Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. marca 2017, 20:30
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Na Sibíri vznikajú obrovské bubliny s priemerom aj desať metrov. Nebezpečný úkaz hrozí prírodnou katastrofou

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Nebezpečné metánové bubliny môžu explodovať každú chvíľu.

Asi pred rokom sa na Sibíri, na polostrove Jamal, zjavilo 15 zvláštnych bublín a hneď vznikli predpovede, že ich bude len pribúdať. Vyplnili sa, dnes ich je asi 7 000. Ak by si sa teraz prechádzal po tundrách Sibíri, máš veľkú šancu stúpiť na zem, ktorá sa pod tebou bude hýbať. Môže sa zdať, akoby bola vyplnená nejakou želatinou. Pod zemou je však natlakovaný plyn, horľavý metán, a práve to vedcov poriadne znepokojuje. Je len otázka, kedy ho tam bude až príliš a plyn pokrývku zeme vyrazí. Je tiež veľká šanca, že začne horieť.

Na Sibíri vznikajú obrovské bubliny s priemerom aj desať metrov. Nebezpečný úkaz hrozí prírodnou katastrofou
Zdroj: Siberian Times

Takéto podzemné kapsule sú, ako inak, zapríčinené človekom. Na daných miestach sa totiž kvôli globálnemu oteplovaniu rozmrazil permafrost, teda trvalo zamrznutá pôda, z ktorej sa uvoľňujú dovtedy zamrznuté plyny, medzi ktorými ej aj veľké množstvo metánu a oxidu uhličitého. Rozmrazená pôda uvoľňuje plyny zamrznuté aj tisíce rokov, tie však teraz narazili na posledné vrstvy pôdy, ktoré im bránia v kompletnom úniku. Pokiaľ sa k ním ľudia nebudú ľudia veľmi približovať, nehrozí nikomu žiadne nebezpečenstvo. Manipulovať s ohňom však môže byť aj smrteľné rozhodnutie. Postupom času totiž podľa vedcov začnú kapsule praskať a metán unikať. Ak príde búrka, ktorá trafí do zeme, predpokladá sa obrovský požiar, ktorý by vydržal celé hodiny. Celú oblasť tak vedci už skúmajú.

Domov
Zdieľať
Diskusia