Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. apríla 2018, 15:32
Čas čítania 0:00
Richard Končol

10 najlepších skladieb Aviciiho

HUDBA SMRŤ TOP 10
Uložiť Uložené

Za svoju kariéru stihol švédsky talent relatívne dosť. Spísali sme zoznam desiatich vecí, ktoré stoja za pozornosť.

V piatok (ozaj veľmi nečakane) obletela svet správa o smrti švédskeho producenta Aviciiho, ktorý zomrel vo veku 28 rokov zo stále nezistených príčin. Bohužiaľ, je to presne ten Avicii, o ktorom sa zmienil Mike Posner vo svojej skladbe I Took A Pill In Ibiza ("I took a pill in Ibiza, to show Avicii I was cool").

Avicii vo svojich začiatkoch (teda zhruba 11 rokov dozadu) navštevoval internetové fórum známeho holandského houseového DJa a producenta menom Laidback Luke, ktorého fanúšikovia EDM poznajú napríklad z Tomorrowlandu. Jeho deep houseové tracky si našli miesto v playlistoch DJov a za vskutku krátky čas sa vypracoval na kvalitného producenta, ktorého najväčšmi ovplyvnili práve mená ako Daft Punk, znovu sformované trio Axwell, Ingrosso a Angello - teda Swedish House Mafia či Eric Prydz, rovnako švédsky krajan ako on či SHM.

 

Studiomode

Príspevok, ktorý zdieľa Avicii (@avicii),

Aviciiho citeľný rukopis zas ovplyvnil napríklad kráľa tropical housu Kyga, ktorý mu vzdal poctu aj na svojom Instagrame. Avicii bol naraz DJom, producentom aj songwriterom a za svoju kariéru vydal dva albumy - debut True (v roku 2013) a Stories (2015). Pred dobrým polrokom o ňom vyšiel aj dokument s názvom Avicii: True Stories. Rozhodne mu venuj pozornosť, vzhľadom na to, že sa v ňom ocitnú aj Nile Rogers, Chris Martin či David Guetta.

Odporúčané
Príbeh rádioaktívneho muža: plakal krv, nemal kožu a jeho DNA sa rozkladala zaživa. Lekárov prosil o smrť Príbeh rádioaktívneho muža: plakal krv, nemal kožu a jeho DNA sa rozkladala zaživa. Lekárov prosil o smrť 28. marca 2024, 9:30

Všetko odštartovalo výhrou v súťaži, ktorú organizoval Pete Tong z britského BBC Radio 1 v roku 2008. Prvé vystúpenie sa mu podarilo absolvovať už v marci 2009 na WMC v Miami (ktoré je dnes už súčasťou Ultra Music Festivalu), a to rovno po boku svetovej špičky. Pri menách ako Laidback Luke, Diplo (Major Lazer), legendárny šampión DMC a bývalý DJ Kanyeho Westa, A-Trak či Hardwell sa to zdá ako sen. Prvý komerčný track, ktorý vydal pod monikerom Tim Berg (podľa civilného mena Tim Bergling), bola skladba Seek Bromance (áno, presne ten klip s kabrioletom). 

 

Studiomode

Príspevok, ktorý zdieľa Avicii (@avicii),

Nuž, zvyšok je už história. Na uctenie jeho pamiatky sme teda vybrali 10 najlepších skladieb z jeho diskografie, vďaka ktorým sa nezmazateľne zapísal do histórie elektronickej hudby. Výber je samozrejme subjektívny a bez konkrétneho poradia. Spísali sme aj krátky zoznam trackov, ktoré sa do výberu nedostali, no bolo by dobré im venovať pozornosť. Ak máš svoj obľúbený track od Aviciiho a chýba nám tu, pokojne nám ho nechaj v komentároch.

Addicted To You

Addicted To You z roku 2013 rozpráva (ako už z názvu vyčítaš) o láske ako o závislosti, ako dokáže byť v láske jeden závislý na druhom. Audra Mae to svojimi vokálmi v skladbe dala doslova na Adele.

Canyons

Bonusový track ku debutovému albumu True kombinuje drsnú synthovú linku s klasickým klavírom a nekompromisnými kopákmi a činelom v hooku. Pre náročnejších poslucháčov trochu klenot v Aviciiho tvorbe.

