Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. novembra 2017, 11:33
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Potápač objavil v Tichom oceáne potrubie vypúšťajúce krv na hektolitre. Nečakal, že zážitok bude až taký nechutný

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Nechutné miesto, ktoré má výrazný dopad aj na okolie.

Fotograf Tavish Campbell strávil dlhé roky svojho detstva aj následnej dospelosti vo svojom domove neďaleko kanadského ostrova Vancouver Island v Britskej Kolumbii a za svoj život si všimol, ako sa životné prostredie v jeho blízkosti negatívne menilo. Tavish dlho rozmýšľal, čo všetko by to mohlo mať na svedomí, a nakoniec prišiel na to, že najmä v oblasti vody k ničeniu prostredia prispieva miestna firma, ktorá prevádzkuje veľkú fabriku na spracovávanie rybieho mäsa.

Zistil si, že fabrika má neďaleko od pobrežia vyvedené potrubie priamo do mora, pomocou ktorého odvádza z továrne odpadové súčasti spracovávacieho procesu, a tak sa rozhodol zájsť do vody a obzrieť si celú situáciu na vlastné oči. Už dopredu očakával nechutné miesto, pretože čo už len môže byť príjemné na potrubí, z ktorého vypadávajú tisíce rozmixovaných častí mŕtvych rýb, ale ani v najhoršom sne nečakal, že sa dostane ku potrubiu, z ktorého neustále prúdia hektolitre krvi. Spoločnosť Brown’s Bay Packing Company vypúšťa priamo do vody pozostatky mŕtvych rýb, a tak Tavish odobral vzorku priamo z konca potrubia a odoslal ju miestnemu aktivistovi, aby ju podrobil analýze.

Vo vzorke sa nielenže našli červy, ale prišlo sa aj na to, že krv obsahuje aj vírus Piscine Reovirus, ktorý sa najčastejšie vyskytuje v lososoch a spôsobuje im zdravotné ťažkosti, aj keď na ľudí našťastie nemá žiadny efekt. V skratke tak zistil, že továreň vytvára ideálne prostriedky na rozmnožovanie vírusov a červov, pričom v tejto zmesi plávajú dovtedy zdravé ryby. Fabrika sa bráni, že má na potrubie povolenie, ale kanadské úrady budú celú situáciu skúmať bližšie.

Domov
Zdieľať
Diskusia