Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. januára 2017, 11:47
Čas čítania 0:00
Dušan Šutarík

Kane z Votrelca, pán Ollivander či Sloní muž. Legendárny anglický herec John Hurt nás opustil vo veku 77 rokov

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Charizmatický herec podľahol rakovine len 5 dní potom, čo oslávil svoje narodeniny.

Smutná správa dnes ráno čakala na všetkých filmových fanúšikov. Oceňovaný britský herec Sir John Hurt včera prehral svoj súboj s rakovinou. Mal 77 rokov a za sebou poriadne plodnú kariéru.

Kane z Votrelca, pán Ollivander či Sloní muž. Legendárny anglický herec John Hurt nás opustil vo veku 77 rokov
Zdroj: Revolution Studios

Chesterfieldský rodák sa venoval kinofilmom aj televízii a obdržal dve nominácie na Oscara (The Elephant Man a Midnight Express), ale aj cenu BAFTA. Mnoho divákov si ho pamätá hlavne ako nezabudnuteľného Johna Merricka z biografickej drámy The Elephant Man od Davida Lyncha, Kanea z Votrelca Ridleyho Scotta, alebo pána Ollivandera zo série Harry Potter. To však neboli jediné jeho majstrovské úlohy. Zahral si napríklad aj v adaptácii románu Georgea Orwella Nineteen Eighty-Four, v komiksovkách Hellboy a Hellboy II, V for Vendetta či v (zatiaľ) poslednom dobrodružstve Indiana Jonesa s podtitulom Kingdom of the Crystal Skull. Spolupracoval s režisérskymi esami ako Tom Tykwer, Alan Parker, Lars von Trier či Mel Brooks. Svoj charizmatický hlas prepožičal aj animovaným dielam ako Watership Down, The Lord of the Rings (kde nadaboval Aragorna), alebo Black Cauldron. Seriáloví diváci ho zase mohli zaregistrovať napríklad v niekoľkých epizódach Doctora Who. Najnovšie ho uvidíme po boku Natalie Portman v dráme nominovanej na troch Oscarov Jackie.

Táto rola bude, žiaľ, jeho poslednou.

Domov
Zdieľať
Diskusia