Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. januára 2018, 14:53
Čas čítania 0:00
Radka T.

Onedlho nás čaká ďalšie vesmírne divadlo. Ľudí po celom svete uchváti Mesiac

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Tento rok sa odohrajú až tri zatmenia Slnka a dve zatmenia Mesiaca, Slovákov však budú zaujímať len mesačné šou.

Vesmír je plný famóznych úkazov. Stačí len v správnom čase otočiť hlavu smerom k oblohe a vychutnávať si nebeské divadlo. Tento rok odštartoval meteorickým rojom, no to nie je všetko, čo možno na večernej či nočnej oblohe zahliadnuť. Vesmírnu šou má totiž nachystanú aj Mesiac, a to už onedlho.

Tento rok sa odohrajú až tri zatmenia Slnka a dve zatmenia Mesiaca, informuje Astronomický ústav Slovenskej akadémie vied (SAV). Bohužiaľ, zatmenie Slnka nebude možné z územia Slovenska spozorovať, veď to prvé bude vidieť asi len z Antarktídy. Podľa SAV nám to však vynahradia obe zatmenia Mesiaca.

Onedlho nás čaká ďalšie vesmírne divadlo. Ľudí po celom svete uchváti Mesiac
Zdroj: commons.wikimedia.org/KimonBerlin

To prvé sa má odohrať už 31. januára. Pôjde o úplné zatmenie Mesiaca, pričom na toto divadlo majú mať dobrý výhľad hlavne ľudia v Indonézii, Novom Zélande či Austrálii, zatmenie od začiatku do konca uvidia na Aljaške, Havaji a v severozápadnej Kanade, píšu Hospodárske noviny. Čo to však znamená pre Slovensko?

Mesiac bude v čase úplného zatmenia pod horizontom, kým vyjde, zatmenie už bude prebiehať, no môže pôsobiť citeľne tmavší„Zatmenie síce bude pokračovať polotieňovou fázou, tá však nie je veľmi nápadná. No ale pri východe môže byť povrch Mesiaca citeľnejšie tmavší než inokedy. Zaujímavé bude odfotiť Mesiac počas výstupu z polotieňa, keď pomocou úpravy jasu a kontrastu sa dá zviditeľniť efekt odkrojeného Mesiaca,“ uvádza SAV.

Onedlho nás čaká ďalšie vesmírne divadlo. Ľudí po celom svete uchváti Mesiac
Zdroj: flickr.com/Jorge Mejía peralta

Portál Time and Date tvrdí, že najlepší čas pozrieť si zatmenie Mesiaca z Bratislavy bude v stredu 31. januára o 16.58 hod. Odporúča však vyjsť na vyššie položené miesto, ideálne bez zbytočných rušivých prvkov. 

Ešte lepšie zatmenie Mesiaca budú môcť Slováci pozorovať v lete, a to 27. júla. „Najkrajšia časť úplného zatmenia nastane o 22.22 hod, nastane tzv. maximum. Mesiac bude skutočne na oblohe neprehliadnuteľný, masívne červený a fascinujúci. Nočná krajina dostane až mystický nádych,“ opisuje SAV.

Domov
Zdieľať
Diskusia