Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. februára 2018, 19:39
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Výkaly, moč, tisícky dolárov či zvláštny obraz. Ľudia boli na Mesiaci len párkrát, no už tam stihli nechať 200 ton bordelu

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Ľudstvo už Mesiac stihlo poznačiť aj inak než vlajkami.

Všetci vieme, že vesmírne misie na Mesiaci zanechávajú zapichnuté vlajky štátov či zvyšky modulov, no prekvapivo, na Mesiaci sa nachádza aj poriadna hromada neporiadku a je jej rozhodne viac, než by si si tipol. 181 437 kilogramov ľudských výrobkov leží aktuálne pohodených na mesačnom povrchu a všetky sú zaznamenané v špeciálnych dokumentoch, vďaka čomu máme presné informácie o ľudskom bordeli.

Suma všetkého zanechaného dosahuje 100 miliárd dolárov a sčasti ide o sofistikované zariadenia. Medzi ne patria napríklad obrovské zrkadlá, od ktorých zo Zeme odrážame svetlo a sledujeme, za ako dlho sa vráti. Vďaka tomuto vieme, že sa od nás Mesiac vzdiali o 3,8 centimetra za rok.

Iné predmety sú však omnoho menej konvenčné. YouTube kanál Half as Interesting zistil, že na Mesiaci leží až 809 vecí. Medzi ne patrí samozrejme šesť amerických vlajok, zvyšky šiestich pristávacích modulov, no iné veci sa verejnosti radšej neprezentujú. Na úspešný odlet z Mesiaca treba zabezpečiť čo najmenšiu váhu a ráta sa každý gram. Na povrchu tak ostali tri balíčky vlhčených obrúskov, mydlo, šesť vreciek na zvracanie, 96 vreciek s ľudskými exkrementami alebo plaketa uctievajúca šiestich kozmonautov a ôsmich astronautov, ktorí pri vesmírnych misiách zahynuli.

Mesiac je aj hlavným dejiskom jedného škandálu. Dvojica amerických astronautov usúdila, že plat 17 000 dolárov za cestu na Mesiac nie je dostatok, a tak si naň priniesli známky a bankovky. Cenné papiere, ktoré boli na Mesiaci, by si potom kúpil každý. Sto dvojdolároviek však na Mesiaci zabudli a pochybný predaj známok akurát tak vyústil v ich vyhadzov z NASA.

Domov
Zdieľať
Diskusia