O FOU ZOO je známe, že úroveň služieb, jedla i samotného zážitku vysoko prevyšuje štandard. Je tomu skutočne tak?
Ázijských reštaurácii máme na Slovensku veľa, avšak existuje jedna, ktorá povzniesla stolovanie na umenie. Fanúšik gastro kultúry už určite počul o FOU ZOO, kde sa skĺbila európska kuchyňa s tou ázijskou a vzniklo miesto, ktoré vyplnilo prázdnu dieru na poli najlepších reštaurácií v Bratislave. My sme sa s Refresherom vybrali zmapovať ich nové menu, ktoré pozostáva zo siedmich chodov určených ideálne pre dve osoby.
O reštaurácii je známe, že úroveň služieb, jedla i samotného zážitku vysoko prevyšuje štandard, avšak nikto sa nemusí báť, že sa tu nebude cítiť komorne či príjemne. FOU ZOO si zachováva priateľský prístup a každé jedlo ti naservírujú s takým štýlom, že chuť na ďalší chod bude v tebe neustále narastať.
Poďme sa teda bližsie pozrieť na to, ako prebiehala viac ako dvojhodinová večera, na ktorej sme sa s našou fotografkou Nicole Lieskovskou a moderátorom Krištofom náramne bavili a prečo sme povedali degustačnému 7 chodovému menu sedemkrát áno.
1. ORIGINÁLNE MIESTO
FOU ZOO sa nachádza na petržalskej strane, kde je výborná dostupnosť a dokonca tu aj zaparkuješ lepšie ako niekde v centre, čo sme naozaj ocenili. Hneď ako sme vošli, pozorný personál nás usadil ku stolu a na úvod nás pohostil welcome drinkom, ktorý sme vďačne prijali.
Na prvý pohľad sa môže zdať, že priestor je tmavý, avšak tlmené svetlo, ktoré sa pretláča cez okná, vytvára intímny dojem.
Reštaurácia nepôsobí neprirodzene luxusne ani chladne a už pri vstupe si si istý, že to nebude ani nič obyčajné. Naozaj je to idálne miesto či už pre páry, ktoré idú osláviť svoje výročie, alebo ako priateľskú večeru na úrovni.
2. OBSLUHA, KTORÁ ŤA O JEDLE AJ NIEČO NAUČÍ
Vzhľadom na meno reštaurácie sme neočakaváli čašníka, ktorý nás bude mať, obrazne povedané, na háku, ale nečakali sme ani servis v takomto štýle. Personál je maximálne priateľský, avšak zachováva si profesionalitu. Vie o každom jednom chode, ingrediencii i spôsobe prípravy a ohúri ťa svojimi znalosťami.
Evidentne to ale nie sú naučené poznámky, nakoľko s ním môžeš viesť otvorený rozhovor a zvládne zodpovedať napríklad aj Krištofove záľudné otázky. Pri stolovaní nám čašník vytvoril takú atmosféru, že sme nedočkavo čakali na ďalšie prekvapenie.
3. KAŽDÝ CHOD ŤA PRÍJEMNE PREKVAPÍ
Ak sa dá zamilovať do jedla, tak sa môže pokojne stať, že to bude práve vo FOU ZOO. 7-chodové menu pre dve osoby (u nás rovno pre tri) ti ponúka širokú škálu toho naj, čo si tu môžeš objednať. Lososový tatarák, Kimchi kreveta rolka, Miso polievka, a to zďaleka nie je všetko.
Prichádza bravčové Ibérico, čo je výberové mäso z ibérskych prasiat, ktoré sú chované navoľno vo výbehu a kŕmia ich výlučne prírodnou potravou. Preto je ich mäso zdravšie, jemnejšie a chuťovo lahodnejšie ako klasické bravčové. K tomu je vegetariánska verzia, zeleninový šalát s bylinkami.
4. DEZERTY NEZAOSTÁVAJÚ
Na záver prišli na rad dva dezerty, ktoré neboli o nič menej vymakanejšie ako každý chod pred nimi. Jednoduchý názov prvého dezertu bol Malina a presne aj tak jednoducho sme ju zjedli. V ústach sa nám rozplývala biela čokoláda a chuť makadámového orecha, každému však v inom pomere, nakoľko sme sa o dezerty skoro pobili vidličkami.
Druhým a zároveň posledným dezertom boli Profiterolky s výraznou chuťou matcha a karamelu.
5. ATMOSFÉRA
Samozrejme, záleží aj na tebe, s kým si chceš tento gurmánsky zážitok vychutnať, avšak garantujeme ti, že personál FOU ZOO, samotné jedlo i priestor ti takúto večeru pripravia dokonale.
Medzitým, ako sme počúvali zaujímavosti o jednodtilých chodoch, naša Nicole vášnivo fotila a my s Krištofom sme len netrpezlivo čakali na moment, kedy ponoríme naše lyžičky či čínske paličky do ďalšieho sústa.
6. ZDIEĽANÉ STOLOVANIE
Príjemným bonusom 7-chodového degustačnému menu je spôsob, akým je servírované. Ide o spoločné šérovanie, kedy je stolovanie založené na zdieľaní. Avšak mysleli aj na taký detail, aby polievku dostal každý svoju a takisto sa nemusíte navzájom kŕmiť, nakoľko máte vlastné tanieriky (ale, samozrejme, aj môžete). Každému sa ujde presne toľko, koľko potrebuje, aby bol spokojne sýty.
7. CENA
Poslednou otázkou ostáva cena. Čo asi stojí toto 7-chodové panázijské menu v jednej z najlepších reštaurácií v Bratislave? Nie je to ani veľa ani málo, a preto berieme sumu, za ktorú sa tu môžete najesť, za viac ako prívetivú. 99 EUR pre dve osoby s tým, že to nebude klasika, ktorú zažiješ v hociktorej reštaurácii. Všetky elementy, ktoré som spomínala vyššie, ti vyčarujú originálny zážitok, ktorý by si raz za čas mohol dovoliť každý. A my sme si ho veru užili.