až 11 rokov, ktoré jedia ryby aspoň raz do týždňa, dosahujú až o 5 bodov lepší výsledok ako ich rovesníci. Vyplýva to zo štúdie uskotočnenej na Pensylvánskej univerzite.

Aj napriek negatívnemu zisteniu odborníkov z Nórska, existuje stále mnoho výskumov, ktoré hovoria niečo iné. Napríklad takí Briti pozorovali výsledky štandardizovaných testov od roku 1938 do roku 2008 a podľa ich zistení sa zvýšili o 14 bodov

Podľa niektorých štatistík Flynnovho efektu sa IQ od 2. svetovej vojny zvyšuje, no nie všade rastie rovnakým tempom. Nárast sa pohybuje niekde medzi 5 až 25 bodmi.

Domov
Zdieľať
Diskusia