Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. októbra 2017, 17:40
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Mladá žena dlhé roky potila krv a lekári konečne prišli na to, čo jej nezvyčajnú diagnózu spôsobovalo

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Známe porekadlo nabralo v živote mladej Talianky nový význam.

Mladá Talianka sa kvôli vzácnemu ochoreniu dostala až do sociálnej izolácie, aj keď zaň samozrejme ona sama nemohla. Talianski lekári nevedeli, ako sa majú k prípadu 21-ročnej ženy postaviť, pretože jej problémom bol fakt, že namiesto obyčajného potu z nej tiekla krv. Krvavé potenie sa objavovalo iba na čele a na dlaniach rúk, ale aj tak mladej žene spôsobovalo obrovské komplikácie a často sa hanbila vychádzať z domu len preto, aby náhodou nezačala potiť krv a nestrápnila sa na verejnosti pred ľuďmi. Zmätení lekári si mysleli, že žena v minulosti utrpela nejaké skryté zranenie, ktoré poškodilo tkanivo a kvôli tomu pri potení vychádza na povrch aj krv, avšak zranenie nedokázali nájsť a museli rozmýšľať nad alternatívnymi vysvetleniami.

Spontánne potenie krvi napokon pripísali vzácnej chorobe s názvom hematohydróza a zistili aj približný spôsob toho, ako sa do potu primiešava aj krv. Problém pri tomto ochorení predstavuje prílišné namáhanie krvných cievok v okolí potných žliaz až do takej miery, že cievky jednoducho prasknú a krv začne vytekať na povrch kože aj s potom. Žene lekári nedokázali pomôcť úplne, pretože aj so špecifickým liekom na spevnenie cievok sa u nej stále objavujú momenty, kedy prasknú a krv prenikne na povrch pokožky, avšak jej situácia sa výrazne zlepšila a momentálne pracuje na svojom psychickom zdraví, ktoré si nielenže kvôli ochoreniu veľa vytrpelo, ale ešte aj malo svoj podiel na jeho zhoršovaní.  


Domov
Zdieľať
Diskusia