Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Obsah vznikol v spolupráci s mistore.sk
29. mája 2018, 14:47
Čas čítania 0:00
Tomáš Macho

Najlepším smartfónom za 200 € je jednoznačne Xiaomi Redmi Note 5. Prečo je tomu tak?

TECH XIAOMI
Uložiť Uložené

Skvelý displej, nový fotoaparát či rýchly procesor rozhodne zavážia pri výbere.

Nie je tomu tak dávno, čo boli svetu predstavení nástupcovia legendárneho Xiaomi Redmi Note 4, jedného z najpopulárnejších smartfónov strednej triedy. Novinky v podobe Xiaomi Redmi 5 Plus a Note 5 sú v predaji síce len chvíľu, no my si dovolíme tvrdiť, že ide v súčasnosti o najlepšie smartfóny strednej triedy. A svoje tvrdenie veľmi radi obhájime na výkonnejšom z menovaných - Redmi Note 5.

Najlepším smartfónom za 200 € je jednoznačne Xiaomi Redmi Note 5. Prečo je tomu tak?
Zdroj: Xiaomi

Viac-menej identický vzhľad s predchádzajúcou generáciou vsádza na overený úspech. Pozitívom aj napriek nízkej cene je celková kvalita spracovania, Xiaomi totiž sprísnilo kontrolu kvality výsledných produktov. Robustné spracovanie kombinuje plast a odolné ochranné sklo v 3 farebných prevedeniach: čiernej, zlatej a modrej.

Ako prvý komponent musíme spomenúť zobrazovaciu jednotku. Hoci sa budeme opakovať, opäť uvádzame, že 18:9 je pravdepodobne najpraktickejší pomer strán, či už pre zobrazovanie konverzácií, webových stránok alebo sledovanie filmov a hranie hier. Veľký 6-palcový IPS displej navyše disponuje rozlíšením 2160 x 1080 pixelov, takže získate dostatočne jemný a atraktívny obraz.

Odporúčané
Xiaomi predstavuje novú vlajkovú loď s optikou Leica. Xiaomi 14 prináša o 32 % lepší výkon a výrazne nižšiu spotrebu energie Xiaomi predstavuje novú vlajkovú loď s optikou Leica. Xiaomi 14 prináša o 32 % lepší výkon a výrazne nižšiu spotrebu energie 15. marca 2024, 12:00

Ovládacie kapacitné tlačidlá sa kvôli väčšiemu pomeru plochy displeja presunuli na obrazovku, no ich funkcia sa v rámci ovládania nijak nemení. Telefón je v jednej ruke relatívne neobratný, väčšia uhlopriečka vás skôr či neskôr donúti využívať obe ruky.

Najlepším smartfónom za 200 € je jednoznačne Xiaomi Redmi Note 5. Prečo je tomu tak?
Zdroj: Xiaomi

Po otočení telefónu si nemožno nevšimnúť dvojitý fotoaparát, ktorého vzhľad je takmer identický s kamerou iPhonu X. Dva snímače s rozlíšením 12 a 5 MP sú okrem iného zamerané na fotografovanie v horších svetelných podmienkach a zároveň sa konečne môžeme tešiť na lepší hĺbkový "bokeh" efekt, pri ktorom blízke objekty takpovediac vystupujú do popredia, zatiaľ čo pozadie zostáva do určitej miery rozmazané.

O rozostrenie sa stará práve druhá kamera v spolupráci s umelou inteligenciou detekujúcou obrysy blízkych objektov. Viaceré portály označili fotoaparát Redmi Note 5 za vôbec najlepšiu v danej cenovej relácii a my nemôžeme nesúhlasiť. Na prednej strane nájdeme 20 MP selfie foťák.

