Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. augusta 2017, 15:21
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Spotify odstraňuje kapely hlásajúce nadradenosť bielej rasy. Rasistické skladby tam nemajú miesto

HUDBA SPOTIFY
Uložiť Uložené

Služba Spotify zaujala postoj voči rasistickým kapelám.

Služba Spotify sa zapojila do boja proti neonacistom a extrémistom vyzývajúcim k násiliu, pretože po upozornení z článku na webe Digital Music News začala odstraňovať jednotlivé kapely spoločne s ich skladbami. Spotify nechce poskytovať príležitosť prezentovať sa kapelám, ktoré svojimi textami podcenujú násilie, vyhlasujú nadradenosť bielej rasy a s láskou spomínajú na ohavné činy proti ľudskosti spáchané napríklad za druhej svetovej vojny nacistami. V službe preto už nenájdeš kapely ako Battlecry, Condemned 84, Freikorps či No Remorse a zoznam odstránených kapiel sa bude nepochybne rozširovať. Rýchla reakcia služby Spotify po článku, v ktorom autor identifikoval 37 kapiel propagujúcich myšlienku nadradenosti bielej rasy, si vyslúžila pochvaly od užívateľov na internete, ale na druhej strane sa objavili aj pochybnosti spojené s problematikou slobody prejavu.

Zatiaľ nevedno presne určiť hranice, pri ktorých by súkromné služby ako Spotify mali urobiť čiaru medzi slobodou prejavu a podnecovaním k násiliu, a tak sa rozbehla debata aj o tom, či by v službe mal zostať playlist nacistických pochodov, ktoré síce odkazujú na ohavnosti Tretej ríše, avšak slúžia aj ako súčasť našej histórie. Autor článku napokon skonštatoval, že podobné kapely s neonacistickými náladami síce na Spotify nedosahovali veľkú popularitu, no automatický algoritmus poslucháčov odporúčal ďalšie a ďalšie kapely rovnakého rázu, čo určite nie je správna cesta k tolerancii.

Odporúčané
SEPAR VS. RYTMUS: Naozaj si člen Kontrafaktu kupuje mesačných poslucháčov na Spotify? Spýtali sme sa distribútora jeho hudby SEPAR VS. RYTMUS: Naozaj si člen Kontrafaktu kupuje mesačných poslucháčov na Spotify? Spýtali sme sa distribútora jeho hudby 25. februára 2024, 12:30


Domov
Zdieľať
Diskusia