Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. februára 2017, 18:25
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Žiadne Wi-Fi, smartfón či otváranie chladničky. Ako sa správať na návšteve, aby sme neboli považovaní za hlupákov?

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Zopár tipov a rád o tom, ako sa stať príjemným návštevníkom a nezanechať po sebe len negatívne dojmy.

Na návštevy ku kamarátom, rodine, známym či iným ľuďom chodievame často a neraz sa z jednoduchej záležitosti môže vykľuť nemalý problém. Svoju úlohu zohráva veľakrát stres a snaha nič nepokaziť, aby sme si zbytočne nevyrobili nežiadúcu trápnu chvíľku, pretože prvý dojem a naše vlastné správanie hrajú pri zoznamovaní veľkú rolu. Vžime sa teraz do nasledovnej situácie - idete na návštevu (napríklad) k rodičom vašej priateľky/priateľa či k ešte pomerne neznámej skupinke rovno domov či do bytu. Čomu všetkému by sme sa mali vyvarovať, aby sme po sebe nezanechali zlý dojem? Možno sa vám zdá, že ide o banálnu záležitosť, no určite ste sa aj vy už ocitli v situácii, kedy vám niekoho správanie prekážalo.

Žiadne Wi-Fi, smartfón či otváranie chladničky. Ako sa správať na návšteve, aby sme neboli považovaní za hlupákov?
Zdroj: media.salon.com

Poďme pekne po poriadku. Veľmi dôležitou vecou je nemeškať a informovať a svojom pohybe. Ak ste si naplánovali príchod napríklad v piatok o 18:00, tak čo najpresnejšie aj vtedy príďte. Neuškodí ani strohé informovanie o tom, že už vyrážate z domu a podobne, aby bola druhá strana informovaná a dobre pripravená. A teraz k samotnej návšteve. Hneď prvé, čo by sme mali spraviť, ak vstúpime do niekoho domu či bytu, je vyzuť si topánky. Určite vtedy, ak je vonku vlhko, napršané, blato, sneh a čokoľvek iné schopné zanechať fľaky na podlahe či nebodaj na koberci. Ale aj v prípade, že vonku príjemne svieti slniečko, pretože pre hostiteľa nie je rozhodne príjemné sa pozerať, ako chodíte po miestnostiach obutí. Kto vie, kadiaľ všade ste v vašimi obľúbenými teniskami chodili, do čoho všetkého ste stúpili a podobne. Preto je vždy lepšie sa hneď vyzuť, predíde sa tak hneď prvým komplikáciám.

Dobre, dajme tomu, že už ste vyzutí, usadíte sa a začne sa debatovať. Za najväčšie faux pas sa jednoznačne požaduje vytiahnutie smartfónu a jeho následné používanie. Všetko sa ešte dvojnásobne zhorší, ak  začnete pýtať heslo od Wi-FI. Keď ste už predsa u niekoho na návšteve, tak ste prišli za ľuďmi a nie kontrolovať sociálne siete či zabíjať čas inými vecami. Ak by ste boli v úlohe hostiteľa vy, tak by sa to nepáčilo ani vám, ak by ste rozprávali a návšteva by bola celý čas pozerala na displeje. Samozrejme nie je zakázané skontrolovať čas, niečo ukázať (fotku, video), ale to sú len chvíľkové záležitosti. Pozor ale aj na nohy. Už odmalička nás učili, že vyložiť si nohy na stôl je jednoducho niečo neprípustné a platí to aj naďalej!

Žiadne Wi-Fi, smartfón či otváranie chladničky. Ako sa správať na návšteve, aby sme neboli považovaní za hlupákov?
Zdroj: Shutterstock

Prejdime teraz ku konkrétnym veciam, od ktorých by ste mali počas celej návštevy držať ruky ďalej. Ako prvý môžeme spomenúť počítač - určite si nikdy nesadajte za cudzí PC/notebook, pretože si sami viete predstaviť, aké to môže byť nepríjemné. Keď máte potrebu si niečo súrne vybaviť, najskôr sa spýtajte na povolenie a až potom konajte. V najhoršom prípade sa dá použiť telefón, ale PC vám rozhodne netreba. Ďalej chladnička - vybrať sa do cudzej chladničky a začať v nej prekutrávať poličky je jednoducho neprípustné. Nejedná sa o verejný automat, kde si vytiahnete, čo chcete a následne skonzumujete. Následne môže byť problémom aj použitie ovládaču od televízora. Hostiteľ je totižto pánom domu a on by mal primárne rozhodovať, čo bude počas návštevy v TV. Väčšinou bývajú pustené hudobné kanály, aby niečo hralo do pozadia, nakoľko ste neprišli pozerať celovečerné filmy, ale opäť, za ľuďmi. Nezabúdajte ani na fotoalbumy! Dnes máme síce všetky rodinné fotografie uložené skôr na USB a v počítačoch, no mať niečo hmotné nikdy neuškodí. Ak náhodou uvidíte kdesi na poličke fotoalbum, neberte ho do ruky a nezačnite svojvoľne prezerať cudzie súkromie.

Jednoznačne si treba dávať pozor aj na domácich miláčikov. Nikdy si ich neberte so sebou na návštevu bez spýtania, respektíve ich neberte vôbec a nechajte doma. Nič nezaskočí hostiteľa viac, ako keď po otvorení dverí a privítaní mu dovalíte na chodbu psa (psov) či niečo exotickejšie. Prejdime k debatám. Ak sú hostitelia vegetariáni alebo jehovisti, nezačnite s nimi krvopotne argumentovať o veciach, čo je správne a čo nie. To isté platí aj o politike a veciach spôsobujúcich kontroverziu.

Žiadne Wi-Fi, smartfón či otváranie chladničky. Ako sa správať na návšteve, aby sme neboli považovaní za hlupákov?
Zdroj: Change for Equality

Na záver ešte niečo o miestach, kam netreba chodiť. Ak ste u niekoho v byte a všetko potrebné (obývačka či záchod) sa nachádza na prvom poschodí, nevyberajte sa len tak bezdôvodne hore okukávať ďalšie miestnosti. Jednak to nepotrebujete a nie je trápnejší moment, ako keď vás niekto prichytí, ako mu ležíte v spálni. Dávajte si aj pozor, kam si sadáte. Určite zo svojich plánov vynechajte posteľ a vždy pred usadením je lepšia sa radšej spýtať na miesto. Môže sa totižto stať, že obsadíte kreslo, kde desiatky rokov sedáva majiteľ domu a po vašom odchode si akurát povie: "Ach, sadol si presne na miesto, kde celé roky sedávam ja!"

Žiadne Wi-Fi, smartfón či otváranie chladničky. Ako sa správať na návšteve, aby sme neboli považovaní za hlupákov?
Zdroj: goodguestbadguest.com

 Vedeli by ste aj niečo doplniť z vlastnej skúsenosti?

Domov
Zdieľať
Diskusia