Pure Grinding

Elektronická skladba reznutá vplyvmi funku zo soundtracku hry Need for Speed z roku 2015 berie myšlienku Drakeovho tracku Started From The Bottom takpovediac z opačného konca. Earl St. Clair spieva v Aviciiho tracku o tom, že začal s ničím a má... stále nič, no je s tým vyrovnaný a nemá čo stratiť. 

Wake Me Up

Komerčne úspešný track s prvkami írskej hudby, ku ktorému prispel svojím hlasom Aloe Blacc (a text napísal počas letu zo Ženevy do LA), odpremiéroval Avicii na Ultra Music Festivale v roku 2013 so živou kapelou. Hoci sa tento ťah u časti fanúšikov stretol so značným odporom, väčšina si skladbu veľmi obľúbila. Pri správe o jeho úmrtí si veľa fanúšikov pripomenulo refrén skladby. 

"So wake me up when it's all over / When I'm wiser and I'm older / All this time I was finding myself / And I didn't know I was lost"

Lonely Together ft. Rita Ora

V Lonely Together spieva Rita o stroskotanom vzťahu, ktorý by chcela pod vplyvom alkoholu dať znovu dokopy, hoci vie, že už nič z toho nebude. V tomto prípade môžeš siahnuť aj po akustickej verzii, ktorá túto smutnú atmosféru vystihuje ešte viac. Pôvodnú verziu produkoval Avicii a pomohol mu pri tom aj Cashmere Cat.

Levels

Úplne prvá verzia skladby odznela v Aviciiho Essential Mixe v BBC Radiu 1 - to bol rok 2010. V roku 2011 potom na Ultra Music Festivale v Miami doručil fanúšikom už hotovú verziu, obohatenú o dnes už 56 rokov starý sample Etty James. Všetci ju zrejme poznajú práve vďaka tomu, rovnako ako aj vďaka skvelému syntetizátoru. Vôbec jedna z najznámejších EDM skladieb na svete bola rovnako priamou inšpiráciou pre Flo Ridu a jeho Good Feeling.

Seek Bromance

Tento klip to všetko začal. Možno bol úspešný aj preto, že bol v Spojených štátoch amerických zakázaný pre svoj obsah. Avicii vydal track v októbri 2010 pod monikerom Tim Berg a išlo o mashup jeho inštrumentálky Bromance (ktorú vydal polroka pred touto verziou) s vokálmi Amandy Wilson z tracku Love U Seek od Samuelea Sartiniho. A hit bol na svete.

I Could Be The One ft. Nicky Romero

Kolaborácia s popredným menom holandského, resp. svetového EDM Nickym Romerom (známy tiež ako Nicktim v prvotných verziách) je zaujímavá napríklad tým, že speváčka Noonie Bao napriek tejto spolupráci (v roku 2012) stretla Aviciiho osobne až o niekoľko rokov neskôr. Klip hovorí o žene, ktorú jej práca nebaví, prisní sa jej niekoľko vecí až sa napokon zblázni. Prvotná verzia skladby zahŕňala sample D.A.N.C.E. od Justice.

Hey Brother

V tejto skladbe dáva Avicii rady svojmu mladšiemu bratovi. Vizuál vyobrazuje dvoch bratov - tí vyrastajú počas vojnového obdobia v Amerike a mladší brat vzhliada k staršiemu ako ku svojmu otcovi, ktorého však bratia nikdy nemali. Skladbu použila aj Coca-Cola vo svojom spote.

Ten More Days

Ten More Days hovorí (najskôr) o Aviciiho vnútorných pocitoch, o jeho túžbe po tvorbe spojenej so slávou. Tim si svetlo reflektorov neužíval až tak, ako by chcel a bol zjavne viac utiahnutý, než sa zdalo. Napriek predošlým problémom s alkoholom a niektorými časťami žalúdka (žlčník, slepé črevo, zápal pankreasu) sa nakoniec rozhodol skončiť so živými vystúpeniami v roku 2016, no mal stále našliapnuté tvoriť. 

Honorable mentions (čo sa do najlepšej desiatky nedostalo): What Would I Change It To ft. AlunaGeorge, Gonna Love Ya, City Lights, For a Better Day, Feeling Good

Domov
Zdieľať
Diskusia