Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. mája 2018, 12:36
Čas čítania 0:00
Sona O.

Budú onedlho rozhodovať roboti o tvojom zamestnaní? Ruský bot Vera bol vymyslený, aby firmám zjednodušil pracovné pohovory

TECH HR PRÁCA ROBOTIKA UMELÁ INTELIGENCIA
Uložiť Uložené

Ruský start-up Stafory vytvoril bota špeciálne navrhnutého pre pracovné pohovory.

Predstav si, že si hľadáš novú prácu, nedávno si odoslal životopis do tvojej vysnívanej firmy a čakáš na ich reakciu. Tá však príde v úplne inej forme, ako si pôvodne očakával. V telefóne sa ozve ženský hlas, znie trochu zvláštne a keď sa predstaví, zistíš prečo. "Dobrý deň, moje meno je Vera a som robot. Je váš záujem o pracovnú pozíciu stále aktuálny?" 

Budú onedlho rozhodovať roboti o tvojom zamestnaní? Ruský bot Vera bol vymyslený, aby firmám zjednodušil pracovné pohovory
Zdroj: Youtube

Znie to ako sci-fi, no v Rusku softvér Vera pomáha už 200 firmám vrátane IKEA. Za deň dokáže urobiť až 1500 pohovorov a nepotrebuje žiadnu prestávku. Dokonca zasiela aj emaily, v ktorých ti oznámi svoje rozhodnutie. Zatiaľ sa nejedná o robota vo fyzickej podobe, ale iba o počítačový softvér, ktorý funguje v rámci virtuálnej reality.

"Chceli sme vytvoriť niečo, čo by fungovalo ako Uber na prácu, ale miesto auta si firma môže zavolať kopu uchádzačov o zamestnanie. Momentálne Veru používajú vo 200 firmách, to znamená, že softvér urobí denne 50-tisíc pohovorov." 

Zatiaľ hovorí iba po rusky a po anglicky, no developeri veria, že jej jazykové schopnosti dokážu rozšíriť. Jej možnosti sú zatiaľ rovnako limitované, aj keď dokáže vyberať budúcich zamestnancov pomerne presne, na otázky odpovedá iba s 82 % presnosťou. Komunikáciu limituje výhradne na pracovnú oblasť.

Odporúčané
„Rómovia nechcú pracovať, stačia im dávky.” Kvôli stereotypným nálepkám si až 70 % Rómov na Slovensku nevie nájsť prácu „Rómovia nechcú pracovať, stačia im dávky.” Kvôli stereotypným nálepkám si až 70 % Rómov na Slovensku nevie nájsť prácu 18. apríla 2024, 10:30

Zakladateľom start-upu je  Alexei Kostarev. Ten podotýka, že aj napriek užitočnosti bota, ktorý vie výberové konanie značne urýchliť a zjednodušiť, pred prijatím by malo dôjsť k osobnému kontaktu s uchádzačom a vo finále by mal rozhodovať špecialista HR. Interview s Verou zatiaľ prebieha iba telefonicky alebo prostredníctvom videohovoru

Program tiež nie je vhodný pre výber zamestnancov na vedúce pozície a skôr sa hodí na jednoduchšie a menej náročné povolania. "Čo sa týka manažmentu, pre Veru tu nevidím veľké uplatnenie. Ľudia to dokážu robiť oveľa lepšie. Myslím si však, že firmy začnú využívať umelú inteligenciu stále častejšie a budú ju vnímať ako prostriedok na uľahčenie ich práce," povedal Kostarev.

Domov
Zdieľať
Diskusia