Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. septembra 2017, 13:03
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Sklamal ťa nový iPhone X? 5 alternatív s Androidom, ktoré lákajú na moderný dizajn, hi-tech hardvér aj nižšiu cenu

TECH APPLE
Uložiť Uložené

Náhrada za najdrahšie jabĺčko.

Len nedávno predstavený iPhone X možno vyzerá revolučne, no to hneď neznamená, že neexistuje nič, čo by sa mu dokázalo po vizuálnej, konštrukčnej alebo hardvérovej stránke vyrovnať. S podobnými kúskami tento rok prišlo na spotrebiteľský trh viacero výrobcov a to isté je očakávané i od neďalekej budúcnosti, pretože pulty obchodov onedlho zaplavia ďalšie high-end smartfóny bez tradične hrubých rámikov okolo displeja. 

Tentokrát však zanevrieme na špekulácie a miesto toho zameriame pozornosť na súčasnú ponuku, čiže modely, aké si už prešli oficiálnym predstavením. A reč tu nebude iba o gigantoch ako je Samsungu alebo Xiaomi, ale aj o ďalších známych a tiež menej známych technologických spoločnostiach, ktoré majú v repertoári aspoň jednu alternatívu za najdrahší iPhone v histórii Applu.

Samsung Galaxy Note8

Najčerstvejší počin z dielne juhokórejského giganta kombinuje takú výbavu, akú v súčasnosti nikde inde nenájdete. Galaxy Note8 má obrovský, až 6,3-palcový AMOLED displej s vysokým rozlíšením, vďaka ktorému patrí jednému palcu až 521 pixelov, pričom pomer medzi panelom a telom presahuje slušných 83 % (82,9 % dostal iPhone X). Pochváliť sa ale môže aj 6 GB operačnou pamäťou RAM, rýchlym a bezdrôtovým nabíjaním, špičkovým čipsetom Exynos 8895 Octa, dvojitým fotoaparátom alebo inteligentným stylusom S Pen.

Sklamal ťa nový iPhone X? 5 alternatív s Androidom, ktoré lákajú na moderný dizajn, hi-tech hardvér aj nižšiu cenu
Zdroj: Samsung

Podobne ako iPhone X alebo iPhone 8 Plus, aj tento smartfón ponúka kombináciu dvoch hlavných fotoaparátov. A ani tieto pri fotení nespolupracujú. Používateľ si totiž môže vybrať, či chce 26 alebo 52 mm teleobjektív, čo znamená dvojnásobný optický zoom. Rovnako stojí za zmienku, že v prvom prípade hovoríme o clonovom čísle f/1,7 a v tom druhom zase o f/2,4. Samsung navyše nezabudol ani na optickú stabilizáciu obrazu a bežný fotoaparát vybavil aj pomerne veľkými pixelmi. Do záberu sa tak dostane podstatne viac svetla.

Ďalšou zaujímavou špecialitkou Note8 je S Pen. Tento aktívny stylus mu dáva naozaj silnú konkurenčnú výhodu, pretože nič podobné zatiaľ nemá vo výbave ani jeden kúsok z príslušnej triedy. Ide v podstate o akési elektronické pero, ktoré vie celkom slušné "zázraky". Ak ho používateľ vytiahne priamo z konštrukcie, kde má svoje pevné miesto, automaticky sa aktivuje a na displej smartfónu v tom okamihu zobrazí šikovnú pop-up ponuku. Tá pozostáva z rýchlej poznámky alebo možnosti editovať rýchly screenshot.

Cena: okolo 1 000 eur

LG V30

Ani juhokórejský gigant číslo dva nenecháva veci na náhodu a preto tiež len nedávno vyrukoval s esom, ktoré zožalo celkom slušnú chválu. Dlho očakávaný model V30 patrí medzi najlepšie vybavené Android smartfóny súčasnosti a hanbiť sa nemusí ani za dizajn. Konštrukcia dostala ladné krivky, prednú stranu zdobí až 6-palcový P-OLED panel a čo sa týka pomeru, tak príliš nepoľavíme. LG dalo svojej tohtoročnej pýche až 81,2 %, takže presne o 2 % menej ako má vyššie spomínaný Galaxy Note8.

Sklamal ťa nový iPhone X? 5 alternatív s Androidom, ktoré lákajú na moderný dizajn, hi-tech hardvér aj nižšiu cenu
Zdroj: LG

LG V30 prešiel cez dve dôležité certifikácie. Prvá, podľa štandardu IP68, mu zabezpečuje zvýšenú odolnosť voči vode a tá druhá, podľa vojenského štandardu MIL-STD-810G, dáva záruku, že by mal vydržať nejaký ten tvrdší pád alebo príliš vysoké, respektíve príliš nízke teploty. Pekných a zároveň i odolných smartfónov veľa nie je.

Medzi silné stránky vlajkovej lode LG patrí aj zvuk. Zvukový výstup tu dokáže nadchnúť náročnejšieho používateľa, a je úplne jedno, či do 3,5 mm jacku pripojíte slúchadla alebo si hudbu pustíte cez zabudovaný audio hardvér. Útroby tohto výberového kúsku skrývajú 32-bitový Hi-Fi Quad DAC (SABRE ES9218P od americkej spoločnosti ESS Technology) vrátane špeciálneho audio softvéru na manuálne ladenie výstupu. Jednoducho lahôdka.

