Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Článok vznikol v spolupráci s filmovým festivalom Ekotopfilm - Envirofilm.
9. mája 2018, 12:58
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Aj slovenskí raperi už varujú pred plastovým odpadom. Opak z A.M.O. varuje pred oceánmi preplnenými plastom

ZAUJÍMAVOSTI BRATISLAVA PRÍRODA ŽIVOTNÉ PROSTREDIE
Uložiť Uložené

Opak už nevydržal ostať so zatvorenými ústami.

Pokojne môžeme povedať, že dnes žijeme takpovediac v dobe plastovej. Odpad ohrozuje moria aj súš a plast je skrátka veľkou hrozbou pre každého z nás, aj keď to na Slovensku až tak nepociťujeme. Na problém s plastami sa len pred pár dňami rozhodol upozorniť aj známy raper Opak zo skupiny A.M.O., ktorý sa pochválil trackom Doba Doba.

Ten bol vydaný pri príležitosti najstaršieho filmového festivalu o udržateľnom rozvoji Ekotopfilm - Envirofilm, no ale ak sa čuduješ, ako s tým súvisí rap, je to veľmi jednoduché a nejde o žiadnu náhodu. Opak už s festivalom spolupracuje 8 rokov a dokonca vo svojom zvukovom štúdiu aj dabuje premietané filmy. Videl ich už stovky a má tak dobrý prehľad o tom, čo sa vo svete deje.

Aj slovenskí raperi už varujú pred plastovým odpadom. Opak z A.M.O. varuje pred oceánmi preplnenými plastom
Zdroj: Opak

"Plastová doba, kontaminovaná doda, doba konzumu," asi tak vidí vo svojej novej skladbe raper Opak stav našej planéty. Filmový festival Ekotopfilm - Envirofilm ovplyvnil nielen jeho rodinu, ale teraz už vieme, že aj jeho tvorbu. Track je samozrejme doplnený aj umeleckým klipom, ktorý mal premiéru na festivale v Bratislave.

O ten sa postarali študenti SSUŠ Animovanej tvorby v réžii Martina Hudáka (Oreo), ktorý je autorom nápadu. "Zábery do videa som si najskôr predtočil sám. Podľa režiséra má klip ukázať moje videnie sveta. V štúdiu mi to potom prekreslili študenti, a tak vznikol tento rotoskopický klip,vysvetľuje Opak, ako dielo vzniklo.

 

Opak však aj doslova žije podľa toho, čo spieva. "Snažím sa žiť čo najviac nazeleno. Postavili sme si s rodinou takmer pasívny dom z prírodných materiálov, máme záhradu, kde nestriekame, kompostujeme, pestujeme si zeleninu. Samozrejme separujeme odpad. Vyhýbame sa plastom, vyberáme lokálne potraviny, čapujeme si ekodrogériu, riešime témy plytvania... Všetko sa dá zlepšiť, aj u seba vidím, čo by sa ešte dalo. Všetko postupne," opisuje Opak postupnú zmenu životného štýlu.

Festival Ekotopfilm - Envirofilm síce už prebehol, a to v Bratislave a v Banskej Bystrici medzi 30. aprílom a 4. májom, ty si však môžeš pozrieť víťazné filmy aj na festivalovej Tour po Slovensku, pričom sa už teraz môžeš navnadiť vďaka trailerom dostupným na internete. A výnimkou nebude ani Opakov song, ktorý každé ráno dopĺňal vzrušujúci program na festivale, na Tour totiž nebude chýbať ani ten.

Aj slovenskí raperi už varujú pred plastovým odpadom. Opak z A.M.O. varuje pred oceánmi preplnenými plastom
Domov
Zdieľať
Diskusia