Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. októbra 2017, 13:14
Čas čítania 0:00
Daniel Michalík

Prečo niektoré Marvelovky premiérujú v istých krajinách o týždeň skôr a prečo filmy v USA štartujú až piatok, zatiaľ čo u nás už vo štvrtok?

FILMY A SERIÁLY MARVEL MARVEL FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Marvel vie, ako do kina nahrnúť masy divákov.

Niektorí z vás iste spozorneli, keď videli, že v Českej republike si nového Thora diváci vychutnajú skôr, než u nás na Slovensku. Ako je možné, že sa film takýchto rozmerov objaví v kinách po celom svete v dva rozličné dátumy? Marvel predsa len vie, čo robí. V roku 2010 sa pokúsil otestovať premiéru Iron Mana 2 na podobnom princípe. Deň prvého premietania úzko kolidoval s prázdninami vo viacerých krajinách a štúdio sa preto rozhodlo skúmať, či voľné dni do sál kín prilákajú viac divákov. Zaujímavosťou je, že experiment nemal negatívny dopad, a tak sa celkom ujal. Prečo sa ale používa aj v dnešnej dobe? 

Podobný prístup vyvoláva u fanúšikov hype, vďaka ktorému sa do kín nahrnie viac divákov. Vám už je zrejmé, že Marvel vypúšťa posledné týždne pred premiérou veľké množstvo rôznych upútavok či plagátov, len aby si navnadil nadšencov komiksoviek čo najviac. Tým divácke vzrušenie a očakávanie značne navyšuje. Rovnako tak do premysleného cyklu môžeme zaradiť aj skoré recenzie divákov. Napríklad Thor: Ragnarok má už pekných pár dní vonku prvé recenzie. Všetko sa však riadi konkrétnym filmom a Marvel dobre vie, že to ako celok dokonale funguje. Štúdio ešte nezažilo poriadny kritický výplach, keďže ich filmy sú viac než kvalitné a nemusí sa veľmi obávať ani o argumenty medzi fanúšikmi a kritikmi, keďže ich dojmy sú takmer totožné. Prvé ohlasy sú často skvelé a diváci sa tak tešia čoraz viac.

Ak si zoberieme do úvahy aj iné štúdiá, no nezabudneme predovšetkým na Marvel, zistíme, že sa zvyknú využívať aj predpremiéry v deň pred oficiálnou premiérou (ak sa sústredíme na Ameriku, na jej území sú premiéry v piatok). Pre nás to nie je nič neobvyklé, avšak daný deň sa zarátava do otváracieho víkendu, čím o čosi navýši prvotné tržby a jednotlivé snímky sa tak môžu chváliť svojimi, niekedy rekordnými, ziskami. Takže ak je v USA premiéra v piatok a predpremiéra vo štvrtok, pričom diváci už môžu poznať dojmy z ostatných krajín (u nás premiéra vo štvrtok a možné skoršie projekcie deň predtým), hype sa navyšuje a snímka si tak zarobí o čosi viac.

Odporúčané
RECENZIA: Madame Web je najslabšia komiksovka za posledné roky RECENZIA: Madame Web je najslabšia komiksovka za posledné roky 15. februára 2024, 16:30

Piatkové premiéry vo viacerých krajinách mimo Európy majú taktiež svoje vysvetlenie. Približne na konci tridsiatych rokov minulého storočia bola ľudská spoločnosť nastavená na princíp, že pracujúci dostávali výplaty v piatky a rovno ich mohli využiť do kina. Tradícia sa ujala a platí dodnes, hoci už celý svet funguje podstatne odlišne. Všetko to ale do seba pekne zapadá a obrovský mechanizmus premiér má svoje opodstatnenie.

Domov
Zdieľať
Diskusia