Duálny fotoaparát ani tentokrát nespolupracuje. Jeden z dvojice ponúka klasický a ten druhý pre zmenu širokouhlý záber v štýle akčných kamier GoPro. V30 dokonca disponuje aj špeciálnym manuálnym režimom na nahrávanie videí či kvalitným zvukovým vstupom, aby tak bol multimediálny zážitok čo najlepší.

Cena: okolo 750 eur

Gionee M7

Gionee M7 je ešte čerstvá novinka z Číny, ktorá by sa dala definovať ako nižšia high-end alebo ako vyššia mid-range trieda. Podstatný tu ale je dizajn, a práve v tom tento vizuálne podarený Android smartfón vyniká

Sklamal ťa nový iPhone X? 5 alternatív s Androidom, ktoré lákajú na moderný dizajn, hi-tech hardvér aj nižšiu cenu
Zdroj: pocketnow.com

Model M7 dostal nádhernú konštrukciu z jedného kusu precízne opracovaného kovu a jej prednú stranu zdobí až 6-palcový AMOLED panel s tenučkými rámikmi. A to ako po bokoch, tak aj vo vrchnej a spodnej časti smartfónu. Pomer medzi prednou stranou a displejom tu však klesol až na 78,1 %, čo sa ale na druhú stranu odrazilo aj na cenovke. V našich končinách pomenej známy čínsky výrobca Gionee si za novinku hodlá už čoskoro pýtať iba okolo 350 eur.

Technické špecifikácie tvorí vysoké rozlíšenie (2 160 x 1 080 pixelov) zobrazovacieho panelu, pomer strán 18:9, lepší mid-range čipset Helio P30 s 2,3 GHz taktom, taktiež dvojitý (16 + 8 MPx) hlavný fotoaparát a až 6 GB RAMka. Batérie sú až dve, všetko záleží už iba od toho, po akej verzii smartfónu siahneme. Jedna dostala 4 000 a tá druhá až 5 000 mAh kapacitu. 

Cena: okolo 350 eur

Xiaomi Mi MIX 2

Pri čínskych smartfónoch nekončíme, pretože existuje ešte jeden zaujímavý kúsok, ktorý momentálne stojí za zmienku. A tým je eso od Xiaomi, futuristický Mi MIX 2 a jeho kombinácia nadčasových technológií s nadčasovým dizajnom

Sklamal ťa nový iPhone X? 5 alternatív s Androidom, ktoré lákajú na moderný dizajn, hi-tech hardvér aj nižšiu cenu
Zdroj: Xiaomi

Po úspechu minuloročnej generácie prišiel pred nedávnom rad aj na pokročilejšieho nástupcu s opäť o niečo krajším telom z jedného kusa keramiky, za ktorým aj tentokrát stojí renomovaný priemyselný dizajnér s menom Phillippe Starck. 5,99-palcový LCD displej zaberá niečo cez 80 % plochy prednej strany, jedna z viacerých verzií dostala až 8 GB RAMku a vo vrchnej časti opäť chýba klasické slúchadlo s klasickými senzormi. V spodnej časti zase ubudlo z rámika.

Niektoré zo senzorov (vrátane selfie kamery) boli presunuté dole, iné pre zmenu nahradila modernejšia alternatíva, vďaka čomu ich už nie je za bežných okolností vidieť. Miesto slúchadlá funguje takzvaná konzolová piezoelektrická akustická technológia. Nič zvláštne, iba rozkmitanie tela, aby sme počuli druhého účastníka telefónneho rozhovoru aj bez tradičných technologických riešení. 

Cena: okolo 450 eur

LG G6

Posledný smartfón zo zoznamu pochádza od toho istého výrobcu ako lepšie vybavený, ale aj podstatne drahší model V30. Oba ponúkajú mierne odlišný dizajn, trošku rozdielne prevedené konštrukcie, podobné technické špecifikácie a displej cez takmer celú prednú stranu. Ten má tentokrát iba 5,7" uhlopriečku, to isté rozlíšenie či zaoblenie rohov, LCD technológiu, pomer o veľkosti 78,6 % a o niečo vyššiu hustotu pixelov.

Sklamal ťa nový iPhone X? 5 alternatív s Androidom, ktoré lákajú na moderný dizajn, hi-tech hardvér aj nižšiu cenu
Zdroj: LG

Celokovový LG G6 nie je navyše ukrátený ani o jednu z dvoch spomínaných certifikácií, čo znamená, že spĺňa ako štandard IP68, tak aj náročný štandard MIL-STD-810G. Rovnako disponuje podporou pre HDR obsah a aj tu nájdeme na zadnej strane dva nespolupracujúce fotoaparáty. V oboch prípadoch ide o rozlíšenie 13 megapixelov, pričom klasický dostal clonu f/1,8 a ten s teleobjektívom f/2,4. 

Cena: okolo 400 eur

Anketa:
Ktorý z uvedených smartfónov sa ti páči najviac?
Samsung Galaxy Note8
LG V30
Gionee M7
Xiaomi Mi MIX 2
LG G6
Samsung Galaxy Note8
29 %
262 Hlasov
LG V30
14 %
130 Hlasov
Gionee M7
3 %
30 Hlasov
Xiaomi Mi MIX 2
45 %
403 Hlasov
LG G6
8 %
73 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia