Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. februára 2018, 14:19
Čas čítania 0:00
Radka T.

Kvôli nehode mu ochrnuli nohy a čiastočne aj ruky. Hovorili mu, že ho ľudia nebudú brať vážne, dnes je z neho lekár

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Nehoda ho pripútala na vozík, on dokazuje, že hendikepovaní ľudia čelia diskriminácii neprávom.

Niekedy stačí len okamih a všetko je inak. Okamih, ktorý život zmení na trápenie a boj, skomplikuje ho a premení na realitu niečo, čo by predtým zdravému človeku ani nezišlo na um. Študent medicíny Dinesh Palipana nemal žiadne zdravotné problémy, napriek tomu skončil v mladom veku na vozíčku. Život mu zmenila vážna autonehoda, no neodradila ho od jednej veci - dokončiť štúdium a stať sa rešpektovaným lekárom.

Dineshov príbeh je veľmi inšpirujúci. Keď mal 25 rokov, prežil strašidelnú autonehodu, v dôsledku čoho utrpel poškodenie miechy a stal sa z neho kvadroplegik. To znamená, že mu úplne ochrnuli nohy a čiastočne aj ruky. 

„Pred haváriou som bol v polovici lekárskeho štúdia a mal som veľmi dobrý život. Vlastne som mal všetko, čo som kedy chcel - rodinu, priateľov a všetky materiálne veci, aké som potreboval. Veľa som cestoval, hrával basketbal, trávil množstvo času vonku. Miloval som aj šoférovanie. Bol to bohatý život plný rôznych vecí. Každé ráno, keď som vstával, som bol vďačný. Boli to skvelé časy,“ cituje ho magazín Vice

Písal sa rok 2010, keď Dinesh ešte netušil, že v priebehu pár sekúnd sa jeho skvelý život zmení. Bola noc, keď sa nachádzal na ceste domov, za svojimi rodičmi. Tam už však nedorazil, pretože jeho auto havarovalo. A keď sa po zrážke snažil z neho vystúpiť, zistil, že sa nemôže hýbať. „Dotkol som sa nohy, no necítil som ju. V tom momente som vedel, čo sa stalo - bol som paralyzovaný. Pozrel som sa okolo seba a všade bola krv,“ priblížil desivé chvíle.

V nemocnici strávil sedem mesiacov a vďaka štúdiu vedel, čo znamená, keď mu povedali, že je kvadroplegik. Väčšina ľudí by sa z pochopiteľných dôvodov z toho zložila, nie však Dinesh. Akonáhle to bolo možné, tvrdo pokračoval v premene svojho sna na realitu. Teraz ako lekár pomáha ľuďom aj napriek vážnemu hendikepu.

Na jeho ceste za profesiou lekára sa stretol aj s negatívnymi komentármi, samozrejme, najmä poza chrbát. „Jeden lekár povedal, že ma pacienti nikdy nebudú brať vážne. No ja som vedel, že keby som to neskúsil, ľutoval by som to po celý zvyšok svojho života,“ cituje ho Daily Mail.

Lekárske štúdium sa mu podarilo dokončiť a získal miesto v austrálskej nemocnici Gold Coast. Jeho cieľom je ukázať, že pre ľudí s telesným postihnutím nemusia byť prekážky až také závažné. Takisto chce poukázať na to, že hendikepovaní ľudia čelia diskriminácii, no úplne zbytočne. Navyše, väčšina kolegov sa jeho postihnutím ani nezaoberá a nemá s ním problém. „Medicína je do značnej miery kognitívnou činnosťou. Ak viete používať svoju hlavu, stále môžete do značnej miery pomôcť,“ vysvetlil Dinesh.

Dúfa, že sa mu podarí prelomiť bariéru a ukázať, čo všetko je možné. „Existuje príslovie, ktoré hovorí: 'Ľudia sa najviac zoznámia so sebou, keď čelia náročným situáciám.' A myslím, že je to naozaj pravda. Táto skúsenosť skutočne spôsobila, že ja a ľudia okolo mňa vidia veci iným spôsobom,“ povedal dnes už 32-ročný Dinesh. Verí tiež v to, že raz bude chodiť a že sa podarí úspešne vyliečiť poranenia miechy. 

Domov
Zdieľať
Diskusia