Najlepším smartfónom za 200 € je jednoznačne Xiaomi Redmi Note 5. Prečo je tomu tak?
Zdroj: Xiaomi

Presuňme sa pod povrch k ďalšej dôležitej novinke a tou je výpočtový čip - Snapdragon 636. Čerstvá novinka prináša oproti predchádzajúcemu Snapdragonu 625 vyššiu rýchlosť a zároveň nižšiu spotrebu. Redmi Note 5 zvláda i graficky náročné hry a pri jeho používaní sa len málokedy stretnete s momentom, pri ktorom budete musieť na tú či onú aplikáciu čakať. Kombináciou 4 energeticky nenáročných a 4 výkonnostných jadier získame výkon a úsporu, ktorá momentálne na trhu nemá žiadnu konkurenciu.

Najlepším smartfónom za 200 € je jednoznačne Xiaomi Redmi Note 5. Prečo je tomu tak?
Zdroj: Xiaomi

Batéria si zachovala kapacitu 4 000 mAh, čo v reálnych hodnotách udrží telefón pri vedomí po dobu nepretržitých 12-hodín. Pri náročnejšom používaní sa môžete spoľahnúť na zhruba 1,5 dňa výdrže, bežný používateľ siahne po nabíjačke raz za 2 až 5 dní v závislosti od mobilných aktivít.

Odporúčané
TOP 10 tipov na tech darčeky od 30 eur, s ktorými vybavíš vianočný darček pre frajera, rodičov aj súrodencov TOP 10 tipov na tech darčeky od 30 eur, s ktorými vybavíš vianočný darček pre frajera, rodičov aj súrodencov 15. decembra 2023, 9:00

Menšou nevýhodou je absencia USB-C portu (nabíjate cez klasické micro-USB) a taktiež chýba funkcia rýchleho nabíjania. Z 0 na 100 sa však nabije za približne 2 hodiny, čo ešte stále možno považovať za prijateľnú hodnotu.

Najlepším smartfónom za 200 € je jednoznačne Xiaomi Redmi Note 5. Prečo je tomu tak?
Zdroj: Xiaomi

Mimo iného sú už tradične v ponuke dva pamäťové varianty a to 32/64GB rozšíriteľné o SD kartu až do veľkosti 128GB. Operačná pamäť RAM si vyslúžila 3/4GB, čo dostatočne pokryje všetky požiadavky. Podpora dvoch SIM kariet, senzor odtlačkov prstov na zadnej strane či notifikačná LED dióda je už štandardom série. Veľkým plusom je aktuálny operačný systém. Zariadenie prichádza s predinštalovaným OS Android 8.0 Oreo a nadstavbou MIUI 9

  • 6-palcový IPS displej s pomerom strán 18:9 a rozlíšením 2160 x 1080 pixelov
  • 12 a 5 MP kamery vzadu, 20 MP selfie kamera vpredu
  • osem-jadrový Snapdragon 636 zameraný na výkon i úsporu
  • snímač odtlačkov prstov
  • batéria s kapacitou 4 000 mAh
  • 32/64GB úložisko s podporou SD kariet do 128GB
  • 3/4GB RAM
  • Dual SIM
  • Android 8.0 s nadstavbou MIUI 9
Najlepším smartfónom za 200 € je jednoznačne Xiaomi Redmi Note 5. Prečo je tomu tak?
Zdroj: Xiaomi

Pokiaľ sa rozhodujete pre kúpu smartfónu v cenovej relácií okolo 200 €, vedzte, že Redmi Note 5 by mal byť na prvom mieste v pomyselnom rebríčku kandidátov. Obsahuje zbrusu nový čip pre strednú triedu, ktorého parametre pocítite pri každodennom používaní, ďalej sme sa po niekoľkých rokoch dočkali nového fotoaparátu s výrazne lepšou kvalitou snímok a do popredia sa dostáva i displej s moderným pomerom strán. Spolu s aktuálnym operačným systémom sú práve toto dôvody, podľa ktorých môžeme Redmi Note 5 označiť za najlepší smartfón strednej triedy. 

Xiaomi Redmi Note 5 kúpite na Mi Store za 209€

Domov
Zdieľať
Diskusia