Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. júna 2018, 14:50
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Každý z nás pred spaním sleduje sociálne siete, no v skutočnosti si zvyšuješ riziko na depresiu či bipolárnu poruchu

ZAUJÍMAVOSTI FACEBOOK INSTAGRAM TWITTER YOUTUBE
Uložiť Uložené

Štúdia s až 91 000 ľuďmi tvrdí, že by si mal smartfón odložiť o 22:00.

Nie je žiadnym tajomstvom, že takmer každý z nás miluje prehliadanie si Instagramu, Facebooku či YouTube tesne pred spaním, keď sme už pohodlne vyvalení v posteli. Možno si už však počul, že takáto činnosť nemá práve najblahodárnejšie účinky na tvoj zdravotný stav a nedávna štúdia, do ktorej sa zapojilo až 91 000 ľudí, to jasne potvrdzuje.

Najväčším problémom je pritom riziko psychických chorôb. Prehliadanie si sociálnych sietí pred spaním zvyšuje riziko depresie, neuroticizmu či bipolárnej poruchy. Ideálny čas na ukončenie svojich aktivít na telefóne je podľa vedcov približne o 22:00. Svoj smartfón by si tak mal pred spaním čo najskôr odložiť. Problémom pritom nie je len modré svetlo, no tiež narušenie spánkových cyklov.

Každý z nás pred spaním sleduje sociálne siete, no v skutočnosti si zvyšuješ riziko na depresiu či bipolárnu poruchu
Zdroj: unsplash.com

Príjem informácií z internetu v nás podnecuje obrovské množstvo myšlienok, ktoré nám víria v hlave, vďaka čomu môžeme mať väčší problém so zaspaním, čo vedie k mnohým psychickým problémom. Ľudia, ktorí svoj smartfón neodložia ani tesne pred spaním, mali o 11 % vyššiu šancu mať bipolárnu poruchu. Pri depresii sa číslo pohybuje na 5 %.

Domov
Zdieľať
Diskusia